
Kremlinul s-a declarat îngrijorat de situația din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dimitri Peskov a declarat că adversarii Moscovei, atât din Ucraina cât și din alte țări europene sunt capabili de provocări și de aceea Rusia urmărește situația îndeaproape.
Moscova amenința săptămâna trecută că orice acțiune împotriva forțelor sale staționate în Transnistria va fi tratată ca un atac împotriva Rusiei, după ce Ministerul rus al Apărării susținea că are informații despre intenția Ucrainei de a invada Transnistria. Kievul a respins acuzațiile, iar autoritățile de la Chișinău au negat că ar exista vreo amenințare din partea ucraineană.
Agenția rusă de presă TASS susține totuși că Ucraina a recunoscut că a concentrat trupe în apropierea graniței din regiunea transnistreană, așa cum afirmase Ministerul Apărării de la Moscova. Agenția o citează pe purtătoarea de cuvânt a comandamentului operațional ucrainean de sud, Natalia Gumenyuk, dar ignoră restul declarației, redată de presa ucraineană, prin care Gumenyuk a explicat de ce un desant rusesc în Transnistria ar fi imposibil. Statul Major General ucrainean a anunțat la rândul său că forțele de apărare aeriană ucrainene vor doborî ținte ale ocupanților care s-ar deplasa spre Transnistria.
Tensiunile pe tema Transnistriei au luat amploare după ce noul premier moldovean, Dorin Recean a cerut demilitarizarea regiunii separatiste. Anterior, președintele Maia Sandu a acuzat Moscova că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău cu ajutorul unor cetățeni moldoveni și străini.