Știri

CSAT a hotărât că România va cumpăra avioane de luptă F-35

Două avioane de luptă multirol F-35A ale Forțelor Aeriene Italiene zboară într-o locație nedezvăluită în timpul operațiunii de apărare conduse de NATO „Air Policing Northern Lightning III” de la baza aeriană Keflavik din Islanda, 27 iunie 2022. O echipă de patru avioane F-35A de Aripa 32 a Forțelor Aeriene Italiene s-a alăturat operațiunii care are ca scop păstrarea „integrității spațiului aerian al NATO în timp de pace prin consolidarea supravegherii cerului Islandei”. Ministrul italian al Apărării, Lorenzo Guerini, într-un comunicat de presă al ministerului său din 14 iunie, a fost citat că a afirmat că „Poliția aeriană din Islanda demonstrează contribuția crucială a Italiei la securitatea tuturor tablelor de șah europene ale NATO”.
© EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI   |   Două avioane de luptă multirol F-35A ale Forțelor Aeriene Italiene zboară într-o locație nedezvăluită în timpul operațiunii de apărare conduse de NATO „Air Policing Northern Lightning III” de la baza aeriană Keflavik din Islanda, 27 iunie 2022. O echipă de patru avioane F-35A de Aripa 32 a Forțelor Aeriene Italiene s-a alăturat operațiunii care are ca scop păstrarea „integrității spațiului aerian al NATO în timp de pace prin consolidarea supravegherii cerului Islandei”. Ministrul italian al Apărării, Lorenzo Guerini, într-un comunicat de presă al ministerului său din 14 iunie, a fost citat că a afirmat că „Poliția aeriană din Islanda demonstrează contribuția crucială a Italiei la securitatea tuturor tablelor de șah europene ale NATO”.

Consiliul Suprem de Apărare a decis că procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de aparate americane de ultimă generație F-35. Potrivit Administrației prezidențiale, aceste avioane, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia. Comunicatul publicat după ședința CSAT de azi explică avantajele avioanelor F-35, care sunt dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie.

Securitatea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei

În perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, CSAT s-a asigurat că măsurile, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră vor fi pe deplin definitivate. Membrii Consiliului au stabilit că România va menține un sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina, pentru succesul efortului ei de apărare în prezent și pe viitor. CSAT a analizat, totodată, modalitățile optime de continuare a unei susțineri hotărâte a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienței sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluțiile regionale și de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european și internațional, în beneficiul Republicii Moldova.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024