Analize

Presa rusă independentă, despre revenirea terorii staliniste și Putin văzut prin ochii unui fugar din FSO

Un bărbat părăsește o clădire a Tribunalului din Moscova, unde are loc o ședință de judecată împotriva activistului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, la Moscova, Rusia, 10 aprilie 2023.
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Un bărbat părăsește o clădire a Tribunalului din Moscova, unde are loc o ședință de judecată împotriva activistului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, la Moscova, Rusia, 10 aprilie 2023.

Susține jurnalismul independent

Jurnaliștii independenți și activiștii ruși denunță „revenirea la teroarea stalinistă”, direcționată împotriva celor care se opun războiului din Ucraina. Veridica a selectat din presa rusă independentă și interviul unui fost angajat al serviciului de pază al lui Vladimir Putin (FSO) care a fugit din țară de la invazia rusă în Ucraina.

NOVAYA GAZETA EVROPA: „Exemplu elocvent de revenire la teroarea stalinistă”

Jurnaliștii ruși și activiștii pentru drepturile omului cer, într-o scrisoare deschisă, încetarea terorizării cetățenilor și eliberarea lui Vladimir Kara-Murza.

Procurorul de caz a cerut 25 de ani de închisoare pentru politicianul Vladimir Kara-Murza, care se află în detenție fiind învinuit nejustificat pentru mai multe capete de acuzare.

Vladimir Kara-Murza a militat împotriva agresiunii ruse din primele zile ale războiului care a produs un dezastru ireparabil poporului ucrainean și care devorează viețile militarilor și ale cetățenilor mobilizați din Rusia. În prezent, în Rusia, să militezi pentru pace și încetarea războiului se pedepsește penal.

Kara-Murza mai este acuzat de înaltă trădare. Potrivit procurorului, trădarea lui constă în faptul că a condamnat la foruri internaționale acțiunile de persecutare a disidenților în Rusia putinistă. Aceste cuvinte și opinii, potrivit procurorului, sunt echivalente după gravitatea lor cu infracțiunea de omor cu multe circumstanțe agravante.

În prezent, Vladimir Kara-Murza este în detenție și așteaptă cea mai dură pedeapsă, practic închisoare pe viață, pentru cuvinte, pentru că s-a pronunțat împotriva războiului. Într-o perioadă scrută de timp, el a fost și ținta a două atacuri, de două ori au încercat să-l otrăvească. Din fericire aceste tentative au eșuat, dar i-au deteriorat sănătatea. […]

Învinuirile absolut nefondate și termenul solicitat reprezintă un exemplu pregnant de revenire în Rusia actuală la practicile terorii politice staliniste. Teroarea împotriva disidenților și împotriva propriului popor a distrus, în secolul trecut, în Rusia, sute de mii de vieți. Acea teroare a început cu procese demonstrative împotriva oponenților politici și a disidenților și a continuat cu execuții și încarcerări în masă ale oamenilor de rând, inclusiv ale celor care au susținut inițial primele procese demonstrative și au participat la organizarea acestora. […]

HOLOD.MEDIA: „Am vrut să mă fac auzit”

Doi foști angajați ai Ministerului pentru situații de urgență și Rosgvardia din Ekaterinburg au fost condamnați la 19 ani de închisoare pentru tentativa de incendiere a sediului administrației orașului Bakal

Tribunalul militar din Ekaterinburg i-a condamnat la 19 ani de închisoare pe Alexei Nuriev, de 39 de ani, și pe Roman Nasrîev, de 28 de ani, pentru încercarea de a da foc clădirii administrației orașului Bakal.

Potrivit anchetei, în octombrie 2022, Nuriev și Nasrîev au aruncat câteva cocktailuri Molotov în geamul administrației orașului. În aceeași clădire se află și biroul de înregistrare militară, una din angajatele acestuia declarând la proces că focul ar fi putut distruge registrul cu datele a patru mii de persoane.

Pe de altă parte, activiștii pentru drepturile omului susțin că în urma incendierii s-a aprins doar linoleumul, pe care l-a stins paznicul de unul singur.

