Statele Unite trimit un emisar diplomatic la Kiev și Moscova

Statele Unite trimit un emisar diplomatic la Kiev și Moscova
© EPA-EFE/Doug Mills / POOL   |   Președintele american, Joe Biden, discută la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski

Adjuncta secretarului american de stat, Karen Donfried, care gestionează dosarele europene, se va afla, de luni până miercuri, în Ucraina și Rusia, unde va încerca să reducă tensiunile dintre cele două state ex-sovietice. Potrivit agențiillor internaționale de presă, ea a declarat că va reitera sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și va pleda pentru soluții diplomatice la conflictul din estul țării, din regiunea numită, generic, Donbas, ce opune trupele Kievului secesioniștilor pro-ruși.

Turneul întreprins de Karen Donfried are loc după ce președintele american, Joe Biden, le-a dat noi asigurări de sprijin în fața agresivității rusești atât partenerilor ucraineni, cât și aliaților Statelor Unite de pe flancul estic al NATO. După dialogul prin videoconferință cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, președintele Statelor Unite afirmă că nu i-a făcut acestuia nicio concesie și respinge orice speculație potrivit căreia i-ar fi îndemnat pe ucraineni să cedeze o parte din teritoriile controlate de separatiști. Biden a avertizat că o nouă agresiune împotriva Ucrainei va fi urmată de sancțiuni severe, în special pe plan economic. Occidentul, i-a spus Biden lui Putin, nu mai e nepregătit, așa cum a fost în 2014, când rușii au anexat fără luptă peninsula ucraineană Crimeea și au alimentat rebeliunea secesionistă din est. Noile sancțiuni economice, apreciază experții, ar afecta grav sistemul bancar rusesc și ar doborî rubla. În plus, afirmă oficialii americani, în cazul unei invazii, controversatul gazoduct Nord Stream 2, ce leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, ar fi închis, după ce Moscova a investit în construcția lui peste 10 miliarde de euro.

Biden le-a promis și aliaților din Europa Centrală şi de Est suplimentarea capacităţilor militare americane şi a exclus orice întelegere cu rușii peste capetele țărilor din regiune. 'Nimic despre voi, fără voi'' – le-a spus liderul de la Casa Albă șefilor de stat și de guvern din România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, state ex-comuniste astăzi membre ale Alianței Nord-Atlantice, reunite în așa-numitul format București 9 (B9).

Moscova dezminte orice plan de invazie și acuză, la rândul său, NATO  că amplifică tensiunile din zonă, prin manevrele militare pe care le face în Ucraina şi în Marea Neagră, la 20 de kilometri de Rusia. Kremlinul pretinde așa-numite garanții juridice că NATO nu se va mai extinde spre est.

 

Timp citire: 1 min