Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Monitor Fake News Nr. 36: Propagandă rusă cu România, C.I.A. și „bombe murdare”

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
©EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
Cursuri gratuite

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Pravda.ru: demisionarul Dîncu, modelul „patrioţilor” români

pravda.ru / 24 oct. 2022;  primatv.ro / 8 oct. 2022; pressone.ro / 24 oct. 2022

Site-ul rusesc Pravda se numără printre puţinele publicaţii străine care deplânge demisia lui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării. După ce subliniază motivul invocat în textul demisiei – anume imposibilitatea colaborării politicianului PSD cu preşedintele Klaus Iohannis – jurnaliştii ruşi se străduiesc să convingă că o bună parte din militarii români s-ar ralia poziţiei conciliante a lui Dâncu, în contradicţie cu atitudinea comandantului suprem al Armatei, dispus să se războiască „până la ultimul român” cu Rusia. Totul a început – scrie Pravda – cu interviul televizat în care Dîncu a propus ca Statele Unite şi NATO să negocieze pacea cu Rusia pe deasupra capului Ucrainei, în contradicţie cu poziţia oficială a Bucureştiului potrivit căreia decizia negocierilor aparţine Kievului iar discuţiile nu vor pune la îndoială suveranitatea teritoriului ucrainean. Ca dovadă a susţinerii de care s-ar bucura poziţia lui  Dîncu în rândul militarilor, articolul din Pravda citează  din publicaţia pressone.ro câteva dintre ideile unui locotenent-colonel în rezervă anonim, considerat exponent al „patrioţilor români”: populaţia civilă din Donbas este victima acţiunilor agresive ale Kievului, Ucraina nu a fost niciodată prietena României, Moldova lui Ştefan cel Mare se învecina cu Rusia şi Polonia - deci Ucraina nu are legitimitate istorică, regiunile estice ale Ucrainei sunt populate doar de ruşi, aşa cum Basarabia, Odesa şi Cernăuţiul sunt populate de români.  Ceea ce evită să spună jurnaliştii ruşi este că mult-lăudatele opinii ale rezervistului român au fost prezentate de pressone ca exemplu de răspândire în România a dezinformării şi ştirilor false de către simpatizanţii partidului AUR,   între care se numără şi militarul pensionar.

Propaganda Kremlinului are ecou în presa română    

evz.ro / 25 octombrie 2022; mediafax.ro / 25 oct.2022

Publicaţia preferată de rezervistul român elogiat de ruşii de la Pravda este, potrivit spuselor sale citate de pressone.ro, Evenimentul zilei. Deloc întâmplător, din moment ce gazeta românească, ca şi cea moscovită, împărtăşeşte opinia ministrului demisionar al Apărării privind rezolvarea conflictului din Ucraina. Într-un podcast dedicat retragerii lui Vasile Dîncu din fruntea ministerului Apărării, jurnalistul Ion Cristoiu explică gestul demisiei – comparabilă ca gravitate, în opinia sa, cu o ipotetică demisie a ministrului rus al Apărării – prin refuzul politicianului PSD de a fi complice la „aventura iresponsabilă în care vrea Klaus Iohannis să târască România”. Pentru Ion Cristoiu, România se află deja în stare de război, iar situaţia militară actuală este comparabilă cu cea din iunie 1941, dinainte de invadarea Rusiei de către nazişti cu sprijinul armatei române. Într-o logică asemănătoare celei promovate de Kremlin, jurnalistul consideră că toţi cei care  insistă pentru integritatea teritorială a Ucrainei sunt de fapt partizanii războiului, spre deosebire de cei ca Vasile Dîncu, care l-ar fi deranjat pe preşedintele Iohannis vorbind „despre pace” în condiţiile Moscovei. Preocupat de viitorul politic al lui Vasile Dîncu, Ion Cristoiu întrevede posibilitatea coagulării unei grupări a celor dispuşi să accepte pretenţiile teritoriale ale Rusiei.

Ion Cristoiu:  Dacă nu cumva se poate asocia „grupării Marga”…

Ionuţ Cristache, jurnalist: Dîncu? Mda, zona Ardeal…

Ion Cristoiu: E bun domnul (Andrei Marga)… L-am citit acum la („Trecerea la ) Prostocraţie”, chiar am rămas invidios pe Marga. Problema la Marga este că nu are grupare. Adică, decât să… Nu merge să meargă cu AUR… Adică îi trebuie o grupare, totuşi…

Culmea manipulării: propagandist rus acuzat că e agent C.I.A.    

rt.ru / 24 oct. 2022, polygraph.info / 25 oct. 2022

Anton Krasovschi, directorul programelor în limba rusă ale oficinei propagandistice Russia Today, i-a scandalizat până şi pe şefii săi după ce a sugerat în timp ce-l intervieva pe scriitorul Serghei Lukianenko lichidarea fizică a tuturor copiilor ucraineni care spun că ţara lor este invadată de Rusia.

Serghei Lukianenko, scriitor rus

„Am fost pentru prima oară în Ucraina ’în anii 80, când eram copil. Copiii de acolo îmi spuneau că Ucraina e ocupată de muscali, că dacă n-ar fi fost muscalii, ar fi trăit ca-n Franţa şi că ei suferă sub ocupaţie. Nu erau copii vorbitori de ucraineană (...)  Erau ruşi şi vorbitori de rusă.”

Anton Krasovschi, jurnalist RT: „Trebuiau duşi la râu şi înecaţi ! Chiar acolo unde înoată raţele!”

Derapajul lui Krasovschi, care în timpul interviului a mai îndemnat la arderea de vii a copiilor ucraineni, s-a dovedit excesiv până şi pentru şefii săi, altfel foarte permisivi când vine vorba de propaganda de război. Chiar dacă jurnalistul şi-a cerut ulterior scuze, redactorul şef al Russia Today l-a suspendat, urmând ca acesta să fie anchetat de o comisie specială. Paradoxal, un fost consilier al lui Vladimir Putin a învinovăţit Statele Unite pentru îndemnurile la genocid ale ziaristului. Serghei Markov a scris pe contul său Telegram că Krasovschi a acţionat la comanda serviciilor secrete americane, care aveau nevoie „disperată” de argumente pentru a acuza Rusia că pregăteşte un atac nuclear asupra Ucrainei.

Falsuri ruseşti despre „bombele murdare” ucrainene  

truthorfake.france24.com / 27 octombrie 2022

Între timp, propaganda Kremlinului încearcă să acrediteze ideea că Ucraina se pregăteşte să folosească aşa-numitele „bombe murdare” – dispozitive explozive conţinând atât material radioactiv, cât şi exploziv convenţional. La Moscova, teoria a fost prezentată de responsabilul Apărării Biologice, Chimice şi Nucleare a Rusiei. Generalul Igor Kirilov a folosit ca argumente mai multe imagini şi grafice, pretinzând că provin din Ucraina. Jurnaliştii de la france24.com au descoperit însă că  mare parte dintre acestea sunt fie false, fie greşit atribuite sau localizate. De exemplu, în locul Institutului de Cercetări Nucleare din Kiev, indicat de ruşi ca implicat în conceperea presupuselor arme ucrainene, apare o fotografie pe care agenţia rusă de presă TASS o prezenta anul trecut ca fiind a celei mai puternice surse de neutroni din lume, aflată Rusia, la Sankt Petersburg. Similar, procesul de fabricare a „bombelor murdare” ucrainene este ilustrat cu o imagine publicată în 2010 de agenţia slovenă pentru materiale radioactive. Jurnaliştii au mai constatat că o a treia imagine, menită să convingă despre pericolul radiaţiilor generate de bombele plănuite de ucraineni este în fapt o captură dintr-un videoclip pe care propaganda rusească în timpul războiului din Siria.

Senatoarea Șoşoacă şi „dârele chimice” din Parlament    

factual.ro / 27 octombrie 2022

Diana Iovanovici-Şoşoacă reia o mai veche teorie a conspiraţiei, de această dată de la tribuna Parlamentului. În 12 octombrie, senatoarea a adresat de la tribuna Parlamentului o interpelare pe tema „dârelor chimice” lăsate în urmă de avioane, sugerând că acestea ar proba punerea la cale a unei noi pandemii.

Diana Iovanovici-Şoşoacă, senator neafiliat

„În data de 6 octombrie 2022, populația a fost îngrijorată de numeroasele dâre apărute pe cerul României, cunoscute sub numele de Chemtrails. Mărturie stau miile de poze publicate pe Facebook de miile de utilizatori din toată țara, pe parcursul întregii zile. Problema este că multe persoane s-au plâns de probleme respiratorii, usturimi ale ochilor, stări de oboseală după apariția acestor dâre. O altă problemă este că, deși persoanele vedeau sau înregistrau video deplasarea acestor avioane pe cerul de deasupra lor, pe aplicațiile de urmărire a traficului aerian, Flightradar24, Airtraffic, Airnav, Radarbox, nu erau prezente avioane pe o rază de 50-100 de km în jurul lor sau erau în afara culoarelor uzuale de zbor”.

Afirmaţia senatoarei potrivit căreia dârele vizibile pe cer nu puteau fi banale urme de condens lăsate de avioane, pe motiv că acestea s-ar dezintegra aproape instantaneu, a fost demontată de site-ul factual.ro, care a consultat un specialist. Cercetătorul ştiinţific Bogdan Antonescu a explicat că durata vizibilităţii urmelor de condensare depinde de umiditatea atmosferică. Ele dispar în câteva minute dacă aerul este uscat sau, aşa cum a constatat NASA, pot rămâne pe cer până la 14 ore în cazul unei umidităţi ridicate.

(Horia Grușcă)

Tags: Război în Ucraina , propagandă , Revista presei
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
  • Data publicării:
    03/11/2022
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est

FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est

Occidentul e vinovat de problemele cu care se confruntă țările din spațiul ex-sovietic, potrivit unei narațiuni publicate la Chișinău. În realitate, statele ex-sovietice sunt marcate de moștenirea URSS, iar Rusia le alimentează problemele actuale.

FAKE NEWS: În Republica Moldova au fost interzise protestele în zilele lucrătoare

FAKE NEWS: În Republica Moldova au fost interzise protestele în zilele lucrătoare

În Republica Moldova au fost interzise protestele în zilele lucrătoare, iar în cele de odihnă acestea pot dura doar patru ore, potrivit unei narațiuni false publicate de rubaltic.ru. În realitate, a fost impusă doar interdicția blocării străzilor, după ce protestatari organizați de partidul oligarhului fugar Ilan Șor au instalat corturi pe artera principală a Chișinăului, provocând ambuteiaje.

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.

Veridica

03 Nov 2022

Actualizat la: 03 Nov 2022 13:37:20
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022