Ucraina, până acum un importator de arme neglijabil, și-a mărit arsenalele de peste 60 de ori în 2022

Ucraina, până acum un importator de arme neglijabil, și-a mărit arsenalele de peste 60 de ori în 2022
© EPA-EFE/MARIA SENOVILLA   |   Un soldat ucrainean eliberat din poziția sa din prima linie fumează o țigară în timp ce se odihnește într-o zonă subterană de lângă Vuhledar, regiunea Donețk, Ucraina, 7 martie 2023.

Importurile de arme în Europa aproape s-au dublat în 2022, datorită livrărilor masive către Ucraina, care a devenit una dintre cele mai importante destinații - relevă un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, Suedia (Sipri), publicat luni și citat de agențiile internaționale de presă. Ucraina, până acum un importator de arme neglijabil, și-a mărit arsenalele de peste 60 de ori și a devenit brusc a treia destinație din lume, ca rezultat direct al ajutorului occidental oferit după declanșarea invaziei ruse, pe 24 februarie 2022. Țara a concentrat 31% din importurile de arme în Europa și 8% din comerțul mondial. În lume, ucrainenii sunt devansați doar de Qatar și India. Cu un avans de 93% pe parcursul unui an, importurile din Europa s-au amplificat și grație creșterii cheltuielilor militare ale multor state, precum Polonia și Norvegia, ambele membre ale NATO și vecine cu Rusia.

Un comerț foarte profitabil

Deși este greu de cuantificat, din cauza opacității multor contracte, comerțul mondial cu arme depășește 100 de miliarde de dolari anual, potrivit experților Sipri. În ultimii cinci ani (2018-2022), importurile europene au crescut cu 47% față de cei cinci ani anteriori, în timp ce comerțul mondial a scăzut cu 5%, toate celelalte continente cumpărând mai puțin: Africa (-40%), America de Nord și de Sud (-20%), Asia (-7%) și Orientul Mijlociu (-9%). În ceea ce privește exporturile, topul mondial în ultimii cinci ani este dominat de Statele Unite (40%), Rusia (16%), Franța (11%), China (5%) și Germania (4%). Exporturile de arme rusești, care reprezentau aproximativ 30% din total în urmă cu doar câțiva ani, „au scăzut în mod clar” odată cu războiul din Ucraina – mai notează Sipri.

Timp citire: 1 min