
Pentru a masca decesele cauzate de vaccinurile anticovid, a fost inventat termenul de „moarte subită”, afirmă o cunoscută publicaţie antivaccinistă.
Autism? Vaccinuri. Boli autoimune? Vaccinuri. Moarte subită? Vaccinuri.
ȘTIRE: Studii americane pe care noi le-am tot prezentat încă de la începutul anului atestă posibilitatea de deces a unor persoane sensibile cu inima și circulația sângelui, după vaccinare. De asemenea, de atunci, au apărut în lume mii de cazuri similare de „morți subite” ale unor vaccinați.
Nu trece ziua, că aflăm de o nouă moarte subită, aparent inexplicabilă. [...] Prea multe decese subite în ultimele zile, aproape toate la oameni tineri și angajați, fără antecedente medicale cunoscute!
A fost deschis un dosar de cercetare pentru ucidere din culpă, deși indiciile arată mai degrabă că ar fi vorba despre o moarte suspectă. Le sugerăm anchetatorilor să verifice statusul vaccinal al decedatului.
NARAȚIUNE: Oculta mondială a inventat termenul de „moarte subită” pentru a ascunde adevărata cauză a deceselor provocate de vaccinurile anticovid.
CONTEXT: Încă de la apariţia primelor informaţii despre vaccinurile anticovid, când acestea nu erau încă disponibile pe piaţă, au existat voci care puneau la îndoială, pe lângă eficacitatea acestora, adevărata lor natură, sub forma unor interogări retorice cu privire la rapiditatea cu care fuseseră realizate, sau la apariţia acestora înaintea altor tratamente pentru SIDA, cancere, sau alte boli pentru care nu există încă tratamente. Odată demarată campania de vaccinare la nivel mondial, au apărut şi primele ştiri false ce relatau decese cauzate de vaccin, cea mai notorie fiind cea cu asistenta din statul american Alabama, care ar fi murit la numai 8 ore după administrarea vaccinului. Ulterior, dezinformările au început să asocieze decesele reale ale unor persoane cu vaccinarea anticovid, fără vreo dovadă concretă, mergând până la a ignora cu desăvârşire patologia anterioară morţii a celor decedaţi. În cele din urmă, s-a conturat narațiunea care susţine că, la nivel mondial, numărul deceselor postvaccinare a explodat, iar pentru a ascunde adevărata cauză a acestora, a fost inventat un nou termen, „moarte subită”.
Printre promotorii acestei narațiuni false, în România, se găsesc adepți ai teoriilor conspirației, ortodocși radicali, suveraniști, euro-sceptici și anti-occidentali. Cea mai vocală publicaţie, care a preluat, internalizat și amplificat fake news-ul cu privire la morţile subite cauzate de vaccinarea anticovid, este publicaţia Activenews, care a demarat o adevărată campanie în acest scop, încă din ianuarie 2021. Până în prezent, pe site-ul Activenews au fost publicate, cu regularitate, zeci de materiale ce prezintă decese ale mai multor persoane din România și le atribuie, fără nicio dovadă, vaccinării anticovid. În plus, site-ul promovează şi alte narațiuni false legate de vaccinuri, într-o încercare de autovalidare a propriilor teorii conspiraţioniste, prin intervievarea unor pseudo-experți, raportarea la diverse site-uri anonime sau prin citarea falsă a unor studii medicale. Veridica a demontat, deja, mai multe știri false și dezinformări cu privire la vaccinul anticovid, care ar reduce cu 24 de ani viaţa bărbaţilor, sau ar provoca celor imunizaţi cancer testicular, în cazul bărbaţilor, sau dizabilităţi fizice, femeilor.
OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități, promovarea discursului antivaccinist, validarea propriilor teorii conspiraţioniste, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.
Sindromul „Morții Subite” este cunoscut încă din anii ‘70
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: „Sindromul Morţii Subite” (SDS – Sudden Death Syndrome) este un termen generic care desemnează mai multe scenarii biologice care conduc la mortalitate, cu debut rapid și neprevăzut. Persoana implicată are adesea puține sau deloc semne de avertizare de boală, şi chiar și după moartea pacientului, autopsia nu poate dezvălui anomalii evidente. În lumea medicală, el este împărţit în două categorii, în funcţie de vârsta celor afectaţi: SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) pentru sugari şi copii, şi SADS (Sudden Adult/ Arrhythmic Death Syndrome) pentru adulţi.
Termenul a fost propus pentru prima dată în 1969, pentru a concentra atenția asupra unor decese la sugari, survenite în mod neașteptat în perioada postnatală. Acceptat ca diagnostic oficial pe certificatele de deces abia în 1971, termenul a primit şi un cod separat (798.0) în Clasificarea Internațională a Bolilor, întocmită de Organizația Mondială a Sănătății, în 1979. Astăzi, definiția SIDS se referă la moartea unui copil aparent sănătos, care rămâne inexplicabilă după o investigare amănunțită a cazului, inclusiv o autopsie completă, o revizuire a istoricului medical și investigarea scenei morții. SIDS este de obicei asociat cu somnul, moartea presupunându-se a fi avut loc în timpul somnului propriu-zis sau în tranziția dintre somn și veghe.
Termenul SADS are o vechime de cel puţin 20 de ani, descriind moartea adulților tineri, fără o cauză aparentă. Mai mult, într-o formă puţin diferită, termenul a fost folosit încă din anii ’80 ai secolului trecut, când Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), agenţia federală americană care centralizează şi promovează datele statistice, programele de sănătate publică, şi informațiile pentru personalul medical și public, a raportat observarea unui „sindrom de moarte subită și neașteptată nocturnă”. Un alt studiu, publicat în 2007, vorbeşte despre „un număr mare de sindromuri aritmogene moștenite care provoacă moarte subită” în ultimii 20 de ani, punctând că, „prima manifestare a bolii este adesea stopul cardiac și moartea subită. [...] Din păcate, o examinare post-mortem a victimei nu sugerează cauza specifică și, prea frecvent, posibilitatea unui sindrom moștenit al morții subite nu este luată în considerare, sau membrii familiei nu sunt informați despre această posibilitate”.
Aşadar, oricât de tragic şi de surprinzător, un număr mic de tineri mor brusc în fiecare an în toată lumea, fără a fi găsită vreo cauză anatomică sau chimică aparentă. Fenomenul a fost studiat pe scară largă de zeci de ani, eliminând astfel elementul de noutate, în acelaşi timp, studiile nerelevând nici o dovadă că vaccinurile în general, şi cele anticovid în particular – acestea din urmă apărute la o jumătate de secol după descoperirea sindromului – sunt cauza sa. Totodată, contrar afirmaţiilor conspiraţioniste, nu există nici măcar date statistice relevante care să demonstreze că incidența sa a crescut în urma vaccinării anticovid.
În final, nu putem să nu remarcăm subiectivismul propagandiştilor antivaccinişti, care, atunci când anunţă decesul surprinzător al unor necunoscuţi, introduc mai mult sau mai puţin voalat referinţe la “moartea subită”, dar în cazul morţii celor despre care se ştie cu siguranţă că au refuzat vaccinarea, anunţă că „au plecat prea devreme la ceruri” sau „s-au stins după lupta cu o boală necruţătoare”.
Verifică sursele: