Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a ucis cu o singură rachetă cel puțin 15 generali ucraineni la Vinița, oprind contraofensiva din Donbass

Flori depuse la fața locului a doua zi după un atac asupra centrului orașului Vinnytsia, Ucraina, 15 iulie 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   Flori depuse la fața locului a doua zi după un atac asupra centrului orașului Vinnytsia, Ucraina, 15 iulie 2022.

Cel puțin 15 generali ucraineni au fost uciși în urma unei singure lovituri aeriene, scrie presa guvernamentală rusă. Racheta lansată de forțele ruse ar fi lovit, potrivit narațiunii de propaganda,  Casa Ofițerilor din centrul orașului Vinița în timp ce generalii discutau despre o contraofensivă în Donbass. În realitate, în urma atacului cu rachete au fost uciși 23 de civili, inclusiv copii. În Casa Ofițerilor, care nu este un obiectiv militar, trebuia să se desfășoare un concert de binefacere.

ȘTIRE: „Sub ruinele Casei Ofițerilor din Vinița după lovitura cu rachetele rusești sunt nu numai reprezentanții Direcției principale de informații a Ucrainei, care discutau despre noi livrări de arme din UE. Ședința conducerii Forțelor Armate era consacrată celei mai grave probleme a Ucrainei – deficitului catastrofal de avioane de luptă.

[…]

După eșecul din SUA, militarii și diplomații ucraineni au revenit la discuția veche despre transportarea MIG-urilor sovietice din Polonia. Detaliile acestei operațiuni erau discutate la întâlnirea ofițerilor superiori ai Forțelor Aeriene și Direcției principale de informații în centrul Viniței. Ședința a fost întreruptă pentru totdeauna de lovitura cu racheta „Kalibr”, urmând distribuirea știrilor false de către propaganda ucraineană despre bombardarea unui cartier cu multe blocuri și a unui edificiu „nevinovat”.

Detaliile  acestei lovituri de înaltă precizie din Vinița au fost descrise de jurnalistul Roman Golovanov în timpul unei discuții cu expertul militar al ziarului „Komsomolska pravda”, Viktor Baraneț, care a precizat că militarii ruși au reușit să ucidă dintr-o lovitură conducerea Forțelor Aeriene ale Ucrainei”.

[…]

Deoarece ei se pregătesc pentru o contraofensivă în Donbass, discutau despre acoperirea aeriană a acestei regiuni.

[…]

Potrivit mărturiei unui ofițer inferior din grupul de sprijin care a supraviețuit, racheta a nimerit chiar în prezidiul ședinței militare improvizate distrugând cel puțin 15 generali.

NARAȚIUNE: Rusia ucis cu o singură rachetă cel puțin 15 generali ucraineni la Vinița, oprind contraofensiva din Donbass.

CONTEXT: Trei rachete rusești au lovit o clădire comercială din centrul orașului Vinița, situată în apropierea Casei Ofițerilor, cu birouri și reprezentanțe de mici întreprinderi, precum și parcarea din jur. Peste 55 de clădiri din jur au fost deteriorate în urma atacului. Cel puțin 23 de persoane au fost ucise între care și trei copii.  Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că atacul de la Viniţa a demonstrat încă o dată că Rusia trebuie recunoscută ca „stat terorist“. „Niciun alt stat din lume nu reprezintă o asemenea ameninţare teroristă ca Rusia. Niciun alt stat din lume nu îşi permite să distrugă oraşe paşnice şi oameni cu rachete de croazieră şi artilerie în fiecare zi”, a spus Zelenski. În același timp, Forțele Armate ale Rusiei susțin că au lovit doar un obiectiv militar.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Casa Ofițerilor din Vinița nu este un obiectiv militar, ci unul cultural. La 14 iulie acolo trebuia să se desfășoare un concert de binefacere, cu participarea cântăreței Roxolana. Evenimentul a fost anunțat cu mult timp înainte pe website-urile din Ucraina. Casa Ofițerilor din Vinița era un adevărat centru cultural, arhiplin în weekend, cu mulți copii care participau la diverse ateliere și alte activități

Rusia nu a lansat o singură rachetă asupra Viniței, ci mai multe. Potrivit presei din Ucraina, centrul militar regional din Vinița se află la câțiva kilometri de Casa Ofițerilor, iar în localitate nu au avut loc ședințe sau reuniuni ale conducerii Forțelor Armate Ucrainene, luând în calcul învecinarea cu regiunea separatistă Transnistria, văzută ca o amenințare.

Presa guvernamentală rusă nu vreo probă despre racheta care ar fi lovit exact prezidiul unei ședințe, la care participau 15 generali ucraineni. Este citat Viktor Baraneț, care spune că datorită acestui atac au fost sistate livrările de avioane de luptă din Polonia și oprită contraofensiva ucraineană în Donbass. Cu alte cuvinte, bombardarea Viniței este prezentată ca o realizare, ca o încercare de „a salva” locuitorii din estul și sudul Ucrainei de contraofensiva Kievului. Baraneț nu este, însă, un expert independent și nu oferă informații probate. Pe website-ul publicației „Komsomolska pravda” cu care colaborează Baraneț, este publicată biografia expertului militar. De acolo aflăm că Viktor Baraneț este ofițer rus în rezervă, a obținut multe medalii pentru „eroismul sovietic”, iar în 2020 a devenit jurnalist emerit al Rusiei, titlu conferit de guvern. Cu alte cuvinte, Baraneț are rolul de a îmbrăca în haine jurnalistice și de expert narațiunile de propagandă ale Kremlinului și a le prezenta într-un stil „veridic” presei de limba rusă din fostele state sovietice.

Veridica a demontat o serie de narațiuni de propagandă, care justificau uciderea civililor de către militarii ruși pe teritoriul Ucrainei. Presa rusă scria în aprilie că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”, iar în mai – că armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru. În primele faze ale invaziei, presa rusă argumenta că militarii ucraineni au distrus orașul Mariupol, iar Rusia a atacat doar clădirile din estul țării unde funcționau laboratoare americane de arme biologice.

Tags: dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIAFAN.RU
 • Data publicării:
  16/07/2022
 • Public țintă:
  Cititorii din Rusia, fostele state sovietice și teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  TASS, IZVESTIA, KOMSOMOLSKA PRAVDA; RIA NOVOSTI, LIFE.RU, , canalele de Telegram ale presei din Rusia din și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia a ucis cu o singură rachetă cel puțin 15 generali ucraineni la Vinița, oprind contraofensiva din Donbass
Alte articole
FAKE NEWS: Diplomații ruși nu desfășoară activități ilegale în România, iar Rusia și România au o istorie comună care ar trebui să le apropie

FAKE NEWS: Diplomații ruși nu desfășoară activități ilegale în România, iar Rusia și România au o istorie comună care ar trebui să le apropie

Rusia practică o activitate diplomatică de tip clasic, în limitele legii, în timp ce alți diplomați acreditați la București se amestecă în treburile interne ale României, afirmă ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, într-un discurs ce reia narațiunile false prin care Kremlinul caută să se victimizeze.

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

Autoritățile de la Kiev au interzis o ediție a romanului „Maestrul și Margareta” al lui Mihail Bulgakov, dar informația a fost tratată de publicații online din Rusia drept o interzicere totală a acestei opere literare.

FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Marin Gherman

29 Jul 2022

Actualizat la: 31 Jul 2022 06:51:33
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023