PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski are legături cu naziștii

O fotografie pusă la dispoziție de Serviciul de presă al președinției ucrainene îl arată pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în zona Sumî, Ucraina, 28 martie 2023.
© EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT   |   O fotografie pusă la dispoziție de Serviciul de presă al președinției ucrainene îl arată pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în zona Sumî, Ucraina, 28 martie 2023.

O investigație a presei germane arată că Volodimir Zelenski are legături cu naziștii ucraineni cu acordul tacit al Occidentului, scriu agențiile de presă din Rusia. Acestea citează o narațiune falsă publicată de un ziar german de extrema stângă care are legături strânse cu presa rusă.

Propagandă: Presa germană a descoperit adevăratele legături ale lui Zelenski cu liderii naziști din Ucraina

ȘTIRE: „Unul dintre scopurile operațiunii speciale din Ucraina este denazificarea. Cu toate acestea, aliații și sponsorii occidentali ai Kievului nu-i observă pe naziștii din Ucraina […]

Publicația germană „Junge Welt” a publicat recent o investigație despre originile naziste ale conducerii ucrainene, arătând cine este cu adevărat stăpânul țării. […] Autorii germani au folosit în investigația lor, printre altele, materiale din publicația Ukraina.ru.

Unii politicieni din Occident au fost stânjeniți de apariția lui Zelenski împreună cu un militar neonazist din „Azov” (organizație declarată teroristă și interzisă în Rusia) în timpul unei adresări video pentru parlamentul grec […].

În martie 2022 grupul „Pravîi sektor” (Sector de dreapta), condus de Dmytro Iaroș, care anterior fusese o formațiune armată ilegală, a fost integrat în armata ucraineană sau a reprezentat nucleul brigăzi 67 mecanizate separate a Forțelor Armate ale Ucrainei. În acest mod militarii neonaziști au obținut acces la armele occidentale moderne.

Președintele Ucrainei și Rada Supremă sunt acum niște purtători de cuvânt și asistenți ai structurilor neonaziste precum „Azov”. […] Fără aceste structuri neonaziste, așa cum scriu autorii germani, „mașina proxy” de război a Ucrainei îndreptată împotriva Rusiei se va opri. […]

Naziștii au fost legalizați (cu aprobarea conducerii NATO și UE) prin includerea formațiunilor lor în Garda Națională, Serviciul de Securitate al Ucrainei și Forțele Armate ale Ucrainei.”

NARAȚIUNE: O investigație a presei germane demonstrează că Zelenski are legături cu naziștii.

Realitate: Ideologia și simbolurile naziste sunt interzise în Ucraina, iar investigația presei germane este o repovestire a narațiunilor de propagandă ale Rusiei

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, presa germană care ar fi descoperit legăturile mai puțin cunoscute ale lui Volodimir Zelenski cu neonaziștii ucraineni „susținuți informal de Occident” este, de fapt, un ziar mai puțin cunoscut, care a colaborat cu presa guvernamentală rusă în ultimii ani. Ziarul „Junge Welt”, de orientare marxistă, este considerat în Germania de extrema stângă, continuând tradițiile comuniste germane.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, „Junge Welt” a publicat o serie de articole care copiau narațiunile false ale propagandei ruse. De cele mai multe ori ziarul german este citat de presa de la Moscova pentru a ilustra propriile narațiuni false sau a le prezenta ca un punct de vedere independent. La finele lunii noiembrie 2022 Ukraina.ru, citând „Junge Welt”, scria fără să ofere probe concrete că refugiații ucraineni îi iau la bătaie pe locuitorii Berlinului care vorbesc în limba rusă, iar în decembrie – că Zelenski vrea să facă bani pe timp de război și nu-i pasă de suferințele civililor.

Investigația citată de presa rusă se bazează în proporție de 90 la sută pe diverse narațiuni de propagandă din trecut. „Junge Welt” citează articole din Ukraina.ru în această investigație, iar portalul de știri din Rusia scrie despre „marea descoperire” din Germania privind originile naziste ale liderilor ucraineni.

