Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Editoriale

„Paradiplomația fotbalului” sau cum a ajuns Transnistria, prin sport, în lumina reflectoarelor din Europa

Sheriff
©Mădălin Necșuțu  |   Stadionul Sheriff

Pe 2 septembrie, conducerea clubului de fotbal Sheriff Tiraspol adresa un mesaj de felicitare conducerii republicii separatiste transnistrene cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la auto-proclamata independență a regiunii față de Republica Moldova.  „Prieteni, vă felicităm de Ziua Republicii și vă dorim vouă și celor dragi, multă sănătate și un milion de zâmbete, sinceri și cuminți. Stabiliți-vă noi obiective mari și nu vă rătăci niciodată. Să existe întotdeauna oameni loiali, iubitori lângă tine și totul în viața ta se dezvoltă în cel mai bun mod!”, scria clubul Sheriff Tiraspol în rusă pe pagina sa de Odnoklassniki, varianta rusească a Facebook-ului. E un mesaj politic care arată un atașament fără echivoc față de regimul separatist. Sheriff Tiraspol activează însă în campionatul Republicii Moldova, iar din punctul de vedere al forurilor internaționale de fotbal este o echipă moldovenească. Participarea în competițiile internaționale îi dă acum Tiraspolului posibilitatea să folosească Sheriff Tiraspol pentru a face mai vizibilă regiunea separatistă și pentru a încerca să obțină un minim de legitimitate pe scena internațională.

De la diplomația fotbalului la soft-power prin fotbal

După „Revoluția Twitter” sau „Revoluția de la 7 aprilie”, odată cu răsturnarea comuniștilor lui Voronin și instalarea la putere în 2009 a unei puteri pro-europene la Chișinău, noul premier de atunci, Vlad Filat, a încercat o așa-numită „diplomație a fotbalului” prin participarea la meciuri unde s-a întâlnit cu liderul separatist de atunci Evgheni Șevciuc. Au urmat concerte și chiar o vizită comună la Muntele Athos.

„Avem o comunicare foarte bună cu domnul Șevciuc și asta este o platformă foarte bună pentru negocierile ulterioare. Sfârșitul logic este reintegrarea țării”, spunea atunci Vlad Filat. Ulterior, presa a publicat mai multe investigații despre contrabanda nășită de cei doi lideri de la Chișinău și Tiraspol.

Astăzi, la circa 10 ani mai târziu, Sheriff Tiraspol a dus această „diplomație a fotbalului” la nivelul următor.

De mulți ani, ajutați masiv și de diplomații ruși, transnistrenii încearcă să-și forțeze apariția fără prea mult succes în cancelariile și forurile europene. Într-un studiu al IDIS Viitorul, think-tank de la Chișinău care se ocupă de ani de zile atent de dosarul transnistrean, autorul Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, cadru universitar și fost deputat explică termenul de „paradiplomație” prin punerea la dispoziție din partea Moscovei pentru satelitul său – Transnistria – a unei game largi de arsenal militar și diplomatic, cu scopul de a oferi enclavei un adevărat instrumentar de atac și ripostă pe toate planurile.

De data aceasta, regiunea secesionistă transnistreană are șansa ca, prin „soft power”, să pună Tiraspolul pe harta Europei. Chiar dacă numai din punct de vedere fotbalistic. Totuși, la nivel imagologic, aceasta este cu siguranță cel mai mare succes pentru Tiraspol în plan internațional. Un plan abil la care se lucrează de mulți ani și în care s-au investit foarte mulți bani, cel mai probabil din surse oneroase.

Rețeta nu este una tocmai nouă. Ea este specifică unei mentalitați ce s-a manifestat în rândul țărilor din blocul estic în timpul Războiului Rece. Cum Estul nu putea ține pasul cu dezvoltarea economică a Vestului, se încerca prin sport, un instrument al „soft power”-ului, egalarea sau chiar întrecerea imagologică a succeselor din Occident, pentru a hrăni populația internă cu iluzia bunăstării.

În prezent, clubul transnistrean nu urmărește decât traiectoria și traseele echipelor de fotbal rusești în care de mai mulți ani sunt investiți mulți bani pentru a juca cât mai des la cel mai înalt nivel european.

