Știri

Preşedintele Vladimir Putin acuză Occidentul că-şi dorea un război civil în Rusia, prin revolta mercenarilor Wagner

O familie urmăreşte discursul video al preşedintelui rus Vladimir Putin către Naţiune la Moscova, Rusia, 26 iunie 2023. Preşedintele rus a făcut, în seara de 26 iunie, o declaraţie naţiunii, prin care a mulţumit societăţii ruse pentru „rezilienţa, coeziunea şi patriotismul” ei. El a comentat despre rebeliunea armată întreruptă din 24 iunie spunând că "revolta ar fi fost înăbuşită oricum”, mulţumind luptătorilor şi comandanţilor Grupului Wagner care au renunţat pentru a evita vărsarea de sânge. El a mulţumit, de asemenea, preşedintelui belarus Lukaşenko pentru eforturile depuse în soluţionarea paşnică a situaţiei, subliniind că unitatea societăţii ruse a jucat un rol decisiv.
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY   |   O familie urmăreşte discursul video al preşedintelui rus Vladimir Putin către Naţiune la Moscova, Rusia, 26 iunie 2023. Preşedintele rus a făcut, în seara de 26 iunie, o declaraţie naţiunii, prin care a mulţumit societăţii ruse pentru „rezilienţa, coeziunea şi patriotismul” ei. El a comentat despre rebeliunea armată întreruptă din 24 iunie spunând că "revolta ar fi fost înăbuşită oricum”, mulţumind luptătorilor şi comandanţilor Grupului Wagner care au renunţat pentru a evita vărsarea de sânge. El a mulţumit, de asemenea, preşedintelui belarus Lukaşenko pentru eforturile depuse în soluţionarea paşnică a situaţiei, subliniind că unitatea societăţii ruse a jucat un rol decisiv.

Susține jurnalismul independent

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat pe liderii revoltei Wagner de la sfârşitul săptămânii că au vrut să vadă Rusia sufocată de lupte fratricide sângeroase. Într-un scurt discurs video înregistrat, Putin a promis că îi va aduce pe organizatorii rebeliunii în faţa justiţiei, fără să pomenească numele patronului grupării de mercenari, Evgheni Prigojin. El i-a numit însă patrioţi pe luptătorii Wagner cărora li se va permite să se alăture armatei ruse, să se întoarcă acasă sau să plece în Belarus. Liderul de la Kremlin a acuzat şi Occidentul şi conducerea de la Kiev că doresc ca ruşii să se ucidă între ei, pentru a-şi răzbuna eşecurile de pe front, dar preşedintele american Joe Biden şi şeful NATO, Jens Stoltenberg au spus că revolta militară este o problemă internă a Rusiei, iar aliaţii rămân concentraţi pe sprijinul dat Ucrainei. Putin a mai spus că la instrucţiunile sale directe a fost evitată o mare vărsare de sânge şi că toate măsurile au fost luate încă de la început pentru neutralizarea ameninţării. El le-a mulţumit cetăţenilor pentru unitate şi patriotism, dar mesajul său despre o ţară unită sub conducerea sa contrastează puternic cu manifestările de bucurie cu care mercenarii Wagner au fost primiţi în sudul ţării, la începutul marşului lor spre Moscova abandonat însă la scurtă vreme. Evgheni Prigojin care a publicat şi el un prim mesaj audio după revolta abandonată a insistat că gruparea Wagner a acţionat întotdeauna doar în interesul Rusiei. Pe grupurile de mesagerie Telegram, luptătorii Wagner se declară însă înşelaţi de decizia lui Prigojin de a pune capăt rebeliunii, iar unii avansează teorii ale conspiraţiei potrivit cărora revolta a fost înscenată pentru a testa loialitatea elitei ruse, sau pentru a provoca înlăturarea ministrului apărării fără ca preşedintele Putin să fie implicat. În acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi vizita trupele din regiunea Doneţk, unde armata ucraineană a revendicat încă o localitate eliberată în urma contraofensivei declanşate în estul şi în sudul ţării.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România: doi poliţişti de frontieră, răniți de o călăuză de migranți
România: doi poliţişti de frontieră, răniți de o călăuză de migranți

Starea lor este stabilă și sunt în afara oricărui pericol.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Poliția turcă vrea să prevină manifestațiile în Piața Taksim din Istanbul
Poliția turcă vrea să prevină manifestațiile în Piața Taksim din Istanbul

Președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan Erdogan a denunțat „organizațiile teroriste care doresc să facă din 1 mai un instrument de propagandă”.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești
Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești

Rafinăria de la Riazan ar fi luat foc.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Poliția a intervenit în forță la Universitatea Columbia, epicentrul mobilizării pro-palestiniene din campusurile americane
Poliția a intervenit în forță la Universitatea Columbia, epicentrul mobilizării pro-palestiniene din campusurile americane

Statele Unite au cel mai mare număr de evrei din lume după Israel și milioane de arabi musulmani americani.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024