Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a atacat Cernobîlul, Zaporojie și Harkovul pentru a împiedica Ucraina să producă arme nucleare

O captură de ecran făcută dintr-o înregistrare a unei camere de supraveghere a CNE Zaporojie, publicată pe YouTube, o rachetă care lovește la centrala nucleară Zaporojie în timpul bombardamentelor, Ucraina, 4 martie 2022.
©EPA-EFE/Zaporizhzhya NPP / HANDOUT  |   O captură de ecran făcută dintr-o înregistrare a unei camere de supraveghere a CNE Zaporojie, publicată pe YouTube, o rachetă care lovește la centrala nucleară Zaporojie în timpul bombardamentelor, Ucraina, 4 martie 2022.

Rusia ar fi atacat unele obiective din Ucraina pentru a împiedica Ucraina să producă arme nucleare. În această cheie sunt descrise, de presa rusă, atacurile împotriva Harkovului, capturarea centralei nucleare civile de la Zaporoje și ocuparea centralei dezafectate de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mai mare accident nuclear din istorie.

ȘTIRE: „În ultimii ani Kievul a manifestat un interes activ pentru exploatarea și îmbogățirea uraniului, solicitând ajutor companiilor străine, a declarat pentru RIA Novosti un reprezentant al departamentului rusesc competent. Potrivit acestuia, Ucraina a intensificat explorarea straturilor adânci de pe teritoriul minelor de uraniu. De asemenea, a fost începută dezvoltarea zăcămintelor de uraniu care sunt situate în regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Kirovograd. În plus, autoritățile au folosit zona centralei nucleare de la Cernobîl pentru a desfășura lucrări de separare a plutoniului și crearea unei bombe „murdare”, a spus sursa.

[…]

În plus, există motive să credem că Statele Unite au transferat la un anumit moment plutoniu Kievului, care era folosit pentru crearea unei încărcături nucleare. Kievul se afla în stadiul cel mai apropiat de crearea unei încărcături nucleare pe bază de plutoniu. Acest lucru s-ar fi încheiat doar peste câteva luni. Rolul principal în procesul de creare a unui dispozitiv exploziv nuclear a aparținut Institutului de Fizică și Tehnologie din Harkov.

După cum a remarcat interlocutorul publicației, confruntările active la centrala nucleară Zaporojie au loc din motivul că acolo se păstrau documente privind activitatea de creare a armelor nucleare de către Kiev”.

NARAȚIUNE: Ucraina vrea să obțină arme nucleare, ceea ce reprezintă un pericol existențial pentru Rusia, care a fost nevoită să intervină militar.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În momentul de față Ucraina nu are arme nucleare și nu există vreo probă că ar fi încercat să producă astfel de arme. Narațiunea de propagandă despre pregătirile de îmbogățire a plutoniului sau uraniului, dar și despre documente clasificate din Cernobîl, Harkov sau Zaporojie sunt doar un pretext pentru a justifica o invazie Ucrainei. De altfel, opinia publică din Rusia a fost pregătită din timp pentru astfel de narațiuni. În februarie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu poate să nu reacționeze la pericolul nuclear din partea Ucrainei.

Centrala de la Cernobîl este dezafectată și a fost ocupată de militarii ruși care au invadat dinspre Belarus în direcția Kiev. Echipamentele grele aduse de ruși au ridicat praful în zonă, ceea ce a dus la o creștere a nivelului de radiații.

Armata rusă a capturat, în urma unor lupte, și centrala de la Zaporoje, unde în cursul ciocnirilor a izbucnit și un incendiu, ceea ce a dus la denunțarea acțiunilor Rusiei la nivel internațional. Ulterior, contrar normelor de siguranță din domeniu, rușii au impus comanda armatei la centrală.

Pentru a oferi informației mai multă credibilitate în ochii rușilor, alimentați cu temeri despre „imperialiștii americani”, mai este amintit „sprijinul” SUA. În realitate, Ucraina achiziționează combustibil nuclear de la Westinghouse (SUA) pentru a completa propriile rezerve necesare funcționării stabile a centralelor nucleare.

Ucraina a deținut arme nucleare, moștenite de la URSS, la care a renunțat în schimbul angajamentului SUA, Marii Britanii și al Rusiei că suveranitatea și integritatea teritorială nu îi vor fi încălcate.  Rusia este cea care a încălcat și acest angajament încă din 2014, când a invadat și ocupat peninsula ucraineană a Crimeii și a susținut, cu echipamente și oameni, insurecția din Donbass. Moscova a încălcat din nou acest angajament în 2022.

Tags: Ucraina , Rusia , Criza din Ucraina , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  NEWS.RU
 • Data publicării:
  06/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  RIA Novosti, RT, Interfax, Russia 24
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina vrea să obțină arme nucleare, ceea ce reprezintă un pericol existențial pentru Rusia, care a fost nevoită să intervină militar.
Alte articole
FAKE NEWS: FMI e în spatele jafului de un miliard din băncile Moldovei

FAKE NEWS: FMI e în spatele jafului de un miliard din băncile Moldovei

Fondul Monetar Internațional (FMI) este de vină pentru frauda bancară de proporții din 2014 din Republica Moldova, afirmă deputatul socialist Nicolae Pascaru, cunoscut pentru promovarea unor teorii privind atragerea Republicii Moldova în marile lupte geopolitice dintre SUA, Rusia și China. Deputatul nu explică modul în care FMI ar fi putut devaliza sau comanda devalizarea băncilor din Republica Moldova.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Masacrul de la Izium a fost o înscenare menită să compromită armata rusă

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Masacrul de la Izium a fost o înscenare menită să compromită armata rusă

Masacrul de la Izium nu a fost comis de armata rusă, fiind o înscenare a Occidentului sau o provocare a Kievului, care ucide rusofonii din regiunea Harkov, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei ruse. Narațiunea a fost lansată în contextul în care armata ucraineană a găsit în zona Izium gropi comune cu rămășițele a sute de persoane, unele cu semne de execuții sumare, și camere unde erau torturați civilii.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

UE va intra în recesiune din cauza Ucrainei și cu greu va trece de iernile grele, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei ruse, care o citează intenționat greșit pe șefa FMI Kristalina Georgieva. În realitate, ea a încurajat aspirația spre independența energetică a statelor occidentale, precizând că UE riscă să intre în recesiune din cauza agresiunii ruse, dar și a altor factori.

Marin Gherman

07 Mar 2022

Actualizat la: 07 Mar 2022 12:33:52
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023