La fel, venirea patronului rus Roman Abramovici în 2003 la clubul londonez Chelsea Londra și câștigarea a două finale de Champions League și una de Europa League (fosta Cupă UEFA), a fost o lovitură de imagine asociată cu Rusia. De asemenea, organizarea de Rusia a Campionatului Mondial de Fotbal în 2018, chiar dacă a însemnat o cheltuială de circa 11 miliarde de dolari.

Clubul Sheriff Tiraspol aparține holding-ului Sheriff, cel care controlează de facto toată economia regiunii separatiste și dictează și viața politică a micii republici secenioniste din stânga Nistului. Clubul de fotbal se află sub patronajul oligarhilor locali Viktor Gușan și Ylia Kazmalîi, cei mai influenți oameni de afaceri din regiune.

Presa de la Chișinău, dar și cea internațională, a scris în repetate rânduri în cadrul unor ample investigații despre asocierea lor cu contrabanda și afacerile rusești derulate în regiune.

Poveste de succes cu bani negri și jucători de import

Pe 26 august, echipa Sheriff Tiraspol a reușit în premieră performanța istorică de a califica în grupele Champions League, după ce a câștigat dubla manșă împotriva mai galonatei echipe a croaților de la Dinamo Zagreb. Astfel, Sheriff Tiraspol a băga în visteria clubului cel puțin 17 milioane de euro din partea forurilor internaționale din prezență și drepturile de televizare.

Norocul a făcut ca apoi, în faza grupelor, Sheriff să poată întâlni două forțe ale Europei din punct de vedere fotbalistic – Real Madrid și Internatzionale Milano. De asemenea, la Tiraspol va veni și Șahtior Donețk, fostă câștigătoare a Cupei UEFA sub conducerea antrenorului român Mircea Lucescu.

Astfel, indiferent de rezultate, micuța echipă din stânga Nistrului va aduce bani curați în buzunarele oligarhilor locali, dar mai important va pune reflectoarele pe regiunea separatistă la nivel mondial așa cum nu s-a mai întâmpla niciodată în ultimele decenii.

Asupra grupului Sheriff planează suspiciuni rezonabile că se ocupă cu contrabandă de toate felurile – țigări, produse petroliere ș.a.m.d. – fie cu Republica Moldova, fie cu Ucraina, în special portul Odessa. De ani de zile, oligarhii transnistreni investesc într-o echipă de fotbal care, iată, a ajuns la acest succes.

Problema este că din toată această poveste de succes a Sheriff-ului, Federația de Fotbal a Republicii Moldova nu va câștiga mai nimic din punct de vedere financiar, iar în plan fotbalistic, cam tot la fel.

Sheriff Tiraspol nu are nicio afinitate, de facto, cu fotbalul moldovenesc. De ani de zile, echipa domină copios campionatul moldovenesc de fotbal și practic nu are rivale. Mai mult, Sheriff Tiraspol se folosește de Federație ca să poată fi afiliată în competițiile internaționale.

Meciurile cu Real Madrid, Inter Milano și Șahtior Donețk se vor juca la Tiraspol. La Chișinău, în cel mai fericit caz, vor fi cazați jucătorii acestor echipe.

Tiraspolul are un stadion mare și modern, construit undeva în anii 2000, care poate găzdui astfel de meciuri. Sigur, suporterilor din dreapta Prutului nu le va fi tocmai facil să poată merge la aceste meciuri prin „granița transnistreană”. Mai mult, de la începutul epidemiei de COVID-19, regimul separatist de la Tiraspol a îngrădit și mai mult accesul „străinilor” în regiune.

Bucuria unei părți a suporterilor din Republica Moldova nu este tocmai îndreptățită. Din primul 11 al lui Sheriff Tiraspol nu face parte niciun jucător moldovean. Echipa pe bazează pe „mercenari” sud-americani și africani.

Numai unul din aceștia, brazilianul Henrique Luvannor, a fost naturalizat și are și cetățenia moldovenească. Mai mult, contractele acestora nu sunt publice și nici sursa banilor din care sunt ei plătiți.

O tentativă de legitimare prin intermediul vizibilității

Din perspectiva partidelor cu aceste echipe mari, la Tiraspol vor ajunge foarte mulți jurnaliști internaționali. Majoritatea se vor afla în premieră în Republica Moldova, respectiv în regiunea separatistă transnistreană. Automat, nu se vor rezuma doar la meciurile în sine. Ei vor vizita regiunea și vor scrie despre aceasta.