Este cea mai dură sentință de până acum pentru o acțiune antirăzboi. Nuriev și Nastrîev au fost condamnați în baza a două articole – „act terorist” și „pregătirea în scopul comiterii unei acțiuni teroriste”.

Alexei Nuriev și-a făcut serviciul în cadrul Ministerului pentru situații de urgență. Roman Nasrîev a fost sergent de poliție, iar în 2016  s-a angajat șofer în Rosgvardia. Ambii făceau parte dintr-o trupă rock.

„Am decis să realizez această acțiune din cauză că sunt împotriva mobilizării, a „operațiunii militare speciale” și a războiului în general. Prin aceasta am vrut doar să atrag atenția că în orașul nostru există persoane care nu sunt de acord cu mobilizarea și „operațiunea militară specială”. Am vrut astfel să-mi fac cunoscută poziția, să fiu auzit”, a spus Nasrîev în timpul ședinței de judecată.

DOSSIER.CENTER: „Consider că președintele este un criminal de război”

Interviu cu ofițerul Serviciului federal de pază care a lucrat cu Putin și a fugit din Rusia

Gleb Karakulov a fost căpitan în Serviciul federal de pază [FSO]. Până la mijlocul lunii octombrie 2022 a fost inginer în direcția prezidențială de comunicații și a lucrat cu Vladimir Putin. El era responsabil de asigurarea comunicării securizate a președintelui. La începutul lunii octombrie a plecat în Astana, unde șeful statului urma să participe la trei manifestări - la Summitul privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia, la ședința Consiliului șefilor de state din CSI și Summitul Rusia - Asia Centrală. Pe 14 octombrie, în ultima zi a călătoriei de serviciu, Karakulov și-a lăsat colegii și împreună cu soția și fiica a zburat la Istanbul. Centrul Dossier a discutat cu ofițerul și a aflat de ce acesta a decis să plece din FSO și să părăsească Rusia. Karakulov este unul din funcționarii de cel mai înalt nivel din cadrul serviciilor speciale care a fugit din țară de la invazia rusă în Ucraina și care a condamnat războiul. În Rusia el a fost dat în căutare, iar pe numele său s-a deschis un dosar penal privind dezertarea. Interviul a fost înregistrat la sfârșitul anului 2022. Dossier a publicat materialul după ce s-a asigurat că Gleb Karakulov și familia sa sunt în siguranță.

- Cum ați decis că este timpul să încetați această activitate?

- Au existat mai multe semnale care mi-au dat de înțeles că nu pot merge împotriva conștiinței mele aflându-mă în acest serviciu. Conștiința îmi spunea că ceea ce fac nu e bine. Peste doi ani urma să mă pensionez, planificam să-mi plătesc ipoteca și să nu mai prelungesc contractul. Dar în februarie a început acest război criminal și nu am putut să-mi calc pe conștiință. Nu am mai putut să rămân în serviciul acestui președinte. Consider că această persoană este un criminal de război. Deși nu am participat la acțiuni militare nu am putut să execut ordinele sale criminale sau să mă aflu în serviciul lui.

[…]

- De unde primește Vladimir Putin informația? În ce măsură se află într-un vid informațional? Folosește internetul?

- El nu folosește telefonul mobil. Nu l-am văzut vreodată cu telefonul mobil. Atunci când mergem în deplasări cu premierul, împreună cu noi mai merge încă o persoană care este responsabilă de internet – biroul electronic, notebook, accesul la rețea. În deplasările cu Putin nu este necesar acest angajat [...] Toată informația pe care o primește este de la persoane care îi sunt foarte apropiate. El trăiește într-un fel de vid informațional.

- Se spune că președintelui i se aduc „dosare”, rapoarte secrete ale serviciilor speciale. Aceasta este sursa lui de informații?

- Da, așa este.

- Președintele se uită la televizor?

- Televiziunea rusă – este o cerință obligatorie în pregătirea reședinței pentru vizita președintelui. Reședința poate fi camera de hotel sau un complex hotelier. Cerința este ca acolo să fie transmise posturile rusești, de exemplu TV „Rossia”. Vreo patru posturi, TV „Rossia” este obligatoriu.

