Știri

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va merge la Ankara, ca să pledeze pentru admiterea Suediei în Alianță

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îl salută pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu puțin timp înainte să pozeze pentru o fotografie de familie în timpul primei zile a Summit-ului NATO la Centrul de Convenții IFEMA, la Madrid, Spania, 29 iunie 2022.
© EPA-EFE/Brais Lorenzo   |   Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îl salută pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu puțin timp înainte să pozeze pentru o fotografie de familie în timpul primei zile a Summit-ului NATO la Centrul de Convenții IFEMA, la Madrid, Spania, 29 iunie 2022.

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a anunțat, joi, la Oslo, că va merge la Ankara „în viitorul apropiat”, pentru a încerca să înlăture ultimele obstacole în calea aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Data vizitei nu a fost încă decisă. Dintre cele 31 de țări membre NATO, doar Turcia și Ungaria nu au ratificat încă aderarea Suediei. Reales, duminică, pentru un nou mandat de cinci ani, președintele turc, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan, blochează candidatura suedeză, acuzând autoritățile de la Stockholm că găzduiesc personalități din opoziția turcă cu presupuse legături cu activiști kurzi, pe care Ankara îi consideră teroriști.

Toate angajamentele

Îndeplinind o cerere cheie din partea turcilor, parlamentul Suediei a adoptat o nouă lege, care interzice activitățile legate de grupuri extremiste, înăsprindu-și legislația privind terorismul. Noua lege intră în vigoare tot joi. „Suedia și-a îndeplinit toate angajamentele pe care le-a luat la summitul de la Madrid de anul trecut, inclusiv noua legislație privind terorismul” – a subliniat șeful diplomației de la Stockholm, Tobias Billström, conchizând că „a sosit momentul ca Turcia și Ungaria să înceapă ratificarea aderării Suediei la NATO”. După invadarea, anul trecut, a Ucrainei de către trupele ruse, Finlanda vecină a renunțat, ca și Suedia, la decenii de neutralitate și a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al Alianței, pe 4 aprilie.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023