Monitor Fake News Nr. 40: Putin, mincinosul anului, și dezinformări cu Campionatul Mondial

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Holzstock Festival

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Cum se vede iarna europeană la televiziunea rusă     

arte.tv / 23 nov. 2022

O recentă ediţie a emisiunii „Fake news”, realizată pentru canalul cultural franco-german ARTE de jurnaliştii ruşi ai televiziunii Dozhd (Ploaia), aflaţi în exil la Riga, descrie cu umor propaganda Kremlinului privind frigul pătrunzător pe care ar fi nevoiţi să-l suporte europenii în prag de iarnă din cauza sancţiunilor impuse Rusiei.

Alexei Juravliov, deputat rus şi preşedinte al Partidului Rodina (Patria), invitat la emisiunea „Transmisiune directă” la postul Rossia 1: „Ăsta (Olaf Schölz, cancelarul Germaniei –n.n.) e un caraghios ! Nemţii deja au decis c-or să stea în 17º sau poate 15º toată iarna, nu contează. Cehii au spus că vor pune pe foc orice va fi nevoie ca să le fie cald. Vom începe să ardem Ucraina şi tot ce mai rămâne din ea…”

Olga Scabeieva, moderator Rossia 1: „Să putem să ne încălzim şi noi…”

Alexei Juravliov: „Exact. Culmea e că ei ne acuză pe noi. N-are nicio o noimă. Puteţi să daţi drumul la (conducta de gaz) Nord Stream 2, să deschideţi de mâine vanele şi totul va fi bine. A, nu ! E vina ruşilor! Murim de frig dar nu deschidem robinetul!

Nu doar moderatorii televiziunilor Kremlinului iau în derâdere criza energetică. Însuşi Vladimir Putin a folosit o expresie dintr-un basm rusesc, asemănător cu povestea noastră „Ursul păcălit de vulpe”, pentru a le ura o iarnă cât mai lungă europenilor.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: «La fel ca în Evul Mediu, oamenii au început să strângă lemne pentru iarnă. Nu putem să spunem decât un lucru, ca în celebra poveste rusească: „Coada lupului va îngheţa”.»

Dezinformarea merge însă mai departe de ironia arogantă a lui Putin. Mai multe publicaţii pro-ruse au anunţat pe un ton apocaliptic că berlinezii au tăiat aproape toţi arborii din parcuri pentru a se încălzi, citând ca sursă agenţia americană Bloomberg. În realitate, articolul invocat este o analiză a crizei energetice actuale în care se vorbeşte şi despre cererea crescândă de lemn de foc. În context, este menţionată ca referinţă istorică - şi nu ca informaţie de actualitate - tăierea copacilor din vestitul parc Tiergarten de către localnici pentru a se încălzi imediat după dezastrul provocat de cel de-Al Doilea Război Mondial. Străduindu-se să fie cât mai convingătoare, propaganda rusă nu reuşeşte decât să devină penibilă. Într-o intervenţie în direct la canalul Rossia 1, o jurnalistă rusoaică rezidentă în Germania, care pretinde că demască pe blogul său dezinformarea occidentală, a apărut înfofolită în haine de iarnă deşi vorbea din locuinţa sa din München. Rugată de prezentator să-şi explice ţinuta, jurnalista aparent zgribulită s-a plâns, spre satisfacţia interlocutorilor de la Moscova, că în apartamentele din München încălzirea cu gaze nu funcţionează în timpul nopţii. O explicaţie nesinceră şi jenantă totodată,  în condiţiile în care în ziua de la mijlocul lui octombrie în care a fost realizat interviul temperatura în oraşul bavarez a fost de 18º C.

Vladimir Putin – mincinosul mondial al anului 2022

politifact.com / 13 dec. 2022

Vladimir Putin a fost desemnat „mincinosul anului” de către analiştii site-ului politifact.com, specializat în demontarea falsurilor. Alegerea preşedintelui Federaţiei Ruse din mulţimea de autori de falsuri propagate în spaţiul public a avut în vedere anvergura şi consecinţele tragice ale dezinformărilor promovate sistematic de liderul de la Kremlin şi propagandiştii loiali pentru justificarea atacării Ucrainei şi negarea atrocităţilor care au urmat. Politifact recapitulează acţiunile agresive ale Rusiei, începând cu declanşarea invaziei în dimineaţa zilei de 24 februarie şi continuând cu principalele momente ale dezastrului umanitar soldat până în prezent cu sute de mii de morţi - militari şi civili, între care sute de copii -, milioane de refugiaţi, familii distruse şi un haos global pe piaţa energetică. Brutalul atac a fost iniţiat şi justificat cu mistificări grosolane: negarea repetată de către Putin a existenţei statului ucrainean - deşi Rusia a recunoscut independenţa acestuia în 1991 -, acuzaţiile nefondate de genocid aduse Ucrainei şi pretextul ridicol al denazificării.

