Știri

China a dat asigurări că respectă suveranitatea țărilor înglobate forțat în fosta Uniune Sovietică

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, gesticulează în timpul unei conferințe de presă la Ministerul Afacerilor Externe din Beijing, China, 06 aprilie 2023.
© EPA-EFE/WU HAO   |   Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, gesticulează în timpul unei conferințe de presă la Ministerul Afacerilor Externe din Beijing, China, 06 aprilie 2023.

Holzstock Festival

China a dat, luni, asigurări că respectă „statutul de stat suveran” al țărilor înglobate forțat în fosta Uniune Sovietică și independente odată cu dizolvarea acesteia, în 1991. După declarațiile controversate ale ambasadorului său în Franța, regimul comunist de la Beijing susține că „respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor și sprijină scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite”, potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului chinez de Externe, Mao Ning, citată de agențiile internaționale de știri. Vineri, ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, chestionat despre peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, a afirmat că țările fostei URSS „nu ​​au statut efectiv în dreptul internațional, pentru că nu există un acord internațional care să le concretizeze condiția de țări suverane”.

„UE nu poate decât să presupună”

Declarațiile ambasadorului chinez au fost calificate drept „inacceptabile” de șeful diplomației europene, Josep Borrel, potrivit căruia „UE nu poate decât să presupună că aceste declarații nu reprezintă poziția oficială a Chinei”. Moscova și Beijingul, remarcă media internaționale, se prezintă ca o contrapondere geopolitică a Statelor Unite și a aliaților occidentali ai acestora. Încă din iunie 2022, Statele Unite i-au cerut Chinei să nu mai sprijine invazia rusă din Ucraina, pentru a evita să se plaseze „de partea greșită a istoriei”. „La mai bine de trei luni de la invazia brutală, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în organizațiile internaționale, sustrăgându-se de la responsabilitățile care-i revin ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, și încă neagă existența atrocităților comise de Rusia în Ucraina, sugerând, în schimb, că acestea ar fi niște înscenări” - a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. El a avertizat că țările care se aliniază de partea președintelui rus, Vladimir Putin, se vor plasa, în mod inevitabil, de partea greșită a istoriei. Este timpul ca liderii lumii să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a președintelui Putin și să fie alături de poporul ucrainean – conchidea diplomația americană. În februarie anul trecut, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au încheiat, la Beijing, un parteneriat pe care l-au numit nelimitat.  Cândva concurente pentru supremație în lumea dictaturilor comuniste postbelice, Moscova și Beijingul, care împart 4.250 de kilometri de graniță, și-au normalizat relațiile la sfârșitul anilor 1980. 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Militarii israelieni ar fi „eliminat zeci de teroriști, în atacuri aeriene țintite și în lupte la corp”.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
A murit un mercenar japonez, care lupta pentru ruși în Ucraina invadată
A murit un mercenar japonez, care lupta pentru ruși în Ucraina invadată

Între Moscova și Tokyo există un diferend istoric, legat de Arhipelagul Kurilelor.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
Atât rușii, cât și ucrainenii susțin că au anihilat dronele inamice
Atât rușii, cât și ucrainenii susțin că au anihilat dronele inamice

Oficiali ucraineni au anunțat că un atac aerian al armatei ruse de invazie a afectat infrastructura critică din regiunea Sumî.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
Guvernanții pro-europeni de la Chișinău se așteaptă la intensificarea acțiunilor destabilizatoare patronate de ruși
Guvernanții pro-europeni de la Chișinău se așteaptă la intensificarea acțiunilor destabilizatoare patronate de ruși

„Se dorește crearea percepției că opțiunea noastră de a ne integra în UE va aduce războiul peste noi” – acuză vicepremierul Cristina Gherasimov.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024