Analize

Presa rusă independentă, despre slăbirea regimului Putin și atacarea unei jurnaliste

Jurnalista rusă Elena Milashina, rănită în urma unui atac al unor necunoscuți, vorbind la telefon cu comisarul pentru drepturile omului al Federației Ruse, Tatyana Moskalkova, dintr-un spital din capitala cecenă Groznîi, Rusia, 04 iulie 2023.
© EPA-EFE/SERGEI BABINETS / THE CREW AGAINST TORTURE/HANDOUT   |   Jurnalista rusă Elena Milashina, rănită în urma unui atac al unor necunoscuți, vorbind la telefon cu comisarul pentru drepturile omului al Federației Ruse, Tatyana Moskalkova, dintr-un spital din capitala cecenă Groznîi, Rusia, 04 iulie 2023.

Susține jurnalismul independent

Revolta lui Evgheni Prigojin arată că există fracturi în regimul Putin, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și un articol despre atacarea brutală, în Cecenia, a unei jurnaliste incomode.

KASPAROV.RU: Există o asemenea tabără

Andrei Piontkovskii: Păstrarea puterii și a uriașelor averi este singura problemă care îi preocupă acum

[…]

Este suficientă nesupunerea unui [personaj notabil asociat regimului Putin], rămasă nepedepsită, ca să cadă toată structura puterii ce părea de neclintit. În ziua de 24 iunie, fatidică pentru Putin, după discursul său în care a înfierat trădătorii, foarte mulți nu s-au supus ordinelor sale, iar el a fugit ca un laș din Moscova. Alți subiecți participanți au ajuns la „un compromis”, în urma căruia tovarășul Putin încă nu e întins pe canapea [pe care a fost lăsat să moară neajutorat Stalin], dar de la el miroase a frică.

Aceasta au înțeles-o imediat prea precauții americani, serviciile lor ascultând cu regularitate discuțiile din bunker. Persoana care nu a fost în stare să-l ucidă pe Prigojin cu atât mai mult nu va putea ordona un atac nuclear. Un astfel de ordin pur și simplu nu va fi executat de nimeni.

Biden a vorbit despre șubrezirea ABSOLUTĂ a puterii lui Putin. Sunt impuse, în sfârșit, deciziile privind transmiterea către Ucraina a rachetelor ATACMS și a munițiilor cu dispersie.

Noua situație este perfect înțeleasă și în Ucraina. [Comandantul armatei ucrainene Valeri] Zalujnîi cere insistent de la aliați să livreze fără întârziere demult promisele F16.

Așadar, răscoala a avut succes. Ea a slăbit esențial puterea personală a lui Putin în interiorul statului său mafiot și, în consecință, a redus șansele la o „remiză onorabilă” în războiul mondial pe care acesta l-a declanșat. […]

Mai sunt două întrebări: cine au fost propriu-zis rebelii și care le sunt planurile de mai departe? La prima întrebare pot răspunde cu ușurință: i-am identificat demult drept o „Tabără a capitulării de onoare”, care se opune „Taberei remizei de onoare” a lui Putin. Ambele la fel de ticăloase și de criminale de război. Acum un an și jumătate împreună formau aceeași grupare „Luăm Kievul în 3 zile! NATO – să se care după linia Batîi-Djugașvili”. Acum, cu toții, împreună cu Putin, ar accepta o remiză de onoare. Tabără capitulării înțelege însă că Ucraina și administrația americană care o susține nu îi vor face cadou niciodată o astfel de remiză.

Celor ce vor să capituleze deja nu le mai pasă de „Lumea rusă” și „linia Batîi-Djugașvili”, cu atât mai mult nu le pasă de „fericitul bunic” [Putin]. Păstrarea puterii și a uriașelor averi în statul perdant  – aceasta este singura problemă care îi preocupă acum. O înfrângere necontrolată și prăbușirea frontului ar însemna zeci de mii de mobilizați înarmați care vor năvăli în vilele lor din cartierul de lux Rublevka. 1917 par excellence!

Rebeliunea și publicistica care a precedat-o a carismaticului Prigojin reprezintă o operațiune specială informațional-psihologică realizată eficient, cu scopul să pregătească populația Rusiei pentru o înfrângere inevitabilă în război (și revenirea la frontiera din 1991). „Un om din popor”, Prigojin, este o alegere foarte reușită în rolul de exponent al acestei operațiuni, care este realizată de un grup de oameni foarte influenți din structuri puternice, care dețin resurse de forță, financiare și informaționale nu mai mici decât ale lui Prigojin.

