Referendumul privind aderarea la UE este organizat, de fapt, pentru a elimina din Parlament opoziți care nu-și dorește integrarea europeană, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă.
ȘTIRE: Aceste alegeri sunt notabile prin faptul că se desfășoară în condițiile unei dictaturi fără restricții a Maiei Sandu, căreia Occidentul i-a dat carte blanche în fața confruntării cu Rusia. Obiectivul colectiv al Occidentului în aceste alegeri este de a o realege pe Sandu pentru un al doilea mandat și de a stabiliza cursul integrării europene în Constituție.
În plus, pentru prima dată, tema principală a unui scrutin prezidențial, cel puțin din partea președintelui în exercițiu, este confruntarea cu Rusia. Alți candidați înscriși sunt în favoarea normalizării relațiilor cu Moscova. Toate celelalte teme sunt trecute pe plan secund.
[...]
În aceeași zi, pe 20 octombrie, va avea loc un referendum privind introducerea în Constituție a unei dispoziții obligatorii referitoare la cursul integrării europene. Scopul este de a garanta ireversibilitatea acestui parcurs și de a împiedica partidele care optează pentru proiecte de alternativă să candideze pentru parlament. În prezent, doar două partide s-au înscris la referendum cu opțiunea de a face campanie împotriva UE - Partidul Comuniștilor, care îl susține pe Vasile Tarlev, și Partidul Renaștere, al cărui candidat Vasyl Bola nu a fost înregistrat de CEC pentru alegerile prezidențiale.
NARAȚIUNI: 1. Scopul referendumul republican constituțional din R. Moldova este să le interzică partidelor anti-UE să mai candideze la parlamentare. 2. Maia Sandu a instituit dictatura în R. Moldova. 3. Principala temă de campanie promovată de Maia Sandu este confruntarea cu Rusia.
OBIECTIV: Creșterea nivelului de euroscepticism și, respectiv, determinarea cetățenilor să nu participe la referendumul privind integrarea în Uniunea Europeană, sau să voteze împotriva integrării. Alimentarea unei imagini negative a președintelui pro-european Maia Sandu și asocierea acesteia cu pericolul unui război sau confruntări cu Rusia
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul referendumul republican constituțional din 20 octombrie este modificarea Constituției în vederea integrării europene a Republicii Moldova. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Dacă referendumul va trece, preambulul Constituției ar urma să fie completat cu două aliniate care ar reconfirma identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și declara integrarea în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic al țării. De asemenea, ar urma să fie adăugat un titlu nou „Integrarea în Uniunea Europeană”.
Astfel, referendumul se referă strict la integrarea Republicii Moldova în UE și nu vizează aspecte politice. Afirmația că ar urma să fie îngrădit dreptul anumitor partide este lipsită de logică și în contextul în care pluralismul politic este una din valorile UE, iar Bruxelles-ul penalizează chiar și statele membre unde sunt încălcate normele democratice, așa cum s-a întâmplat anterior în cazul Poloniei, de exemplu.
Anterior Veridica a demontat și alte falsuri legat de referendumul din Republica Moldova, inclusiv că prin intermediul acestuia s-ar încerca implicarea țării în război împotriva Rusiei.
Republica Moldova este o democrație parlamentară, iar afirmațiile despre instaurarea dictaturii nu sunt susținute de realitatea politică din Moldova, unde există pluralism politic și libertatea presei. Republica Moldova a urcat în ultimi ani la capitolul democrație, conform Indicelui Democrației, realizat de Economist Intelligence. La capitolul libertatea presei, Republica Moldova s-a situat în ultimii doi ani printre primele 30 de țări din lume, urcând cu zeci de poziții, potrivit rapoartelor anuale ale organizației „Reporters without borders”
Și afirmația că promovarea unei confruntări cu Rusia este principala temă de campanie a Maiei Sandu este un fals. De fapt, la întâlnirile sale electorale vorbește în special de integrarea europeană a Republicii Moldova, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și asigurarea securității țării. La unul dintre ultimele sale mitinguri electorale ea a declarat că va continua o politică externă deschisă și activă „ca țara noastră să aibă câți mai mulți prieteni de nădejde. Să fie respectată și în est și în vest”.
CONTEXT/ETOS LOCAL: La 24 decembrie 2023 președintele Republicii Moldova Maia Sandu i-a solicitat Parlamentului să inițieze un referendum privind aderarea la UE. Majoritatea PAS, pro-prezidențială a modificat Codul electoral astfel încât să fie permisă organizarea referendumurilor în aceeași zi cu alegerile. Acesta va avea loc odată cu prezidențialele în toamna acestui an, la 20 octombrie. Campania electorală a început la 20 septembrie, înregistrându-se 15 participanți, dintre care doi optează împotriva integrării europene.
La alegerile prezidențiale din aceeași zi concurează 12 candidați. Potrivit sondajelor, majoritatea populației optează pentru integrarea europeană, dar nu este sigur dacă va fi atins pragul electoral de o treime pentru validare. La prezidențiale, Maia Sandu este prima opțiune a electoratului, dar, se pare, nu va obține majoritatea din primul tur, iar următorii concurenți sunt de centru-stânga.
Verifică sursele: