Știri

Turcia cere Suediei să ia măsuri împotriva celor care-i susțin pe separatiștii kurzi

Protestatarii aprind torțe de semnalizare și strigă lozinci în fața Consulatului General al Suediei în timpul unui protest la Istanbul, Turcia, 23 ianuarie 2023. După ce politicianului de extremă-dreapta suedezo-danez Rasmus Paludan i sa permis să organizeze o demonstrație și a ars o copie a Coranului în în fața ambasadei Turciei la Stockholm pe 21 ianuarie, președintele turc Erdogan, după o reuniune a cabinetului din 23 ianuarie la Ankara, a declarat: „cei care au provocat o asemenea rușine în fața ambasadei noastre nu ar trebui să se aștepte la nicio bunăvoință din partea noastră în ceea ce privește cererile lor de aderare la NATO”.
© EPA-EFE/ERDEM SAHIN   |   Protestatarii aprind torțe de semnalizare și strigă lozinci în fața Consulatului General al Suediei în timpul unui protest la Istanbul, Turcia, 23 ianuarie 2023. După ce politicianului de extremă-dreapta suedezo-danez Rasmus Paludan i sa permis să organizeze o demonstrație și a ars o copie a Coranului în în fața ambasadei Turciei la Stockholm pe 21 ianuarie, președintele turc Erdogan, după o reuniune a cabinetului din 23 ianuarie la Ankara, a declarat: „cei care au provocat o asemenea rușine în fața ambasadei noastre nu ar trebui să se aștepte la nicio bunăvoință din partea noastră în ceea ce privește cererile lor de aderare la NATO”.

Daruieste Viata

Turcia a cerut Suediei să îi judece pe cei responsabili pentru proiectarea unui drapel kurd pe parlamentul din Stockholm în timpul alegerilor din Turcia. Imagini video postate de Comitetul Rojava, un grup cu sediul în Suedia care sprijină grupurile armate kurde din Siria, arată un steag PKK proiectat pe parlamentul suedez în ziua realegerii președintelui turc. Turcia a condamnat actul la două zile după alegeri. ”Este complet inacceptabil ca teroriștii PKK să continue să acționeze liber în Suedia, care este candidată la NATO”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al președinției turce, Fahrettin Altun. Guvernul turc a cerut, de asemenea, Suediei să prevină o demonstrație pro-kurdă planificată duminică la Stockholm, după ce o lege mai strictă împotriva terorismului urmează să intre în vigoare joi în țara nordică.

Continuitate în politica externă a Turciei

Este de așteptat ca președintele Erdogan să-și continue politica externă de forță după ce a câștigat un nou mandat de cinci ani. El blochează primirea Suediei în NATO pe motiv că Stockholm găzduiește membri PKK și că nu și-a îndeplinit partea din acordul de anul trecut menit să atenueze preocupările de securitate ale Ankarei. Președintele turc dorește și extrădarea unor oponenți politici, precum jurnalistul exilat Bülent Keneș, care l-au criticat în trecut. Deși ofertele de aderare trebuie să fie aprobate de toți membrii, șeful NATO, Jens Stoltenberg s-a declarat încrezător în aderarea Suediei la Alianța Atlantică, în ciuda realegerii lui Erdogan.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Zeci de arestări în Cisiordania
Zeci de arestări în Cisiordania

Cel puțin 244 de oameni au fost uciși acolo după declanșarea războiului din Gaza.

Veridica News
Veridica News
05 Dec 2023
Doi oameni ucişi într-un tir rusesc la Herson
Doi oameni ucişi într-un tir rusesc la Herson

Recucerit de forțele ucrainene în urmă cu circa un an, oraşul este bombardat constant de trupele Moscovei.

Veridica News
Veridica News
05 Dec 2023
Lupte violente în apropierea oraşului Khan Younes, din sudul Fâşiei Gaza
Lupte violente în apropierea oraşului Khan Younes, din sudul Fâşiei Gaza

Surse locale afirmă că şi în orașul Gaza, mai la nord, s-ar fi înregistrat morţi în urma unui bombardament israelian.

Veridica News
Veridica News
05 Dec 2023
Ucraina poate pierde războiul dacă Congresul Statelor Unite amână un ajutor vital
Ucraina poate pierde războiul dacă Congresul Statelor Unite amână un ajutor vital

Avertismentul Kievului intervine pe fondul divergențelor bugetare dintre republicanii și democrații americani.

Veridica News
Veridica News
05 Dec 2023