Președintele rus vrea renegocierea acordului pentru exportul cerealelor ucrainene.

Președintele rus vrea renegocierea acordului pentru exportul cerealelor ucrainene.
© EPA-EFE/ERDEM SAHIN   |   epa10111211 Nava de marfă sub pavilion turcesc Polarnet, care a părăsit portul ucrainean Cernomorsk cu cereale pentru export, a sosit la Safiport Derince, Kocaeli, Turcia.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia și țările în curs de dezvoltare au fost „înșelate” de acordul de export al cerealelor ucrainene și a promis că va revizui termenii, pentru a limita țările care pot primi transporturi.

Vorbind la un forum economic la Vladivostok, Putin s-a referit la acordul intermediat de Turcia și Națiunile Unite, afirmând că exporturile de cereale ucrainene nu au mers către cele mai sărace țări ale lumii, așa cum a fost prevăzut inițial.

"Ceea ce vedem este o înșelăciune nemaipomenită... o păcăleală pentru comunitatea internațională, partenerii noștri din Africa și pentru alte țări care au mare nevoie de hrană. Este doar o escrocherie", a spus Putin.

În comentariile sale, cele mai puternice pe această temă de când a fost încheiat acordul în iulie, Putin a avertizat despre o criză alimentară globală dacă situația nu este rezolvată și a spus că îl va contacta pe președintele Turciei Tayyip Erdogan pentru a discuta modificarea acordului, în sensul de a restricționa țările care pot primi transporturi.

Este evident că, prin această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume va crește... ceea ce poate duce la o catastrofă umanitară fără precedent”, a afirmat el.

Putin a spus, fără a cita o sursă, că doar două din cele 87 de nave, care transportau 60.000 de tone de produse, au mers în țări sărace, acuzând Occidentul că acționează ca statele coloniale. „Așa este – ei au fost cândva colonizatori și au rămas așa în sinea lor”, a spus președintele rus despre țările europene.

Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu către cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci către țările Uniunii Europene”, a declarat Vladimir Putin. El a mai spus că Rusia va continua acordul în speranța că obiectivele sale vor fi încă atinse.

Kievul spune că nu există motive obiective pentru revizuirea acordului, iar ministrul ucrainean al agriculturii a declarat că nu este la curent cu niciun demers oficial întreprins de Rusia pentru a schimba termenii înțelegerii, care rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul de șase luni.

Putin s-a mai referit și la unele restricții privind exporturile de îngrășăminte ale Rusiei, care au fost atenuate, dar care încă complică comerțul rusesc. Moscova susține că i s-a promis eliminarea unor sancțiuni logistice, despre care spune că îi perturbă exporturile de produse agricole și îngrășăminte, în schimbul relaxării blocadei militare asupra porturilor din sudul Ucrainei.

"Nu există sancțiuni directe împotriva produselor, dar există restricții legate de logistică, transport, plăți și asigurări. Multe dintre aceste elemente de restricții rămân", a spus Putin.

Acordul privind cerealele, semnat în iulie, urmărea să prevină o criză alimentară globală prin garantarea trecerii în siguranță a navelor în și din porturile ucrainene, permițându-le acestora să exporte zeci de milioane de tone de cereale. Datele ONU arată că Turcia, care nu face parte din UE, a fost cea mai frecventă destinație unică pentru transporturile din Ucraina, mărfurile mergând și către China, India, Egipt, Yemen, Somalia și Djibouti.

Timp citire: 2 min