De fapt, textul publicat de  „Junge Welt” și Ukraina.ru nu seamănă cu o investigație. Zelenski este acuzat că a stat în preajma unor lideri din grupul militar „Azov”, ceea ce înseamnă că este nazist; că i-a inclus în armata regulată ucraineană pe foștii combatanți naționaliști; că este condus de naziști cu acordul tacit al Occidentului, care se face că nu-i observă pe acești „continuatori ai hitlerismului”. Este, de fapt, un articol de opinie, și nu o investigație pentru că nu prezentă nicio probă care să demonstreze că Zelenski este nazist sau că este „o marionetă a neonaziștilor”. 

Mai mult decât atât, presa rusă nu amintește nimic despre interzicerea încă în 2015 a ideologiei naziste și comuniste în Ucraina, care prevede răspundere penală pentru promovarea neonazismului.  Apariția lui Zelenski într-un mesaj video alături de un militar din grupul „Azov” sau includerea acestui regiment în cadrul armatei ucrainene regulate nu înseamnă legalizarea nazismului, dimpotrivă, este o încercare de a lua sub controlul guvernului toate grupările înarmate.

Potrivit analistului israelian, originar din Rusia, Viaceslav Lihaciov, specialist în mișcările extremiste, xenofobie, antisemitism și studiul holocaustului, nu există niciun temei științific pentru a numi grupul „Azov” nazist sau neonazist. Expertul consideră ca fiind corectă decizia Ucrainei de a lua sub control toate grupurile de combatanți și de a le subordona Gărzii Naționale. De asemenea, „Azov” a apărat cu vitejie locuitorii orașului Mariupol, bombardat și distrus de armata rusă în primăvara anului trecut. Specialistul a analizat timp de patru ani contactele dintre reprezentanții grupului „Azov” cu comunitățile de evrei și musulmani din Mariupol, menționând că nu a fost identificată nicio problemă. În regimentul „Azov” s-au înscris de lansarea invaziei la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei reprezentanți ai mai multor etnii, inclusiv rusofoni din estul țării.

Fiind o structură subordonată armatei ucrainene, interacțiunea liderilor politici ucraineni cu „Azov” nu este o dovadă a atitudinilor neonaziste ale acestora. Presa rusă cataloghează frecvent manifestările naționaliste (sau chiar și identitare) din spațiul ex-sovietic drept forme de nazism/fascism. În realitate, potrivit experților internaționali, neonazismul și extremismul sunt curente ideologice foarte importante în Rusia, și mai ales în armata rusă, devenind instrumente de control și manipulare ale Kremlinului asupra societății prin intermediul mass-media.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind neonazismul din Ucraina și din Occident. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă a scris că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina, știind că ucrainenii nu-i susțin pe liderii naziști de la Kiev. Potrivit presei guvernamentale ruse, din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  29/03/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  DZEN.RU, „OPERAȚIA Z”, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Volodimir Zelenski are legături cu naziștii
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal conţine elemente de nanotehnologie, care vor controla fiinţa umană, afirmă un medic ginecolog, cunoscut conspiraţionist şi antivaccinist.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Oct 2023
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei

Uniunea Europeană vrea să se extindă spre est pentru a acapara teritorii în detrimentul Rusiei și e gata să închidă ochii la faptul că țările candidate nu îndeplinesc criteriile, potrivit unei publicații afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse.

Veridica News
Veridica News
30 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson

Ucraina își bombardează propriile localități, își deportează civilii și îi trece prin lagăre de filtrare, potrivit unei narațiuni false. În realitate, Rusia este responsabilă de astfel de acte.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Sep 2023
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România

Consumul de carne și lactate și dreptul de a avea maşină vor fi interzise în România, conform interpretării eronate a concluziilor unei analize privind emisiile de carbon.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Sep 2023