Știri

Exercițiu naval NATO în Marea Baltică

Directorul exercițiului Northern Coasts 2023 și comandantul adjunct al DEU MARFOR (Forțele maritime germane) contraamiralul Stephan Haisch și comandantul marinei letone, căpitanul (marina) Maris Polencs, își strâng mâna după conferința de presă la fregata marinei germane Hamburg în Riga, Letonia, 08 septembrie 2023.
© EPA-EFE/TOMS KALNINS   |   Directorul exercițiului Northern Coasts 2023 și comandantul adjunct al DEU MARFOR (Forțele maritime germane) contraamiralul Stephan Haisch și comandantul marinei letone, căpitanul (marina) Maris Polencs, își strâng mâna după conferința de presă la fregata marinei germane Hamburg în Riga, Letonia, 08 septembrie 2023.

Daruieste Viata

Un vast exercițiu militar naval, cu participarea a 14 țări membre NATO, inclusiv Statele Unite, începe, sâmbătă, în Marea Baltică, sub comanda Germaniei. Media internaționale scriu că este demonstrație de forță a aliaților, pe fondul războiului dezlănțuit de ruși în Ucraina. Circa 30 de nave și submarine, aproape 20 de aeronave și diverse unități terestre sunt implicate în acest exercițiu, numit „Northern Coasts 23” - a declarat marina militară germană într-un comunicat. Peste 3.200 de militari se vor antrena „pentru prima dată de la începutul acestor manevre, în 2007, într-un scenariu realist în cadrul apărării NATO”. În anii trecuți, ei se pregăteau, în principal, să prevină atacurile piraților, teroriștilor și traficanților sau să participe la misiuni internaționale. Operațiunile, care urmează să dureze până pe 23 septembrie, se vor desfășura în principal în apele de coastă ale Estoniei și Letoniei, inclusiv în spațiul terestru și aerian asociat, precum și în părțile de est și centrală ale Mării Baltice. Cele două țări baltice, ocupate jumătate de secol de fosta Uniune Sovietică, astăzi membre ale NATO și Uniunii Europene, sunt situate la granița cu Rusia. Manevrele „Northern Coasts 23” nu vor avea loc în apropierea enclavei rusești Kaliningrad, fost teritoriu german cunoscut drept Prusia Orientală, pentru a se evita orice provocare – au precizat organizatorii.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș

Cu implicarea vicepreşedintelelui Consiliului Judeţean, Marius-Florinel Nicolaescu, locuinţele cumpărate pentru persoane vulnerabile nu erau finalizate şi nu erau racordate la reţelele de apă, gaze şi canalizare, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei

Primarul Vitali Barabaș crede că „inamicul a primit ordinul de a pune mâna cu orice preț pe orașul” în care s-ar mai afla mai puțin de 1.300 de civili.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza

Locuitorii Fâșiei consideră că o ofensivă terestră israeliană în zonele de sud este iminentă.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023