Președintele Republicii Moldova închide universități și școli cu predare în limba rusă, scrie Nezavisimaya Gazeta, care reia o narațiune mai veche cu privire la Maia Sandu. Ca și în trecut, și acum este vorba de o narațiune falsă: deși se închid, într-adevăr, unele școli, este vorba de o măsură ce ține de reforma și eficientizarea sistemului și nu are vreo legătură cu limba de predare.
ȘTIRE: „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a început reformele după exemplul european de la universități, care vor fi mai puține”.
[...] „Deputatul din Sovietul Suprem de la Tiraspol, Andrei Safonov a declarat că Sandu va închide nu doar universitățile, dar și școlile ruse, așa cum a făcut când deținea funcția de ministru al Educației.
El a amintit că atunci când deținea funcția de ministru al Educației, Maia Sandu a închis majoritatea școlilor ruse.
Acum, consideră Safonov, va continua să facă același lucru, dar pentru a îndeplini condițiile impuse Republicii Moldova în calitate de candidată la aderarea la UE”
NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu închide școlile și universitățile din Republica Moldova, la comanda UE. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău încalcă drepturile vorbitorilor de limbă rusă.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Ministerul Educației Și Cercetării de la Chișinău a anunțat că va reduce numărul de universități și institute de cercetare, acestea urmând să fie absorbite de instituțiile de învățământ superior mai mari. Ministerul a precizat că se discută de mai mulți ani despre aceste modificări, iar ele sunt necesare în condițiile în care numărul de studenți este în scădere.
Reformele în educație, inclusiv închiderea mai multor școli este unul dintre subiectele de PR ale stângii politice în ultimul deceniu. Aceasta acuză forțele pro-europene că au închis școli pentru a îndeplini comenzile Occidentului. Tema a fost exploatată în special în campaniile pentru alegerile prezidențiale din 2016 și 2020, pentru a o învinui pe Maia Sandu că ar fi fost principala vinovată pentru închiderea școlilor.
În context este promovat, inclusiv de Moscova, și subiectul subminării drepturilor minorităților vorbitoare de limba rusă
OBIECTIV: Să inoculeze ideea că autoritățile de la Chișinău încalcă drepturile vorbitorilor de limbă rusă
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu Maia Sandu a anunțat reforma în domeniul învățământului superior, ci Ministerul Educației. Chiar dacă Maia Sandu rămâne liderul de facto al partidului de guvernământ de la Chișinău, nu-i pot fi atribuite toate deciziile autorităților.
Despre reforma sistemului de învățământ universitar în Republica Moldova se vorbește de mai mulți ani, pornind de la Codul educației, votat în 2014. Procesul nu are legătură cu obținerea statutului de țară candidată la aderare, oferit de Consiliul European la 23 iunie 2022.
În Republica Moldova numărul de elevi s-a înjumătățit de la începutul secolului – de la 630 de mii la aproximativ 330 de mii. În această perioadă, numărul de școli s-a redus cu aproximativ 20%. Au fost închise atât școli cu predare în limba română, cât și în limba rusă. Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat recent că în Republica Moldova sunt 972 de școli cu predare în limba română și 261 cu predare în limba rusă sau mixte, ceea ce corespunde raportului dintre vorbitorii de română și rusă, în conformitate cu ultimul recensământ.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Autoritățile de la Chișinău au anunțat închiderea prin absorbție a câtorva universități și institute de cercetare
Verifică sursele: