Știri

Incident grav: dronă militară americană, lovită de un avion de vânătoare rusesc deasupra Mării Negre

O fotografie pusă la dispoziție de forțele aeriene americane a unei drone MQ-9 Reaper care decolează într-o misiune de antrenament la baza Forțelor Aeriene Creech, SUA 13 mai 2013 (publicat la 14 martie 2023)
© EPA-EFE/Senior Master Sgt. Paul Holcomb HANDOUT   |   O fotografie pusă la dispoziție de forțele aeriene americane a unei drone MQ-9 Reaper care decolează într-o misiune de antrenament la baza Forțelor Aeriene Creech, SUA 13 mai 2013 (publicat la 14 martie 2023)

Daruieste Viata

Imagini cu drona americană lovită de un avion rusesc

Armata Statelor Unite a publicat imagini cu un avion rusesc apropiindu-se periculos în două rânduri de drona de supraveghere, deasupra Mării Negre. Filmarea realizată cu o cameră montată pe fuzelajul dronei arată un Su-27 rusesc care trece pe deasupra, în timp ce eliberează ceea ce pare a fi combustibil, pe măsură ce se apropie. A doua trecere este și mai aproape și întrerupe fluxul video de pe aeronava pilotată de la distanță. Când imaginea revine, una din lamele elicei din spatele dronei poate fi văzută îndoită. SUA au spus că daunele aduse dronei au făcut-o inoperabilă și că aparatul a fost prăbușit în mare. Rusia a susținut că nu a existat contact între avioanele sale și drona americană, care s-ar fi brăbușit din cauza unei manevre greșite. Americanii s-au ferit însă să vorbească despre un atac intenționat și au pus incidentul pe seamana unei acțiuni riscante și neprofesioniste a pilotului. Moscova a mai spus că drona se apropia de teritoriul său, dar tot ce se poate vedea din videoclip este marea, cerul și norii. Presa americană informa că azi au fost văzute nave rusești la locul dronei prăbușite în Marea Neagră. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe în probleme de securitate a spus că și Statele Unite caută aeronava, dar a subliniat că, dacă dacă rușii o iau înainte, ”capacitatea lor de a exploata informații utile va fi foarte redusă”.

Rusia și Statele Unite își dispută recuperarea dronei americane din mare

Secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patrușev a declarat că Rusia va încerca să găsească drona americană prăbușită în Marea Neagră. ”Nu știu dacă vom reuși să ajungem la ea, dar ne vom ocupa neapărat de asta și sper, bineînțeles, cu succes”, a declarat Patrușev. La rândul său, șeful serviciilor de informații externe, Serghei Narîșkin afirmă că Rusia are capacitatea tehnică necesară pentru a recupera drona. Potrivit lui Narîșkin, Rusia încearcă să identifice care sunt obiectele și teritoriile de cel mai mare interes pentru americani. Ieri, Statele Unite au afirmat că au luat măsuri pentru a-și proteja proprietatea militară. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby a declarat că Washingtonul nu vrea ca epava dronei de supraveghere să ajungă în mâinile altcuiva.

Moscova le cere americanilor să oprească așa-zisele zboruri „ostile” în apropierea granițelor ruse

UPDATE 1: Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a cerut, miercuri, Washingtonului să oprească așa-zisele zboruri „ostile” în apropierea granițelor ruse. La o zi după ce o dronă americană interceptată de aviația rusă s-a prăbușit în Marea Neagră, Antonov a spus, într-un comunicat citat de media internaționale, că se așteaptă ca „Statele Unite să se abțină de la speculații suplimentare în spațiul media și să înceteze zborurile în apropierea granițelor ruse”. El susține că „orice acțiune (care presupune) utilizarea armamentului american e în mod deschis ostilă”, în timp ce „Rusia nu caută confruntare și susține o cooperare pragmatică în interesul (…) țărilor noastre”.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Două avioane de luptă ale Federației Ruse au interceptat „într-un mod nesigur și neprofesionist” o dronă militară americană MQ-9 în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre, anunță comandamentul forțelor americane din Europa.

Unul dintre aparatele rusești a lovit elicea dronei, avariind-o, ceea ce a dus la prăbușirea acesteia în apele Mării Negre. Pentagonul a precizat că rușii nu au capturat epava dronei și că probabil că și avionul rusesc care a lovit-o a fost avariat.

Armata americană precizează că, înainte de a o lovi, aparatele rusești au zburat în repetate rânduri foarte aproape de drona americană, într-un mod „nesăbuit” și „lipsit de profesionalism”, și au stropit-o cu benzină.

Îngrijorări că astfel de acțiuni ale armatei ruse ar putea duce la un incident armat între cele două puteri nucleare

„Incidentul se înscrie într-un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși atunci când interacționează cu aparate americane și rusești în spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene americane din Europa, care avertizează că „aceste acțiuni agresive ale echipajelor aeronavelor rusești sunt periculoase și pot duce la greșeli și escaladări” ale situației.

Generalul James B. Hecker, care comandă forțele aeriene americane din Europa și Africa a afirmat că actul rușilor aproape că a provocat și prăbușirea propriilor avioane și a adăugat că aparatele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional. El a făcut apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță.

Potrivit unui oficial NATO, generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate în Europa (Saceur), i-a informat pe aliați. Surse militare occidentale susțin că vor fi activate canalele diplomatice dintre Washington și Moscova pentru a evita orice escaladare.

Ministerul rus al apărării a negat incidentul, transmițând că forțele sale nu au intrat în contact cu drona americană și aceasta s-a prăbușit din cauza modului în care a fost manevrată.

Incidentul este unul dintre cele mai grave care au implicat forțele rusești și pe cele ale Statelor Unite/NATO de la izbucnirea războiului din Ucraina. Și înainte de război, avioanele rusești au fost implicate în incidente periculoase, unul dintre cele mai cunoscute fiind survolarea distrugătorului american Donald Cook în timp ce acesta se afla în apele internaționale ale Mării Negre.

Astfel de incidente au dat naștere la îngrijorări că, dintr-o eroare de calcul și pe fondul unor tensiuni fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece s-ar putea ajunge chiar la un incident armat între Rusia și Statele Unite/NATO. Riscurile sunt sporite de faptul că Rusia desfășoară operațiuni militare în Ucraina, ceea ce a forțat și NATO să își consolideze forțele de pe flancul estic pentru a descuraja o eventuală agresiune a Moscovei împotriva Alianței. Atât Federația Rusă cât și trei din țările NATO – Statele Unite, Marea Britanie și Franța – dețin arsenale nucleare.

Departamentul de Stat al SUA: o „încălcare clară a dreptului internațional”

Statele Unite au anunțat convocarea ambasadorului Rusiei la Departamentul de Stat pentru protesta în urma incidentului de azi de deasupra Mării Negre. „Suntem în contact direct cu rușii, la nivel superior, pentru a le transmite obiecția noastră puternică față de această interceptare nesigură și neprofesională care a provocat doborârea dronei noastre”, a declarat purtătorulul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price. El a adăugat că și ambasadorul Statelor Unite la Moscova a transmis protestele Washingtonului într-un mesaj adresat Ministerului de Externe al Rusiei. Purtătorul de cuvânt american a vorbit despre o „încălcare clară a dreptului internațional”.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023