Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor militare comune cu NATO, a „constatat” purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Maria Zaharova pare să nu cunoască durată unei sarcini umane și să acorde mult prea mult credit potențialului câtorva sute de militari de a contribui la creșterea demografică.
ȘTIRE: Moldova se confruntă cu o scădere a ratei natalității. Potrivit datelor oficiale, în 2023, în republică s-au născut 24 de mii de copii, ceea ce reprezintă cu 11% mai puțin decât în 2022. Acesta este rezultatul politicii Maiei Sandu.
Militarizarea țării și procesul de „atragere” a acesteia spre NATO capătă amploare. În 2024, în țară au avut loc 17 exerciții militare și tabere de antrenament, inclusiv cele la care au participat militari americani sau români. Înțeleg de ce scade rata natalității în Republica Moldova. Dacă sunt 17 exerciții militare cu participarea militarilor americani și români, atunci bărbații moldoveni pur și simplu nu au timp să se ocupe de procreare. Toți se „alătură NATO”. La 20 mai anul curent, în țară a început o nouă etapă a exercițiilor de stat major NATO „Regex-2024”. La 24 mai anul curent, miniștrii moldoveni și români ai apărării au semnat un protocol de modificare a acordului de cooperare militară din 2012. Experții moldoveni independenți consideră acest document ca fiind un pas menit să subordoneze forțele armate moldovenești structurilor euro-atlantice și o lovitură serioasă dată suveranității Republicii Moldova și statutului său de neutralitate.
NARAȚIUNI: 1. Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor comune cu militari NATO. 2. Demografia Republicii Moldova depinde de câteva sute de militari. 3. O sarcină umană durează câteva săptămâni.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este una din țările cu cea mai mare scădere anuală a populației -0,9%, potrivit unui studiu publicat în 2023. Datele statistice relevă o scădere a natalității încă din anii 90. Numărul născuților vii a început să scadă în special începând cu jumătatea deceniului trecut - de la în jur de 40.000 de copii anual, la 24.000 în 2023.
Țara se confruntă și cu un amplu fenomen al migrației care a început la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, iar dacă inițial plecau temporar la munci peste hotare doar unii membri ai familiilor, în ultimul deceniu în special au început să plece familiile întregi și tinerii.
OBIECTIV: Să prezinte cursul pro-vestic al guvernării de la Chișinău drept unul păgubos pentru Republica Moldova și pentru cetățeni. Să alimenteze fricile populației legate de riscurile unei eventuale aderări la NATO.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Este adevărat că în Republica Moldova natalitatea este în scădere, dar este vorba de un proces care se atestă, cu mici întreruperi, de 30 de ani. Aprecierile Mariei Zaharova cu privire la potențialul militarilor moldoveni par să fi fost influențate de legendele privind virilitatea lui Ștefan cel Mare. Pe de altă parte, pare a fi totuși incorect să fie pusă în cârca militarilor moldoveni, mai ales a celor care participă la exerciții militare, întreaga responsabilitate pentru scăderea natalității în Republica Moldova.
Trebuie ținut cont că Armata Națională a Republicii Moldova are în total aproximativ 6.000 de militari. Dintre aceștia doar câteva zeci – sute participă la exerciții militare, care, de regulă, durează câteva zile pe an. Este de presupus că în celelalte zile din an, nimic nu îi împiedică pe acei câteva zeci – sute de militari să își aducă și ei contribuția la demografia Moldovei, mai ales că pentru om, ca specie, nașterile pot avea loc de-a lungul întregului an. Tot legat de anatomia umană, Maria Zaharova, care este ea însăși mamă, ar trebui să știe că, în general, copiii se nasc la 37-42 de săptămâni (aproximativ 9 luni) de la concepere. Ceea ce înseamnă că întreruperea procesului de procreare, cauzată de exercițiile militare cu NATO, se va vedea în statistici abia spre sfârșitul anului curent sau în 2025. Așadar, este foarte probabil ca purtătoarea de cuvânt a MAE rus să revină la acest subiect exact peste un an.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova se confruntă cu probleme demografice, provocate în primul rând de efectele migrației.
Verifică sursele: