
Presa independentă explică de ce armată rusă bombardează orașele ucrainene și cartierele civile și cum propaganda folosește minoritățile naționale din republicile Federației Ruse ca imagine pentru atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Aceste texte sunt ilegale din punctul de vedere al Moscovei: chiar si cei care le citesc riscă să facă închisoare.
ISTORIES: De ce Rusia bombardează case, spitale, școli și biserici
Potrivit Kievului, în cinci luni de război Rusia a atacat de 60 de ori mai des obiective civile decât militare.
De la începutul invaziei în Ucraina, autoritățile ruse, comandanții militari și propagandiștii declară că „nu efectuează lovituri asupra infrastructurii civile din Ucraina”. La cinci luni de la începutul războiului de amploare, însă, datele arată zeci de mii de obiective civile distruse de armata rusă – case, spitale, școli, grădinițe, biserici. ISTORIES relatează ce orașe au fost distruse parțial sau în întregime și de ce Rusia lovește mai des obiective civile decât ținte militare.
17,3 mii de lovituri asupra obiectivelor civile și aproximativ 300 asupra unor ținte militare
În pofida declarațiilor președintelui rus că „armata rusă nu efectuează nicio lovitură asupra infrastructurii civile”, cele mai multe atacuri sunt asupra cartierelor rezidențiale. De la începutul invaziei în Ucraina, armata rusă a bombardat case, spitale, școli, gări, de aproape 60 de ori mai des decât obiective militare, susține partea ucraineană. Potrivit datelor MAI al Ucrainei de la 14 iulie, începând cu data de 24 februarie, armata rusă a lansat 17,3 mii de lovituri asupra obiectivelor civile și aproximativ 300 asupra unor ținte militare.
Experții militari ruși și ucraineni cu care a discutat ISTORIES sunt convinși că majoritatea loviturilor asupra infrastructurii civile sunt efectuate de armata rusă în mod intenționat. „Se poate afirma cu certitudine absolută că 80% din loviturile asupra infrastructurii civile din localitățile situate de-a lungul liniei frontului, ca Micolaev, Harkov, Bahmut, Kramatorsk, Slaviansk, sunt efectuate de armata rusă în mod intenționat, consideră expertul ucrainean Alexandr Kovalenko. Este un element de teroare, pe care comandamentul militar rus îl utilizează nu doar împotriva populației civile, dar și pentru a exercita presiune moral-psihologică asupra Forțelor armate ale Ucrainei, asupra autorităților locale și asupra conducerii țării. O astfel de presiune poate provoca nemulțumirea populației, care va începe să se revolte împotriva armatei ucrainene. Pentru armată, acesta, de asemenea, este un factor demoralizator. Este și o încercare de a forța autoritățile locale să colaboreze, crezând că, dacă vor trece sub controlul forțelor de ocupație ruse, va înceta focul”.
Această opinie este susținută și de expertul militar rus Pavel Luzin, care consideră că armata rusă efectuează lovituri asupra țintelor civile intenționat, deși la prima vedere bombardarea caselor nu poate diminua potențialul militar al Ucrainei sau forțele umane ale adversarului. „Este o teroare, înfricoșare. Scopul lor este să demoralizeze psihologic societatea civilă din Ucraina. Ei consideră că societatea demoralizată va pune presiune pe președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și va spune: „La naiba, să ne conducă rușii”, spune expertul.
Această tactică este convenabilă armatei ruse nu doar pentru a pune presiune psihologică asupra ucrainenilor, dar și din punct de vedere militar, explică Alexandr Kovalenko: „Conducerea rusă nu a reușit să acapareze teritoriul ucrainean în regim blitzkrieg, mizând în primul rând pe grupurile mobile de penetrare în teritoriu. Această tactică a fost complet neutralizată de FAU, cea mai mare parte a coloanelor au fost pur și simplu distruse pe drum. După eșecul din regiunile Cernigov, Kiev, Sumî, care s-a încheiat cu fuga rușilor, ei au trecut la altă tactică – cea a barajului de foc. Aceasta înseamnă lovituri de artilerie, în mod constant, într-un anumit teritoriu, ca să pârjolească absolut totul, iar apoi să înainteze trupele. În acest fel ei au reușit să ocupe Severodonețk și Lisiceansk. Este o tactică a criminalilor de război, este o crimă împotriva umanității. Ei însă nu au altă ieșire, nu sunt capabili să lupte altfel”.
[…]
Începând cu 24 februarie, au fost distruse și avariate cel puțin 140 de mii de case de locuit, arată o investigație Ukrainian Legal Advisory Group, care adună datele din surse publice și cu ajutorul intervievării martorilor crimelor de război.
Potrivit datelor adunate de Consiliul național pentru redresare a Ucrainei de la cetățeni, administrații locale și departamentele de resort, au fost afectate 121 de mii de case (datele de la mijlocul lunii iunie). 89% erau case private, 10% - blocuri de locuințe, 1% - cămine. Fiecare a treia casă în care a nimerit un obuz rusesc a fost distrusă complet sau în proporție de peste 40%.
Ucraina a rămas fără 6% din fondul său de locuințe. Nu se știe cifra exactă a cetățenilor ucraineni care au rămas fără case, dar aceasta depășește 3,5 milioane de oameni – este numărul de persoane care locuiau în 116 mii de case distruse până la data de 1 iunie – ceea ce reprezintă 8% din populația țării.
Orașe rase de pe fața pământului
La mijlocul lunii iulie, în 23 de orașe care se află pe linia frontului au fost distruse total sau parțial 50% din fondul de locuințe. Unele orașe sunt aproape în totalitate transformate în ruine. Cel mai tare au fost devastate Mariupol, Harkov, Cernigov, Severodonețk și Lisiceansk. […]
Armata rusă a privat orașele Severodonețk, Mariupol, Popasna de șansa de restabilire, consideră expertul militar rus Pavel Luzin: „Aceste orașe nu mai pot fi refăcute. Militarii ruși nu se gândesc la consecințe, ei execută doar misiunea de a cuceri orașul. Cum îl pot cuceri dacă orașul se opune? Îl rad de pe fața pământului. Mai departe nu-i interesează, militarii nu răspund pentru aceasta”. […]
Spitalele, centrele medicale, maternitățile care se află în zonele acțiunilor militare au statut special și trebuie să fie protejate de atacuri, însă acestea au devenit ținte ale bombardamentelor. În medie, armata rusă efectuează câte șase lovituri pe zi asupra instituțiilor medicale, arată datele Ministerului Sănătății din Ucraina. Potrivit datelor de la 13 iulie, în toată țara au fost afectate 834 de instituții de sănătate, 14% dintre acestea au fost distruse complet. „Loviturile asupra unităților medicale reprezintă un fel separat de terorism. Pentru a înspăimânta, pentru a demonstra că nu mai există locuri sigure, că nu te poți ascunde nici în spital, că-i vor ucide și pe răniți”, spune expertul militar Pavel Luzin. […]
BEDA.MEDIA: „Înțelegeam că vor face din noi imaginea acestui război”
Activista Victoria Maladaeva, cofondatoarea Fondului internațional anti-război „Bureatia liberă”, vorbește într-un interviu pentru publicația BEDA despre rezistența anti-război, cauzele mobilizării bureaților, atitudinea imperială a Moscovei față de alte regiuni și despre necesitatea decolonizării Rusiei.
- Cu ce scop ați creat acest Fond?
- Fondul a fost creat în baza mișcării „Bureații împotriva războiului”, care s-a constituit la o săptămână de la începutul acțiunilor militare în Ucraina, am vrut să facem ceva, să nu rămânem indiferenți, să nu tăcem.
Am înțeles imediat că, din nou, vor face din noi imaginea acestui război. La fel ca în 2014, când datorită Kremlinului bureații au devenit cunoscuți în primul rând pentru acțiunile militare în Donbass. Am observat din nou aceste narațiuni, când propagandistul Primului Kanal Șeinin a spus în emisie: „Acționați frați-bureați”. Atunci am vrut să arătăm că există bureați care sunt împotriva războiului.
Eram pregătiți să fim criticați de compatrioți, având în vedere cât de puternică este în prezent propaganda. Se părea că toți susțin acest război, însă a fost de mirare că am avut un răspuns foarte pozitiv din partea locuitorilor Bureatiei. […]
Am înțeles că nu sunt suficiente doar campaniile. A venit valul celor uciși în război, au apărut cereri de suport juridic pentru cei care doresc să refuze să participe la acțiunile militare. Atunci am creat fondul ”Bureatia liberă”. Am găsit juriști, am consultat apărători ai drepturilor omului, în prezent analiștii noștri au un volum foarte mare de lucru, în fiecare zi monitorizează diverse grupuri pe rețelele de socializare. Toată informația este ascunsă de autorități și suntem nevoiți să adunăm datele despre morți, practic, cu mare dificultate.
- De ce propagandiștii pun accentul pe faptul că cei care participă la lupte nu sunt ruși? Aici aș aminti fraza lui Putin: „Sunt lak, daghestanez, cecen, inguș, rus, tătar,evreu, mordvin, osetin…”
- Propaganda rusă, din nou, se folosește de „minoritățile naționale” pe care le acuză de toate atrocitățile. Toți înțeleg foarte bine acest lucru. Ostașul rus din Donbass salvează motănei, iar bureații, cecenii și tuvinii jefuiesc și violează. Este o tactică imperială veche. Kalmâcii au trecut prin aceasta. Un întreg popor a fost declarat dușmanul poporului sovietic. Este o practică veche a Kremlinului. […]
- În manualele de Istorie a Rusiei și în alte publicații oficiale scrie că Bureatia, Iakutia, Bașcortostan și alte republici s-au alăturat imperiului de bună voie. Alte cercetări independente susțin că anexarea acestor și pământuri, inclusiv Bureatia, a fost destul de dură. În ce măsură își cunosc bureații istoria?
