Presa și utilizatorii rețelelor de socializare din Ucraina s-au mobilizat pentru a încuraja populația să reziste și pentru a răspândi cât mai mult – inclusiv în Rusia – informații despre război, din perspectiva Kievului. Un fenomen interesant este deturnarea de către ucraineni a unor mesaje și simboluri ale propagandei rusești, pe care Kremlinul le-a folosit inclusiv în războiul informațional împotriva Ucrainei.
Marele Război pentru Apărarea Patriei v.2
Unele agenții de presă din Kiev au început să numească luptele de apărare ale Ucrainei Marele Război pentru Apărarea Patriei. Narațiunea pare a fi mai mult o inițiativă a presei și nu este întâlnită, deocamdată, la nivelul discursului oficial. Agenția „Obozrevatel” de la Kiev analizează zilnic pierderile Rusiei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din Ucraina împotriva Federației Ruse. Publicația substituie în mentalul colectiv ucrainean sensul sovietic al noțiunii de „Război pentru Apărarea Patriei” (frontul de Răsărit al celui de al Doilea Război Mondial, începând cu iunie 1941 până în mai 1945) cu un alt sens – cel al rezistenței ucrainenilor față de agresiunea Rusiei. De fapt, Kievul a renunțat de câțiva ani la catalogarea celui de al Doilea Război Mondial ca fiind unul de apărare a patriei, fapt care a iritat Rusia. Moscova a acuzat în repetate rânduri Ucraina că ar fi preluat narațiuni „naziste”.
O parte din populația ucraineană, mai ales în estul și sudul țării, încă este atașată emoțional de narativul legat de războiul anti-nazist al URSS. Unele organe de presă din Ucraina au încercat să canalizeze într-o direcție politică corectă pentru Kiev aceste sentimente istorice, transformându-le în elemente simbolice de rezistență a Patriei (Ucraina, și nu URSS) împotriva inamicului (Rusia, și nu Germania nazistă).
Marele Război pentru Apărarea Patriei a jucat un rol extrem de important în istoriografia și mentalul colectiv sovietic. Rusia lui Putin îi acordă, de asemenea, un rol extrem de important și îl folosește și în contextul eforturilor sale de cosmetizare a istoriei – care includ, printre altele, negarea rolului de agresor avut de URSS în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, când a invadat împreună cu Germania nazistă Polonia, a anexat teritorii românești și statele baltice și a atacat Finlanda. Toate acestea au avut loc înainte ca Hitler să încalce pactul Ribbentrop–Molotov și să invadeze URSS, moment care marchează debutul Marelui Război de Apărare a Patriei, și acela mitologizat.
Comparații istorice Rusia-Germania, Kiev-Londra
În ziua lansării invaziei asupra Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a comparat Federația Rusă cu Germania nazistă, iar agresiunea Moscovei asupra Ucrainei a fost comparată cu agresiunea Berlinului asupra Poloniei din 1939. Zelenski a spus că „Rusia ne-a atacat în mod brutal și sinucigaș dis-de-dimineață, tot așa cum a procedat Germania fascistă în anii celui de al Doilea Război Mondial”. Narațiunea oficială a fost „împrumutată” de o serie agenții de presă și posturi de televiziune din Ucraina, inclusiv ziare locale, fiind reprezentative diferite titluri de genul: „Rusia fascistă a declarat că va ataca obiectivele tehnologice SBU”. Prin astfel de narațiuni, Kievul încearcă să redirecționeze spre Rusia actuală ura ucrainenilor rusofoni din estul și sudul țării față de Germania nazistă. Mai mult decât atât, presa ucraineană compară apărarea Kievului cu apărarea Londrei din perioada celui de al Doilea Război Mondial. Kievul este comparat cu o cetate asediată tot așa cum era asediată și atacată pe cale aeriană Londra în anii celui de al Doilea Război Mondial. Aceste transformări narative au un scop defensiv, reprezentând o replică puternică la atacul informațional masiv al Rusiei împotriva Ucrainei și la valul de dezinformări privind „neonazismul” din Kiev și necesitatea de „denazificare” a societății ucrainene.
Peisajul media din Ucraina în perioada războiului
În primele zile ale războiului, ucrainenii erau îndemnați să urmărească paginile oficiale ale autorităților pentru a nu fi dezorientați de propaganda rusă. În momentul invaziei a fost atacat website-ul agenției naționale de presă „Ukrinform”, dar și unele pagini web oficiale. Ucraina a interzis de câțiva ani portalurile de știri guvernamentale ruse și posturile de televiziune de la Moscova. Din acest motiv, spațiul media național a fost securizat din timp, însă în perioada războiului a devenit problematic accesul la informații veridice. Și-au continuat activitatea marile agenții de știri ca „Ukrainska Pravda” (Adevărul ucrainean), „Unian”, „Censor.net” ș.a. Audiovizualul Public (UA:Suspilne) a continuat să informeze cetățenii despre situația din țară, mai ales fiind util radioul care reprezintă un sistem facil de acces la informații. Nu degeaba, Rusia a bombardat un turn radio și TV din Kiev pentru a lăsa ucrainenii fără acces la informații oficiale. Un pas în întâmpinarea Ucrainei, pentru a extinde eforturile de informare a populației, a fost făcut de București care a lansat prin Radio România o transmisie în direct a Radioului Ucrainean cu scopul de a informa ucrainenii plecați despre agresiunea rusă, precum și pentru a transmite informații vorbitorilor de limbă ucraineană care se află pe teritoriul României.
Rețelele de socializare, folosite pentru a sparge blocada informațională din Rusia
O sursă importantă de informare este contul de Facebook al Președintelui Ucrainei, dar și al Ministerului Apărării de la Kiev. Merită menționat faptul că în Ucraina se bucură de o mare popularitate canalele de Telegram care permit transmiterea de informații către populație prin intermediul dispozitivelor mobile. Unul dintre aceste canale este „Tvoia Bukovyna” (Bucovina ta), coordonat de Administrația Regională de Stat Cernăuți. Circa 40 de mii de urmăritori ai acestui canal de Telegram primesc zilnic informații despre situația din regiune, de pe front, dar și din orașul Cernăuți. Acest canal este folosit și pentru informarea cetățenilor despre atacurile aeriene și necesitatea de retragere în adăposturi. În Ucraina a fost lansată și o aplicație pentru telefoane mobile care anunță când se dă alarma aeriană. Kievul a luat o serie de măsuri pentru a ține legătura cu cetățenii: începând cu radiodifuziunea clasică și terminând cu aplicații pentru dispozitivele mobile.
Rețelele de socializare din Ucraina sunt pline de mesaje anti-Putin și anti-Rusia. Unul dintre obiectivele care par să fie asumate de numeroși cetățeni, este acela de a răspândi cât mai mult mesajele Ucrainei și informațiile despre război, inclusiv în Rusia, unde accesul la astfel de informații a fost blocat de autorități, care îi servesc publicului o realitate cosmetizată, în care Rusia execută o simplă operațiune specială în Donbass, nu o invazie la scară largă a unei alte țări. Aceste eforturi îi vizează și pe ucrainenii care au notorietate și sunt stabiliți în Rusia – sportivi, artiști, jurnaliști. Urmăritorii lor din Ucraina le cer să își anunțe fanii și următorii pe Instagram că Putin este autorul unui genocid împotriva poporului ucrainean. Cei care se abțin de la comentarii sunt ținta unor critici virulente și chiar obscene.