PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a ucis cu o singură rachetă cel puțin 15 generali ucraineni la Vinița, oprind contraofensiva din Donbass

Flori depuse la fața locului a doua zi după un atac asupra centrului orașului Vinnytsia, Ucraina, 15 iulie 2022.
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   Flori depuse la fața locului a doua zi după un atac asupra centrului orașului Vinnytsia, Ucraina, 15 iulie 2022.

Susține jurnalismul independent

Cel puțin 15 generali ucraineni au fost uciși în urma unei singure lovituri aeriene, scrie presa guvernamentală rusă. Racheta lansată de forțele ruse ar fi lovit, potrivit narațiunii de propaganda,  Casa Ofițerilor din centrul orașului Vinița în timp ce generalii discutau despre o contraofensivă în Donbass. În realitate, în urma atacului cu rachete au fost uciși 23 de civili, inclusiv copii. În Casa Ofițerilor, care nu este un obiectiv militar, trebuia să se desfășoare un concert de binefacere.

ȘTIRE: „Sub ruinele Casei Ofițerilor din Vinița după lovitura cu rachetele rusești sunt nu numai reprezentanții Direcției principale de informații a Ucrainei, care discutau despre noi livrări de arme din UE. Ședința conducerii Forțelor Armate era consacrată celei mai grave probleme a Ucrainei – deficitului catastrofal de avioane de luptă.

[…]

După eșecul din SUA, militarii și diplomații ucraineni au revenit la discuția veche despre transportarea MIG-urilor sovietice din Polonia. Detaliile acestei operațiuni erau discutate la întâlnirea ofițerilor superiori ai Forțelor Aeriene și Direcției principale de informații în centrul Viniței. Ședința a fost întreruptă pentru totdeauna de lovitura cu racheta „Kalibr”, urmând distribuirea știrilor false de către propaganda ucraineană despre bombardarea unui cartier cu multe blocuri și a unui edificiu „nevinovat”.

Detaliile  acestei lovituri de înaltă precizie din Vinița au fost descrise de jurnalistul Roman Golovanov în timpul unei discuții cu expertul militar al ziarului „Komsomolska pravda”, Viktor Baraneț, care a precizat că militarii ruși au reușit să ucidă dintr-o lovitură conducerea Forțelor Aeriene ale Ucrainei”.

[…]

Deoarece ei se pregătesc pentru o contraofensivă în Donbass, discutau despre acoperirea aeriană a acestei regiuni.

[…]

Potrivit mărturiei unui ofițer inferior din grupul de sprijin care a supraviețuit, racheta a nimerit chiar în prezidiul ședinței militare improvizate distrugând cel puțin 15 generali.

NARAȚIUNE: Rusia ucis cu o singură rachetă cel puțin 15 generali ucraineni la Vinița, oprind contraofensiva din Donbass.

CONTEXT: Trei rachete rusești au lovit o clădire comercială din centrul orașului Vinița, situată în apropierea Casei Ofițerilor, cu birouri și reprezentanțe de mici întreprinderi, precum și parcarea din jur. Peste 55 de clădiri din jur au fost deteriorate în urma atacului. Cel puțin 23 de persoane au fost ucise între care și trei copii.  Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că atacul de la Viniţa a demonstrat încă o dată că Rusia trebuie recunoscută ca „stat terorist“. „Niciun alt stat din lume nu reprezintă o asemenea ameninţare teroristă ca Rusia. Niciun alt stat din lume nu îşi permite să distrugă oraşe paşnice şi oameni cu rachete de croazieră şi artilerie în fiecare zi”, a spus Zelenski. În același timp, Forțele Armate ale Rusiei susțin că au lovit doar un obiectiv militar.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Casa Ofițerilor din Vinița nu este un obiectiv militar, ci unul cultural. La 14 iulie acolo trebuia să se desfășoare un concert de binefacere, cu participarea cântăreței Roxolana. Evenimentul a fost anunțat cu mult timp înainte pe website-urile din Ucraina. Casa Ofițerilor din Vinița era un adevărat centru cultural, arhiplin în weekend, cu mulți copii care participau la diverse ateliere și alte activități

Rusia nu a lansat o singură rachetă asupra Viniței, ci mai multe. Potrivit presei din Ucraina, centrul militar regional din Vinița se află la câțiva kilometri de Casa Ofițerilor, iar în localitate nu au avut loc ședințe sau reuniuni ale conducerii Forțelor Armate Ucrainene, luând în calcul învecinarea cu regiunea separatistă Transnistria, văzută ca o amenințare.