- Putin este într-adevăr în permanență în izolare?

- Da, așa este. În ianuarie se fac trei ani de când există coronavirusul, iar președintele nostru până acum se află în autoizolare. Noi stăm în carantină două săptămâni înainte de orice activitate, chiar dacă aceasta durează 15-20 de minute. Se constituie o echipă de angajați care au stat în izolare timp de două săptămâni. După aceasta ei pot fi în aceeași încăpere cu Putin.

[…]

- Ce cred oamenii din FSO? Poate că Vladimir Putin este grav bolnav și de aceea se teme să nu prindă și coronavirusul?

- Nu discutam acest subiect la țigară. Chiar dacă are unele probleme de sănătate, acestea sunt legate de vârstă. Posibil că există ceva, dar nu e nimic ieșit din comun.

- Această întrebare și-o pune acum aproape jumătate din populația lumii, care e starea de sănătate a lui Putin? Va mai fi mult timp printre noi?

- Pot să spun că am fost în foarte multe deplasări cu el și până în 2020 călătorea frecvent. Apoi s-a ascuns în buncăr și a efectuat vreo două vizite pe an. Până la pandemie mergea des în deplasări. Câte două-trei săptămâni, uneori câte o lună lipseam din Moscova. Pe motiv de boală au fost amânate doar una sau două călătorii de serviciu.  

[…]

- Ce puteți confirma din investigațiile echipei lui Navalnîi?

- Din cea mai cunoscută – despre palatul lui Putin [...] Desigur că și eu am vrut să știu și l-am întrebat pe un coleg care merge la Soci și Petersburg, la reședințele permanente, în timp ce eu lucram la reședințele nepermanente. Mai mult, el este responsabil de radiocomunicații și de toate obiectivele care sunt planificate pentru a fi vizitate, el le verifică pe toate. L-am întrebat de palat, dacă există. Mi-a spus că da, că merge des acolo și verifică comunicațiile.

- Echipa lui Alexei Navalnîi a descoperit că Vladimir Putin are și unul din cele mai scumpe iahturi din lume – Scheherezade. Despre aceasta ați vorbit cu colegii?

- Despre Scheherezade s-a vorbit când deja începuse războiul. Nu am putut să discut cu nimeni pe această temă, dar am observat că a fost făcută publică lista de personal [însărcinat cu paza iahtului] al FSO. Câteva nume le-am recunoscut. În timpul deplasărilor de serviciu eu vedeam lista cu toți angajații, nu doar a celor din comunicații, toate listele de bază. Acele nume nu sunt comune - Ivanov sau Petrov. Nu am nicio îndoială că acesta este într-adevăr iahtul lui.

- Ați spus că ați instalat comunicațiile pe obiecte mobile. Ce fel de obiecte?

- Avioane, elicoptere, iahturi pe care le numim „ambarcațiuni”. Există și un tren special, mai recent.

- Ce fel de tren special?

- E un tren pentru președinte. A apărut pe agenda noastră prin 2014-2015. Arată ca un tren obișnuit, exact la fel ca celelalte, gri cu linie roșie, tren al RJD [Căile ferate ruse].

- De ce îl utilizează președintele?

- Pentru că e mai puțin vizibil. Pentru că avioanele apar pe anumite aplicații [...] E pentru camuflare.

- Putin de deplasează des cu acest tren?

- În 2014-2015 am început să lucrăm la el și să-l echipăm. A fost folosit des în lunile august-septembrie 2021. Se pare că specialiștii noștri au stat în carantină anume pentru o deplasare cu trenul special. De la începutul războiului, băieții spuneau că mergeau pentru 40-45 de zile în Valdai [unde se află reședința președintelui, în regiunea Novgorod]. Echipajele pentru tren sunt trimise în carantină pe rând, o echipă o schimba pe alta. Chiar dacă tura respectivă nu se va deplasa, oricum oamenii trebuie să fie pregătiți.

