Știri

Președintele Statelor Unite spune că sprijinul occidental pentru Ucraina nu va slăbi nicicând

Președintele american Joe Biden ține un discurs la Arcadele Kubicki, în grădinile din spate ale Castelului Regal, din Varșovia, Polonia, 21 februarie 2023. Președintele american Joe Biden a sosit în Polonia pentru o vizită de două zile.
© EPA-EFE/Piotr Nowak POLAND OUT   |   Președintele american Joe Biden ține un discurs la Arcadele Kubicki, în grădinile din spate ale Castelului Regal, din Varșovia, Polonia, 21 februarie 2023. Președintele american Joe Biden a sosit în Polonia pentru o vizită de două zile.

Joe Biden s-a declarat convins că Ucraina nu va deveni o victorie pentru Putin. În discursul rostit în fața Palatului Regal din capitala Poloniei, președintele american l-a criticat repetat pe Vladimir Putin și a spus că Statele Unite nu vor ezita să susțină Ucraina în fața invaziei ruse, pe cale să intre în al doilea an. ”Cu un an în urmă, lumea se pregătea pentru căderea Kievului. Ei bine, tocmai am venit dintr-o vizită la Kiev și pot raporta că Kievul este puternic. Kievul este mândru și, cel mai important, este liber”, a spus Joe Biden în fața mulțimii de oameni care fluturau steaguri americane și aplaudau sub ploaia rece.

Fără schimb de replici de la distanță cu Putin

Deși a vorbit la câteva ore după ce liderul de la Kremlin s-a adresat națiunii ruse cu un discurs anticipat anti-occidental, președintele Statelor Unite s-a referit la o singură acuzație lansată de Putin, potrivit căreia Vestul urmărește un război cu Rusia. ”Occidentul nu complotează să atace Rusia” a spus Joe Biden. De altfel responsabili de la Casa Albă au declarat jurnaliștilor că discursul președintelui nu a fost construit ca o replică pentru Putin. ”Nu este un concurs de retorică” a spus consilierul prezidențial pentru securitate națională, Jake Sullivan. Biden l-a acuzat însă pe Putin pentru atrocitățile din Ucraina și a spus că pofta lui de pământ și putere va eșua.

Mulțumiri și încurajări pentru aliații care sprijină Ucraina

Președintele american a mulțumit Poloniei pentru importantul ajutor militar și economic oferit Ucrainei și pentru că găzduiește peste un milion și jumătate de refugiați. De asemenea, Joe Biden a salutat alegerea europeană a Republicii Moldova și a cerut aplauze pentru președintele Maia Sandu care asista la discurs. În fine, președintele Biden le-a cerut aliaților să nu se lase descurajați sau obosiți de durata războiului. ”Apărarea libertății nu este munca unei zile sau a unui an. Vor fi încă zile grele și amare, victorii și tragedii. Dar Ucraina rămâne hotărâtă să lupte, iar Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor continua să o susțină în timp ce se apără”, a spus președintele Statelor Unite

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor

Veniturile acestora, deja afectate de sancțiunile economice occidentale și de devalorizarea monedei naționale, rubla, sunt acum măcinate de reinflamarea inflației.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023