Publicul european, și nu numai, va afla tot felul de povești colorate despre micul „stat” îngrămădit între Moldova și Ucraina, așa cum de altfel încep foarte multe reportaje despre Republica Moldova cu formula „sandwiched between Romania and Ukraine...”. Ceea ce nu a reușit pe partea clasică a diplomației publice, Tiraspolul reușește astăzi prin fotbal. Un sport ce rămâne foarte popular în estul Europei și care urmărește cumva în această regiune aceleași trasee din timpul Războiului Rece.

Nimeni nu are vreo așteptare de la Sheriff Tiraspol în această grupă a Champions League. De aceea orice punct sau puncte câștigate de această echipă vor echivala la Tiraspol cu un succes imagologic imens atât extern, cât și intern, în contextul pauperizării abrupte a transnistrenilor din ultimii ani.

Regimul secesionist are nevoie de această poveste de succes a Sheriff Tiraspolului ca de oxigen, pentru a se menține la putere pe un fond de nemulțumire populară tot mai crescută în stânga Nistrului. Cu toate acestea, fotbalul nu ține de foame.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Transnistria
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Amintirea agresiunilor trecute i-a făcut chiar și pe cehii pro-ruși să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia

Amintirea agresiunilor trecute i-a făcut chiar și pe cehii pro-ruși să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia

Republica Cehă a fost printre primele țări care au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, iar premierul Petr Fiala, într-un gest de solidaritate, chiar a efectuat o vizită riscantă la Kievul aflat sub asediu. Cea mai surprinzătoare reacție a venit din partea președintelui Milos Zeman, un filorus înfocat care a condamnat răspicat invazia și a cerut măsuri ferme împotriva lui Putin.

Bulgaria și Dosarele Pandora: nimic șocant într-o țară obișnuită cu corupția

Bulgaria și Dosarele Pandora: nimic șocant într-o țară obișnuită cu corupția

Dosarele Pandora nu au adus surprize foarte mari în Bulgaria, o țară obișnuită cu scandalurile de corupție. E de văzut și cât de mare va fi impactul lor; deocamdată, unul dintre cei care apar în dezvăluiri, controversatul oligarh Delyan Peevski, în loc să se ascundă s-a întors din Dubai în Bulgaria și și-a anunțat revenirea pe scena politică.

Diplomaţia vaccinistă a Kremlinului: jocuri de lumină şi sunet

Diplomaţia vaccinistă a Kremlinului: jocuri de lumină şi sunet

Confruntată cu probleme de organizare acasă şi capacităţi limitate de producţie a vaccinului Sputnik V, Rusia face bluf în Europa, prefăcându-se că abia aşteaptă ca Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) să aprobe pentru utilizare serul pentru a umple golul de aprovizionare al UE.

Mădălin Necșuțu

13 Sep 2021
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
  • După „Revoluția Twitter” sau „Revoluția de la 7 aprilie”, odată cu răsturnarea comuniștilor lui Voronin și instalarea la putere în 2009 a unei puteri pro-europene la Chișinău, noul premier de atunci, Vlad Filat, a încercat o așa-numită „diplomație a fotbalului” prin participarea la meciuri Sheriff Tiraspol unde s-a întâlnit cu liderul separatist de atunci Evgheni Șevciuc.
  • De mulți ani, ajutați masiv și de diplomații ruși, transnistrenii încearcă să-și forțeze apariția fără prea mult succes în cancelariile și forurile europene. Într-un studiu al IDIS Viitorul, think-tank de la Chișinău care se ocupă de ani de zile atent de dosarul transnistrean, autorul Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, cadru universitar și fost deputat explică termenul de „paradiplomație” prin punerea la dispoziție din partea Moscovei pentru satelitul său – Transnistria – a unei game largi de arsenal militar și diplomatic, cu scopul de a oferi enclavei un adevărat instrumentar de atac și ripostă pe toate planurile. De data aceasta, regiunea secesionistă transnistreană are șansa ca, prin „soft power”, să pună Tiraspolul pe harta Europei. Chiar dacă numai din punct de vedere fotbalistic.
  • Din perspectiva partidelor cu aceste echipe mari, la Tiraspol vor ajunge foarte mulți jurnaliști internaționali. Majoritatea se vor afla în premieră în Republica Moldova, respectiv în regiunea separatistă transnistreană. Automat, nu se vor rezuma doar la meciurile în sine. Ei vor vizita regiunea și vor scrie despre aceasta. Publicul european, și nu numai, va afla tot felul de povești colorate despre micul „stat” îngrămădit între Moldova și Ucraina, așa cum de altfel încep foarte multe reportaje despre Republica Moldova cu formula „sandwiched between Romania and Ukraine...”. Ceea ce nu a reușit pe partea clasică a diplomației publice, Tiraspolul reușește astăzi prin fotbal. Un sport ce rămâne foarte popular în estul Europei și care urmărește cumva în această regiune aceleași trasee din timpul Războiului Rece.
Lumea rusă, sau zonele limitrofe ale secolului 21
Lumea rusă, sau zonele limitrofe ale secolului 21

