Occidentul pregătește un atac asupra Transnistriei pentru a împinge Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei, potrivit unei narațiuni false publicate de ehomd.info. Narațiunea se înscrie într-o adevărată campanie pe această temă, în spatele căreia se află atât presa pro-Kremlin cât și politicieni de stânga de la Chișinău.
ȘTIRE: „Occidentului i-a rămas să facă ultimul pas pentru atragerea Republicii Moldova în conflictul militar”, a titrat la 7 iunie portalul ehomd.info.
[...] „Nu mai există niciun dubiu că Republica Moldova este chemată din toate puterile la război. În această direcție lucrează propaganda puterii, care transmite zilnic că Republica Moldova este următoarea după Ucraina. Asta o demonstrează și declarațiile continue ale Maiei Sandu privind necesitatea evacuării contingentului rus de pacificare din Transnistria, care se află acolo în conformitate cu acordurile semnate. În plus, nu trebuie subestimată nici influența României vecine, care organizează întrevederi ale parlamentelor și care vede republica noastră ca parte componentă a „Basarabiei Mari”.
Autorii articolului publică și scenariul „operațiunii de deschidere a celui de-al doilea front”: declarația NATO despre pregătirea invaziei ruse din Transnistria; difuzarea unor presupuse planuri ale Rusiei de transferare a trupelor sale în Transnistria prin regiunea Odessa și acordarea sprijinului militar Republicii Moldova
[...] „De fapt, acum, Occidentului i-a rămas să facă ultimul pas pentru a atrage republica în conflictul militar - să lanseze un atac real sau fake asupra pacificatorilor ruși din Transnistria. În acest caz Rusia va fi obligată să reacționeze în conformitate cu interesele sale naționale și asigurarea securității proprii”.
NARAȚIUNI: 1. Occidentul face presiuni pentru a implica Republica Moldova în războiul din Ucraina. 2. Republica Moldova este pregătită de Occident să atace regiunea separatistă transnistreană și militarii ruși care staționează acolo.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunile privind pregătirile pentru implicarea Republicii Moldova în războiul din Ucraina au fost promovate tot mai mult în ultima lună, pe fondul unor incidente care au avut loc în Transnistria, dar și cu declarațiile consilierului prezidențial ucrainean Alexei Arestovici, care spunea că Ucraina ar putea elimina administrația separatistă a regiunii „în doi timpi și trei mișcări”. Acestea au fost alimentate și de declarațiile recente ale unor oficiali britanici și americani, care spuneau că ar fi gata să sprijine Republica Moldova cu armament. Era vorba însă de armament pentru sporirea rezilienței militare.
OBIECTIV: Să alimenteze propaganda Kremlinului că Rusia este înconjurată de dușmani și este nevoită să ducă un război pentru supraviețuire; să provoace panică în Republica Moldova, dar și critici față de actualele autorități pro-europene.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul trebuie menționată tendința Kremlinului de a confunda pacificatorii ruși cu forțele militare ruse, prezente în Transnistria. Așa-zișii pacificatori fac parte din Misiunea de menținere a păcii formată în 1992, în urma acordului de încetare a focului semnat de Chișinău și Moscova după conflictul militar de pe Nistru. Când reprezentanții Chișinăului cer evacuarea trupelor ruse, se referă la contingentul de aproximativ 1500 de militari care oficial păzesc depozitul de arme de la Cobasna cu armament din perioada sovietică pe care Rusia și-a asumat oficial, încă la sfârșitul anilor 90, să-l evacueze. Propaganda rusă intenționat nu face distincție între aceste două categorii de forțe militare pentru a induce ideea că Republica Moldova dorește să distrugă forțele de pacificare de pe Nistru, ceea ce ar putea provoca un nou conflict cu forțele separatiste. Totuși, mai mulți experți contestă rolul acestei misiuni.
Planurile de atacare a regiunii separatiste de către forțele Chișinăului, la comanda/cu sprijinul Occidentului nu au nicio logică în condițiile în care reprezentanți ai Kievului, care consideră regiunea drept un posibil factor de risc, chiar dacă mic, având în vedere potențialul militar al acesteia, au exprimat disponibilitatea de a o „curăța” de separatiști și forțele ruse „cât ai pocni din degete”. Un scenariu al reglementării conflictului transnistrean în urma unei intervenții militare este exclus însă de autoritățile de la Chișinău, care insistă în continuare pentru negocieri.
Deci, dacă Occidentul ar influența autoritățile de la Chișinău așa cum pretind autorii comentariului, nici nu ar trebui să depună eforturi pentru a ataca Transnistria, pentru că acest lucru l-ar putea face Ucraina, fără să necesite niciun efort militar/economic din partea Vestului.
Chiar dacă Ucraina s-a arătat gata să intervină în Transnistria, deschiderea unui nou front ar însemna că trebuie să mobilizeze pentru acesta resurse necesare în alte zone ale țării. În plus, apropierea luptelor de granițele României, stat membru NATO, ar crește riscul unei confruntări directe Rusia-NATO pe care Alianța Nord-Atlantică, așa cum declară, nu și-o dorește. În plus, ar crește cheltuielile militare ale Occidentului. Republica Moldova are un buget militar mai mic de 40 de milioane de euro, armament sovietic, fără tancuri, flotă și apărare antiaeriană, deci cu un potențial militar minim.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Au existat atât declarații ale unor oficiali occidentali, cât și de la Chișinău, au făcut declarații despre necesitatea sporirii rezilienței militare a Republicii Moldova.