Încă din primele zile ale războiului, propaganda rusească a recurs la explicaţii groteşti în faţa probelor covârşitoare ale violenţelor împotriva civililor. De la pretinsa bucurie cu care ar fi  fost întâmpinaţi invadatorii de către populaţia aşa-zis „eliberată”, la justificarea penibilă a bombardării maternităţii din Mariupol prezentată ca obiectiv militar şi, mai apoi, la  teoria fantezistă a înscenării de către ucraineni a imaginilor cu sute de cadavre pe străzile din Bucea – nimic nu a stăvilit indecenţa sfidătoare a dezinformatorilor lui Putin. Nu au contat nici mărturiile supravieţuitorilor, nici probele aduse de organizaţii umanitare internaţionale sau de jurnalişti, nici evidenţa gropilor comune lăsate în urmă de armata rusă.

Politifact a contabilizat în anul pe care-l încheiem sute de falsuri distribuite de pe conturile guvernamentale ale Moscovei, un uriaş aparat de propagandă căruia i s-au alăturat canalele media controlate de Kremlin. Ca măsură complementară internă, regimul lui Putin a cenzurat presa străină şi accesul ruşilor la platforma Facebook şi Twitter. În plus, guvernul a legiferat pedeapsa cu închisoarea pentru cetăţenii care distribuie informaţii neconvenabile. Doar aceste câteva exemple succinte sunt suficiente pentru opţiunea site-ului Politifact de a-i acorda liderului de la Kremlin detestabilul dar binemeritatul titlu de campion al minciunii în 2022.

World Cup 2022 – competiţia dezinformărilor online    

observers.france24.com / 13 dec. 2022

Abia încheiat, Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar a lăsat în urmă, pe lângă bucuriile sau dezamăgirile suporterilor, numeroase dezinformări având ca ţintă echipele, microbiştii sau organizatorii. Iată trei dintre ele, demontate de realizatorii emisiunii „Observatorii” de la canalul France 24. Primul exemplu priveşte naţionala Japoniei, acuzată pe reţelele sociale că ar fi lăsat vestiarul într-o stare deplorabilă după meciul pierdut cu Costa Rica. Mesajul denigrator, care i-a înfuriat pe bună dreptate pe japonezi, s-a dovedit neadevărat. Fotografiile cu vestiarul devastat sunt din martie acest an fost făcute în vestiarul echipei Italiei, după eşecul cu Macedonia de Nord care a dus la eliminarea Squadrei Azzura din calificările la Cupa Mondială. Falsul este cu atât mai grosier cu cât jucătorii japonezi sunt recunoscuţi şi apreciaţi pentru că lasă impecabil de curate vestiarele pe care le folosesc. De altfel, aceeaşi grijă pentru curăţenie şi ordine au dovedit-o şi suporterii japonezi în tribunele stadioanelor din Qatar. Cel de-al doilea exemplu este cel al unui videoclip înfăţişând o rugăciune musulmană colectivă filmată – susţine autorul postării pe TikTok – pe un stadion din Doha.        

Imaginile, care au adunat peste 850.000 de aprecieri şi 40.000 de redistribuiri, au fost filmate de fapt în 2019 pe un stadion din Kazan, în Rusia, în timpul postului Ramadanului şi nu au nici o legătură cu fotbalul, cu atât mai puţin cu Cupa Mondială, unde rugăciunile colective s-ai petrecut în afara stadioanelor. Un ultim exemplu este o fotografie în care un grup de suporteri în culorile  echipei Franţei afişează o pancartă pe care numele ţării este ortografiat greşit. Postarea insinuează că, din moment ce nu ştiu să scrie corect numele propriei ţări, este un grup de falşi suporteri, din categoria celor care - potrivit mai multor relatări - ar fi fost plătiţi de organizatorii qatarioţi pentru a anima atmosfera şi a umple stadioanele. În realitate, o analiză competentă a dovedit că fotografia a fost modificată digital prin înlocuirea a două dintre literele originale. Folosind metoda căutării inverse pe internet, a fost identificată şi fotografia originală, care reprezintă, într-adevăr, un grup de suporteri veritabili ai Franţei veniţi din India.

(Horia Grușcă)

  • Data publicării:
    20/12/2022

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov   
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  

Militarii ucraineni și mercenarii străini au violat femei și au jefuit civili în regiunea Harkov, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Jul 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024