Revocarea de către Lituania a licenței postului rus de televiziune Rain TV, aduce în atenție o problemă mai veche cu privire la opoziția liberală Rusie: este aceasta dispusă să abandoneze imperialismul autocrațiilor? Jurnalistul lituanian Nikodem Szczygłowski scrie că, de la reformiști din perioada țaristă la contestatari ai sistemului sovietic ca Mihail Bulgakov la opozanți ai lui Putin ca Alexei Navalnîi, susținerea pentru imperiu – descris, eufemistic, ca „lumea rusă” – pare să rămână aceeași.

Confronting Memories
Confronting Memories
24 Jan 2023
Capturarea oligarhilor-fugari, un test pentru justiția Republicii Moldova. Chișinăul contează pe Occident, oligarhii se bazează pe sprijinul sistemului pe care l-au patronat
Capturarea oligarhilor-fugari, un test pentru justiția Republicii Moldova. Chișinăul contează pe Occident, oligarhii se bazează pe sprijinul sistemului pe care l-au patronat

Pro-europenii de la Chișinău au venit la putere cu promisiunea că vor reforma justiția și îi vor aduce în fața legii pe oligarhii care au devalizat țara iar acum se ascund în străinătate. Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și fugarii din „grupul de la Londra” par însă să beneficieze în continuare de sprijinul sistemului din care au făcut parte și sprijină eforturile de îndepărtare de la putere a pro-europenilor. Pe de altă parte, autoritățile contează pe partenerii occidentali, care par să fi înțeles că oligarhii vor să împingă Republica Moldova către Rusia.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
19 Jan 2023
Comunitatea Statelor Independente, un proiect rusesc condamnat la dispariție
Comunitatea Statelor Independente, un proiect rusesc condamnat la dispariție

În perioada 26 – 27 decembrie 2022 în orașul Sankt-Peterburg s-a desfășurat Summit-ul informal al liderilor statelor CSI. Reuniunea ar fi trebuit să arate că aceasta organizație dominată de Rusia, care încearcă de ani de zile să o prezinte ca o alternativă la mai atractivele UE și NATO, este relevantă și viabilă, că Moscova se bucură de sprijinul partenerilor săi ex-sovietici chiar și în condițiile războiului din Ucraina. Discursurile despre cooperare nu pot masca însă realitatea: CSI e o organizație depășită, în criză, care nu are perspective serioase pe termen lung.

Angela Grămadă
Angela Grămadă
11 Jan 2023
„Nepoțelul a început să se bâlbâie și să facă în pat, de frică”. Războiul încă îi urmărește pe refugiații ucraineni din Moldova
„Nepoțelul a început să se bâlbâie și să facă în pat, de frică”. Războiul încă îi urmărește pe refugiații ucraineni din Moldova

Războiul încă îi urmărește pe refugiați, deși unii au părăsit Ucraina de luni de zile. Își amintesc de bombardamentele rușilor. Vorbesc cu rudele rămase dincolo, care le spun ce se întâmplă. Se gândesc tot timpul la întoarcerea acasă. Câteva zeci de mii din milioanele de refugiați de război ucraineni s-au oprit în Republica Moldova. Mariana Vasilache i-a întâlnit pe unii dintre ei chiar la școala la care a studiat în copilărie, care acum le-a devenit casă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
29 Dec 2022