Lui Prigojin i s-a atribuit cel mai important rol din această operațiune. 30 de milioane de ruși care pot fi mobilizați vor primi cu ușurare și profundă mulțumire primul decret al noii puteri – anularea ordinului lui Putin de mobilizare și pentru totdeauna vor rămâne susținătorii noii puteri. Aici nu sunt dificultăți. Dar aproximativ 10-15% din populație (conform ultimului sondaj FSO) o reprezintă Z-patrioții, adevărați fasciști ruși. Cum le vinzi acestora ideea înfrângerii inevitabile? Exact acesta este cazul în care Prigojin este indispensabil. Acești Z-îndoctrinați, dintre care jumătate sunt penali, văd în el omul lor, acceptă cu încântare spiritul anti-elită al banditului-miliardar, se agață cu înfrigurare de „realitatea adevărată” a acestuia. Și acest Adevăr, în mod tactic și cu grijă, îi conduce spre ideea de capitulare.

O metaforă reușită a folosit în comentariile sale publicista Yulia Latynina: „În toată această reprezentație trebuie să urmărim mâinile magicianului care scoate iepurașul din joben, nu pe asistenta acestuia. Rolul de asistentă, pe care o privește de obicei publicul, l-a jucat Prigojin”.

L-a jucat excelent. Rostovul l-a petrecut ca pe un erou! […]

Prigojin a cucerit publicul prin dezvăluiri furibunde, calculate cu exactitate, despre oligarhii și generalii care au jefuit țara și care sub pretexte false au dezlănțuit un război fratricid fără sens, el promițând să-i spânzure public, în Piața Roșie, pe hrăpăreți și trădători.

Asistenta s-a înclinat în fața publicului și a trecut în culise. Magicianul trebuie să-și încheie spectaculos prezentarea.

AGENTS.MEDIA: Cum puterea îi pedepsește (selectiv) pe cei neloiali ei

Evghenii Prigojin:

 • A fost închis dosarul privind organizarea rebeliunii (art.279 CP, până la 20 de ani de închisoare);
 • I-a fost permisă plecarea în Belarus;
 • I-au fost returnate 10 miliarde de ruble și colecția de arme, inclusiv pistolul dăruit de [ministrul apărării] Șoigu;
 • I s-a permis să se afle în Moscova și Sankt-Petersburg la o săptămână după revoltă;

Ceilalți:

 • 19 735 de persoane au fost reținute pentru poziția lor anti-război;
 • Au fost inițiate 7182 de dosare administrative conform articolului „discreditarea” armatei;
 • 644 de persoane sunt cercetate penal pentru poziția lor anti-război;
 • 22 de inculpați în dosare privind „fake-urile” despre armată au fost închiși (inclusiv Ilia Iașin, Alexei Gorinov, Vladimir Kara-Murza);
 • 6 persoane au fost încarcerate pentru „discreditarea” armatei (inclusiv Alexei Moskalev)
 • 109 persoane sunt cercetate în dosare privind atacuri teroriste, 24 de persoane fiind condamnate la închisoare;
 • 4 persoane au fost puse sub acuzare în dosare privind diversiunea, 1 persoană fiind condamnată la închisoare.

NOVAYA GAZETA. EVROPA: „Ați fost avertizați. Plecați de aici și nu scrieți nimic”

În Cecenia, au fost crunt bătuți jurnalista de la Novaya, Elena Milașina, și avocatul Alexandr Nemov

Marți dimineața, jurnalista de la Novaya Gazeta Elena Milașina și avocatul Alexandr Nemov au fost atacați de persoane necunoscute în drum de la aeroport spre Groznîi. Milașina mergea în Cecenia în deplasare de serviciu, să relateze despre cazul și sentința în dosarul lui Zarema Musayeva, soția judecătorului federal și mama opozanților ceceni și activiștilor pentru drepturile omului Abubakar și Ibrahim Yangulbaiev.

Nemov a fost apărătorul femeii de 53 de ani, răpită de forțele cecene și acuzată de agresarea unui polițist și de escrocherie. „Apărarea așteaptă achitarea lui Zarema”, a scris avocatul cu câteva ore înainte de ședință.

Instanța de judecată din Groznîi a condamnat-o pe Musayeva la 5 ani și jumătate de închisoare. Milașina și Nemov nu au ajuns la ședința de judecată.

Automobilul în care ei se deplasau a fost blocat de persoane înarmate, care se aflau în trei mașini. Elena și Alexandr au fost bătuți cu bestialitate, li s-au luat tehnica și documentele. Nemov spune că atacatorii i-au amenințat cu arma la tâmplă.

După atac, victimele au fost transportate la spital. Milașina a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral, i-au fost rupte degete la ambele mâini. Ea se simte foarte rău și își pierde frecvent cunoștința. În imaginile de după atac, Milașina este rasă pe cap și are fața stropită cu soluție verde. […]

Nemov a fost rănit cu cuțitul în picior. Atacatorii au declarat că cele întâmplate sunt rezultatul activității de apărare a drepturilor omului, desfășurată de Milașina și Nemov. „Ați fost avertizați. Plecați de aici și nu scrieți nimic”, i-au amenințat atacatorii.

„Ambii au fost bătuți cu picioarele, cu pumnii, cu țevi de polipropilenă, le-au reamintit de activitatea lor, de tribunale, procese despre care Elena Milașina a scris. E clar că nu a fost un atac banditesc, a fost un atac legat de activitatea lor”, a povestit președintele organizației „Echipa împotriva torturii” Serghei Babineț, care se află în spital împreună cu Milașina și Nemov. […]

Discipola Annei Politkovskaia

Elena Milașina lucrează la Novaya de peste 25 de ani, din 1997. În 2000, ea a fost trimisă să scrie despre submarinul Kursk, iar seria de materiale despre nava scufundată a fost prima investigație serioasă pentru care Milașina a primit premiul „Penița de aur a Rusiei”. „Ea a fost acolo și a văzut că submarinul a fost pur și simplu scufundat, spun colegii ei. Până acum, nimeni nu știe mai multe decât ea despre acest caz”.

Elena Milașina a investigat și atacul terorist de la Beslan. Pe 1 septembrie 2004, jurnalista a zburat în Osetia de Nord și a relatat prima despre numărul real de victime. […]

Una din temele de bază cercetate de Milașina este încălcarea drepturilor omului în Cecenia – continuarea cauzei Annei Politkovskaya, jurnalista de la Novaya Gazeta asasinată acum 17 ani, ancheta acestei crime nefiind (intenționat sau nu?) deocamdată finalizată.

În 2017, ea a publicat o altă serie de materiale despre executarea sumară a persoanelor-gay în Cecenia. Novaya Gazeta a scris despre cel puțin 27 de bărbați uciși de organele de forță din Cecenia. După publicarea acestor articole, Milașina a fost de mai multe ori amenințată.

Ea a fost atacată de mai multe ori, amenințată cu moartea ca să renunțe la investigațiile jurnalistice. Din cauza amenințărilor, a părăsit Rusia în februarie 2022. […] Dar a revenit la scurt timp înapoi.

Cazul lui Zarema Musayeva

Milașina a revenit în Cecenia pentru a scrie despre Zarema Musayeva – soția unui fost judecător al Curții Supreme, Saidi Yangulbaev, și mama opozanților ceceni Abubakar și Ibrahim Yangulbaev. Activiștii pentru drepturile omului leagă răpirea lui Zarema Musayeva de activitatea fiului ei Abubakar Yangulbaev, fost angajat al filialei din Caucazul de Nord a organizației „Echipa împotriva torturii”. La un an de la arestul mamei, acesta a publicat un video în care anunță că se va preda în schimbul eliberării mamei sale.

Musayeva se află în închisoarea din Groznîi de un an și jumătate: în ianuarie 2022 reprezentanții organelor de forță cecene au răpit-o din apartamentul ei din Nijnii Novgorod și au dus-o în Cecenia. Cadrele în care femeia de 53 de ani este târâtă din apartament de persoane necunoscute, desculță pe zăpadă, împinsă cu forța într-un automobil cu numere cecene, au șocat chiar și Kremlinul.

A doua zi, Ramzan Kadîrov a comentat că „locul acestei familii este fie în închisoare, fie în pământ”.

[…]

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Presa rusă independentă, despre moartea lui Navalnîi: suspiciuni și propagandă pro-Kremlin
Presa rusă independentă, despre moartea lui Navalnîi: suspiciuni și propagandă pro-Kremlin

Propaganda pro-Kremlin a lansat deja narațiuni despre moartea lui Navalnîi, scrie presa rusă independentă. Aceasta amintește și de curajul lui Navalnîi și notează suspiciunile legate de moartea lui.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Feb 2024
Presa de propagandă vs. presa rusă independentă: povești cu Putin și medicamente experimentale
Presa de propagandă vs. presa rusă independentă: povești cu Putin și medicamente experimentale

Experimente medicale pe ucraineni și naziștii de la Kiev sunt teme exploatate în continuare de presa de propagandă rusă, dar demontată de jurnaliștii ruși independenți. Publicații monitorizate de Veridica au mai scris și că vinovat de războiul din Ucraina e filozoful german Immanuel Kant (din secolul XVIII) și au „explicat” cum a devenit Moldova un „cap de pod antirusesc”.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 Feb 2024
Presa rusă independentă: Putin seamănă cu Ceaușescu și mai are un an la putere
Presa rusă independentă: Putin seamănă cu Ceaușescu și mai are un an la putere

Vladimir Putin are multe în comun cu Ceaușescu, de la modul de a face politică până la fobii, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre cum au trișat rușii la Olimpiadă, bombardarea rafinăriilor de către ucraineni și alegerile prezidențiale din Rusia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
08 Feb 2024
SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est
SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est

Protestele fermierilor și transportatorilor sunt folosite pentru răspândirea propagandei anti-ucrainene, notează SCIENCE+ și Free Press Eastern Europe. MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA au selectat și materiale în care sunt demontate narațiuni false cu privire la refugiați și propaganda rusă de război.

Veridica
Veridica
04 Feb 2024