Știri

Serbia se plânge că Occidentul o presează să-și normalizeze relațiile cu Kosovo

Președintele sârb Aleksandar Vucic vorbește în timpul unei conferințe de presă la Belgrad, Serbia, 23 ianuarie 2023.
© EPA-EFE/ANDREJ CUKIC   |   Președintele sârb Aleksandar Vucic vorbește în timpul unei conferințe de presă la Belgrad, Serbia, 23 ianuarie 2023.

Daruieste Viata

Serbia este supusă la presiuni din partea Occidentului pentru a-și normaliza relaţiile cu fosta sa provincie Kosovo - susține preşedintele sârb Aleksandar Vucic, citat de media internaționale. El spune că s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, Franţei, Germaniei, Italiei şi Statelor Unite, care i-ar fi dat un ultimatum privind normalizarea raporturilor dintre Belgrad și Pristina. „Altfel va trebui să vă confruntați cu o întrerupere a procesului de aderare (la Uniunea) Europeană, o oprire și retragere a investițiilor și o serie de măsuri economice și politice care vor face mult rău Republicii Serbia” - a pretins Vucic că i-ar fi spus interlocutorii occidentali. El recunoaște că „Serbia trebuie să rămână pe calea către UE, altfel ne-am pierde, din punct de vedere economic și politic”, dar consideră că aceste presiuni sunt o consecință a „noului context geopolitic” născut în urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022. Potrivit lui Vucic, occidentalii „urmăresc o politică care are ca scop înfrângerea Rusiei și orice le iese în cale trebuie eliminat”. Anterior, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că întâlnirile sale de la Pristina și Belgrad s-au concentrat pe „propunerea de normalizare a relațiilor” bilaterale. „Am subliniat beneficiile considerabile pentru ambele părți pe care le-ar aduce acceptarea acestei propuneri” - a spus Borrell. Belgradul a solicitat admiterea în Uniunea Europeană în decembrie 2009, iar negocierile de aderare au început în 2013. Populată în majoritate de etnici albanezi, Kosovo a ieșit, de facto, de sub controlul Belgradului de mai bine de două decenii, și-a proclamat independența în 2008 și a solicitat statutul de candidat la aderarea la UE anul trecut, în decembrie.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023