- În manuale nu găsim acest lucru, nu a fost, nici nu va fi, de aceea nu toți locuitorii republicii cunosc istoria lor. Colonialiștilor nu le convine ca aceste colonii să-și cunoască istoria, limba și cultura.
La școală ni se spunea că, acum trei sute de ani, hanii noștri s-au adunat și au decis ei înșiși să treacă stepele, munții și pădurile, să meargă cu plocon la țar: „Luați-ne, vă rugăm, cu voi în Rusia”. Ceva nu se lega, nici când eram copil. Iar la școală ne spunea că a venit Ermak („Cuceritorul Siberiei”) și atât. Apoi un gol și treceam imediat la istoria țaristă.
Știm, însă, cum a avut loc „asimilarea”, cum au fost creștinați cu forța bureații, cum a fost alterată limba. Toți au primit nume rusești. În anii 1930, elita intelectuală bureată a fost executată pentru panmongolism, pentru că milita pentru limba, identitatea bureată și conștiința națională.
Prin aceasta au trecut foarte multe popoare din URSS. Pe toți îi puneau la închisoare și ucideau. Vom scrie despre aceasta, vom spune adevărul. Consider că este ceva necesar pentru locuitorii tuturor coloniilor din prezent. […]
Vladimir Hamutaev, activist bureat, autorul cărții „Alipirea Bureatiei la Rusia: istorie, drept, politică”, a fost declarat separatist și pe numele lui a fost deschis un dosar penal doar pentru că a scris o carte despre colonizarea Bureatiei. A fost nevoit să fugă din țară. […]
Pe lângă bureați, în actualul război participă peste o sută de alte naționalități. Noi reprezentăm doar 0,3% și am devenit imaginea acestui război. Știu că acolo sunt mulți bureați, dar nu mai mulți decât ruși, care sunt 95%. Dacă veți vedea toate fotografiile și imaginile video cu militari sau pe canalul „Caută-i pe ai tăi”, 99% sunt ruși.
- Un alt comentariu care apare des în contextul războiului în Ucraina: „De ce insistați cu agenda decolonizării, gender, ecologică? Cum va ajuta aceasta la oprirea războiului?” Aceasta are vreo legătură cu situația din prezent?
- Toate sunt legate într-un fel sau altul. Dacă în Rusia nu era un nivel atât de ridicat de xenofobie și rasism, acest război ar fi fost imposibil.
REPOST: Cetățenii ruși care vor citi acest text riscă să facă închisoare
Pe 14 iulie, Vladimir Putin a semnat „Legea privind controlul activităților persoanelor care se află sub influență străină”, care presupune noi limitări și interdicții pentru agenții străini.
Astfel, agenți străini pot fi declarați toți cei care primesc suport din străinătate sau se află „sub influență străină” și desfășoară activitate politică, adună date tehnico-militare despre Federația Rusă sau distribuie informații pentru un număr nelimitat de persoane.
Suport străin, se consideră nu doar finanțările străine. În lege este stipulat că acest termen include aproape orice formă de sprijin.
Legea definește influență străină: „acordarea susținerii unei persoane de către o sursă din afara țării sau influențarea persoanei, inclusiv prin constrângere, convingere sau alte metode".
Este considerată activitate politică, inclusiv activitatea în domeniul „dezvoltare social-economică și națională a Federației Ruse. Iar sursă externă poate fi declarat oricine: alte state, organizațiile străine, cetățenii altor state și alți agenți străini.
Agenții străini nu mai pot organiza acțiuni publice și nu mai pot preda, nu mai au voie să primească sprijin financiar de la stat, nu mai pot fi angajați în instituții de stat, nu mai au dreptul să fie membri ai birourilor electorale și nici nu mai pot beneficia de sistemul fiscal simplificat (scutirea de impozite de care beneficiază organizațiile).
În locul celor câtorva liste este introdus un registru unic al agenților străini. De asemenea, va fi făcută o listă a persoanelor afiliate agenților străini, care va viza fondatorii, conducătorii și angajații organizațiilor declarate agenți străini.
Potrivit articolului 330.1 al Codului Penal al Federației Ruse, agenții străini riscă până la cinci ani de închisoare pentru diverse încălcări.
Redacția REPOST, care se află în afara Rusiei, atenționează cititorii săi că ei, de asemenea, riscă să fie considerați sub influență străină, dacă au citit acest text.