Președintele mai dispune și de o cabină pentru discuții pe care o purtăm în toate deplasările în străinătate. Este un loc de unde poți vorbi în secret. Cabina, desigur, este mare. Este ca un cub de 2,5 m. În interior sunt o masă de lucru și un telefon la care poți vorbi în siguranță, fără ca să fii interceptat de serviciile străine.

- Despre ce fel de ambarcațiuni ați vorbit mai devreme pe care ați instalat comunicațiile? Cât de mari sunt?

- Sunt iahturi bine echipate, cu două sau trei punți, sunt luxoase. Unele dintre ele sunt în gestiunea administrației prezidențiale. Nu toate sunt private, dar eu am văzut multe, mai ales la Forumul economic de la Petersburg, vreo 20.

- Se spune că Vladimir Putin are „buncăre”. Astfel sunt numite reședințele sale. Ați fost în vreun buncăr adevărat, ați instalat vreo comunicație acolo?

- Anterior nu am echipat nici un adăpost antiaerian. Dar când am fost pe teritoriul ambasadei din Kazahstan, deși anterior organizam comunicațiile în biroul ambasadorului, sau în sala de întâlniri, în octombrie am instalat încă un telefon în adăpostul antiaerian. E un fel de paranoia. Să te afli pe teritoriul altei țări, care e organizatorul summitului, care asigură securitatea. Însuși teritoriul ambasadei este păzit.

- Adică Vladimir Putin se teme de un atac asupra sa în timpul vizitei în străinătate și că va fi nevoit să se ascundă în adăpost și de acolo va trebui să ia legătura cu cineva?

- Așa înțeleg, că da, se teme.

- Vladimir Putin are mai multe reședințe oficiale și neoficiale. Unde merge cel mai des?

- Cred că cel mai des merge la Valdai. Sunt două momente interesante. El are birouri la Petersburg, la Soci, Novo-Ogarevo, toate sunt la fel, totul este identic. S-a întâmplat că eu știam că se află la Soci, iar la televizor, la știri, arată că are o întâlnire la Novo-Ogarevo. Îi întreb pe colegii din Soci: „El a plecat?”. Nu, îmi răspund, e aici.

Băieții povesteau zâmbind că atunci când Putin e la Soci, intenționat se creează impresia că ar fi plecat de acolo. Pregătesc avionul, trece cortegiul. În realitate el rămâne la Soci. Băieții povestesc, râd chiar. Cred că, în primul rând, este o încercare de a deruta serviciile străine, iar în al doilea rând pentru a preveni orice atentat.

-  Ați auzit vreodată de vreun atentat asupra lui Putin?

- Nu, dar aceasta nu înseamnă că nu se teme. Altfel la ce folosește această disimulare?

[…]

- Colegii dumneavoastră se prezintă drept patrioți înflăcărați. Ei îl susțin pe președinte și acest război. Cum justifică războiul?

- Sună îngrozitor. Raportul este de 50 la 50. O jumătate din FSO consideră că trebuia încă în 2014 să fie bombardat cu rachete Maidanul din Kiev. Iar cealaltă parte consideră: „Cum altfel [să procedezi acum cu Ucraina]?” Credeam că va fi cineva care măcar în discuții private va spune că de fapt e un război, că sunt uciși oameni. Am sperat că vor fi și astfel de fraze. Din păcate nu am auzit nimic asemănător, aproape 100% sunt cu Putin.

[…]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 12 min
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei

Steaua roșie a armatei sovietice devine simbol al elevilor și studenților, iar cuvântul „pace” este eliminat din discursuri, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre sabotaje GRU și falsuri anti-ucrainene.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
02 May 2024
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE

Medvedev îi dorește Americii un nou război civil, iar politologii ruși spun că anglo-saxonii vor să îi falimenteze pe europeni prin războiul din Ucraina, scrie presa rusă de propagandă. Totodată, aceasta interpretează în stil propriu atacul iranian asupra Israelului și îi dă spații ample infractorului fugar din Moldova Ilan Șor.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
25 Apr 2024
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024