Presa guvernamentală rusă nu vreo probă despre racheta care ar fi lovit exact prezidiul unei ședințe, la care participau 15 generali ucraineni. Este citat Viktor Baraneț, care spune că datorită acestui atac au fost sistate livrările de avioane de luptă din Polonia și oprită contraofensiva ucraineană în Donbass. Cu alte cuvinte, bombardarea Viniței este prezentată ca o realizare, ca o încercare de „a salva” locuitorii din estul și sudul Ucrainei de contraofensiva Kievului. Baraneț nu este, însă, un expert independent și nu oferă informații probate. Pe website-ul publicației „Komsomolska pravda” cu care colaborează Baraneț, este publicată biografia expertului militar. De acolo aflăm că Viktor Baraneț este ofițer rus în rezervă, a obținut multe medalii pentru „eroismul sovietic”, iar în 2020 a devenit jurnalist emerit al Rusiei, titlu conferit de guvern. Cu alte cuvinte, Baraneț are rolul de a îmbrăca în haine jurnalistice și de expert narațiunile de propagandă ale Kremlinului și a le prezenta într-un stil „veridic” presei de limba rusă din fostele state sovietice.

Veridica a demontat o serie de narațiuni de propagandă, care justificau uciderea civililor de către militarii ruși pe teritoriul Ucrainei. Presa rusă scria în aprilie că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”, iar în mai – că armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru. În primele faze ale invaziei, presa rusă argumenta că militarii ucraineni au distrus orașul Mariupol, iar Rusia a atacat doar clădirile din estul țării unde funcționau laboratoare americane de arme biologice.

 • Publicație / Media:
  RIAFAN.RU
 • Data publicării:
  16/07/2022
 • Public țintă:
  Cititorii din Rusia, fostele state sovietice și teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  TASS, IZVESTIA, KOMSOMOLSKA PRAVDA; RIA NOVOSTI, LIFE.RU, , canalele de Telegram ale presei din Rusia din și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia a ucis cu o singură rachetă cel puțin 15 generali ucraineni la Vinița, oprind contraofensiva din Donbass

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Monitor Fake News Nr. 72: Dezinformări cu teroriști islamiști și ucraineni
Monitor Fake News Nr. 72: Dezinformări cu teroriști islamiști și ucraineni

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul vrea să cedeze teritorii ucrainene Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul vrea să cedeze teritorii ucrainene Rusiei

Occidentul presează Ucraina să cedeze anumite teritorii Rusiei, dar e o capcană, scrie propaganda pro-Kremlin, care adaugă că Zelenski va fi judecat pentru crime de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Apr 2024
FAKE NEWS: SUA și Occidentul nu oferă sprijin real Republicii Moldova
FAKE NEWS: SUA și Occidentul nu oferă sprijin real Republicii Moldova

Statele Unite și Occidentul nu oferă sprijin financiar real Republicii Moldova ci se folosesc de capitalul uman al acesteia, potrivit unei narațiuni preluate de mass-media pro-rusă de la Chișinău.

Veridica
Veridica
10 Apr 2024
FAKE NEWS: Evreii anulează libertatea de exprimare în SUA
FAKE NEWS: Evreii anulează libertatea de exprimare în SUA

Un proiect legislativ din California care protejează victimele antisemitismului va anula libertatea de exprimare în SUA, potrivit propagandei conspiraţioniste.

Cezar Manu
Cezar Manu
04 Apr 2024