Editoriale

Lansare de carte: „Atatürk – Renașterea unei națiuni”, de Patrick Kinross

Lansare de carte: „Atatürk – Renașterea unei națiuni”, de Patrick Kinross
  |  

Daruieste Viata

Editura Omnium propune publicului din România un nou volum din colecția sa de biografii, coordonată de Stejărel Olaru. Este vorba despre Atatürk – Renașterea unei națiuni, biografia lui Mustafa Kemal Atatürk, semnată de jurnalistul și istoricul britanic Patrick Kinross. Prima ediție a lucrării originale, în limba engleză, a fost publicată în 1964 de către editura Orion de la Londra. Traducerea acestei prime versiuni în limba română îi aparține Veronicăi Tomescu, doctor în filologie și conferențiar în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București. Dragoș C. Mateescu, fost lector la Universitatea Economică de la Izmir (2002-2020), actualmente membru în boardul Veridica și director al direcției de furnizare expertiză din cadrul Institutului Diplomatic Român, a asigurat editarea, notele de subsol și postfața volumului.

Lansarea publică va avea loc în sala Dimitrie Cantemir a Institutului Diplomatic Român, în data de 9 noiembrie, începând cu ora 15.00. Gazdă va fi Liliana Popescu-Bîrlan iar prezentarea va fi făcută de către editorul volumului, Dragoș C. Mateescu. Invitat special este Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, fost ambasador al României la UNESCO, profesor de istorie la Universitatea din București și director al Bibliotecii Naționale a României. Moderatorul evenimentululi va fi jurnalistul Marian Voicu, un veteran al presei românești, cu mulți ani dedicați Televiziunii Române și publisher al platformei Veridica.

Atatürk, întemeietorul Turciei laice și republicane

Volumul apare la aniversarea a o sută de ani de la fondarea Republicii Turcia, pe 29 octombrie 1923. A doua zi după lansare, pe 10 noiembrie, se vor fi împlinit și 85 de ani de la trecerea în neființă a lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul acelei republici, fără de care probabil că nu ar fi existat. Patrick Kinross, și prin excelenta traducere a Veronicăi Tomescu, reușește să transmită cititorului măreția poveștii istorice a prăbușirii Imperiului Otoman, în anii Primului Război Mondial, și a colosalului efort depus de generalul Mustafa Kemal pentru a învinge inamicii pe parcursului Războiului de Independență (1919-1922), apoi pentru a imagina și construi un stat nou, începând efectiv cu tratatul final de pace de la Lausanne (24 iulie 1923). Textul emană emoție și pentru că a fost scris în anii 1960, când Turcia tocmai se dezmeticea după zece ani (1950-1960) de conducere a unui partid conservator, Partidul Democrat, care pusese pentru prima dată în pericol republica laică. Lovitura militară de stat din 27 mai 1960 avea să fie urmată de altele, dar era atunci prima prin care armata, pe vremea aceea loială principiilor kemaliste, acționa pentru a apăra moștenirea părintelui fondator. Textul lui Patrick Kinross redă intensitatea sentimentelor celor care, în acei ani tulburi, erau loiali tinerei republici turce și valorilor sale kemaliste.

Cititorul român de astăzi are nevoie de notele de subsol, elaborate cu minuțiozitate de editor, pentru a înțelege unele aspecte, unele expresii, precum și importanța unora din actorii implicați în povestea extraordinară a vieții lui Mustafa Kemal pașa, devenit Atatürk începând cu 1934. Dar textul lui Kinross este, în sine, extrem de bogat în detalii captivante. Înțelegem din el valoarea extraordinară a generalului Atatürk. Tactician desăvârșit și planificator înțelept, a reușit să învingă magistral pe câmpul de bătălie, depășind situații incredibil de dificile, inclusiv probleme logistice de neimaginat pentru majoritatea adversarilor săi. Apoi, același om a făcut dovada atașamentului său sincer față de cultura europeană, adoptând valorile sale pentru a le folosi la fondarea republicii, pe ruinele unui imperiu oriental condus după principiile islamului și care trecuse printr-un lung proces de decădere. Niciuna din realizările sale nu a fost obținută ușor. A avut de înfruntat multe obstacole, a avut de luptat cu conservatorismul concetățenilor, cu înrădăcinarea lor puternică, de multe generații, în valorile religiei musulmane. Și nu se poate spune că lupta lui Atatürk este astăzi încununată de succes.

Moștenirea lui Atatürk, amenințată de islamiștii turci

A fost nevoie și de alte lovituri de stat, în 1971, 1980 și 1997, pentru ca armata să stăvilească presiunea forțelor politice islamiste. Dar acestea au învins, până la urmă, începând cu victoria de la alegerile din noiembrie 2002 a Partidului Justiție și Dezvoltare (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP). Se împlinesc anul acesta 21 de ani de la acea victorie iar regimul AKP, sub conducerea liderului său, Recep Tayyip Erdoğan, continuă să controleze autoritar destinele statului fondat de Atatürk. Dar, poate că tocmai în acest context, este cu atât mai interesant să citim despre viața și idealurile acelui mare om de arme și de stat. Conform majorității sondajelor de opinie publică, Atatürk rămâne cel mai respectat și popular personaj istoric al Turciei moderne. Biografia sa ne poate ajuta să înțelegem de ce.

Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Ucraina, împinsă spre Rusia de presiunile aliaților și problemele interne
Ucraina, împinsă spre Rusia de presiunile aliaților și problemele interne

Lipsa de progrese pe front, probleme interne și oboseala aliaților pot împinge Ucraina spre o pace cu Rusia. Aceasta ar duce la o ruptură cu Occidentul și ar alimenta ambițiile imperialiste ale Moscovei.

Cosmin Popa
Cosmin Popa
04 Dec 2023
Bulgaria: o luptă dificilă și de durată pentru a adera la Spațiul Schengen
Bulgaria: o luptă dificilă și de durată pentru a adera la Spațiul Schengen

Bulgaria începe să realizeze că lupta pentru aderarea la Spațiul Schengen nu s-a terminat; mai mult, autoritățile au pierdut controlul asupra procesului de aderare.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
01 Dec 2023
În cursa pentru Casa Albă, statele baltice țin cu Joe Biden
În cursa pentru Casa Albă, statele baltice țin cu Joe Biden

Există îngrijorări în Țările Baltice că revenirea lui Donald Trump ar putea însemna politici americane haotice. Dacă Joe Biden rămâne, lucrurile ar fi ”business as usual”.

Kaspars Germanis
Kaspars Germanis
24 Nov 2023
„Nu are niciun sens să importăm conflictul altcuiva”
„Nu are niciun sens să importăm conflictul altcuiva”

În Estonia, atacul Hamas asupra Israelului și operațiunea militară ulterioară din Gaza au fost percepute ca o amenințare pentru propria securitate.

Olesia Lagașina
Olesia Lagașina
22 Nov 2023