Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

vaccin
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   A Romanian girl Cezara Marina (C), 13, is watched by her mother Alina (R) as she is about to get her first vaccine dose from the head of the Romanian Anti-COVID Vaccination Authority, military doctor Valeriu Gheorghita (L), at a Covid-19 Children Vaccination center organized in World of Children park, in Bucharest, Romania, 02 June 2021.

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

ȘTIRE: "Aşa-zisul vaccin nu este vaccin. Este orice, dar vaccin nu este. Toţi care şi-au făcut vaccinul să se aştepte de următoarele boli: boli teribile de piele, insuficienţă renală, accidente vasculare cerebrale, boli cardiace, boli neurologice, paralizie.

Oamenii care au fost vaccinaţi, în combinaţie cu noua necunoscută epidemie, nu vor avea puterea să meargă. Vor fi zombie. Adică exact cum vedem pe cei care sunt drogaţi sau dacă vrem să facem o experienţă, vedem cum sunt oamenii sedaţi în spitale ca să ne dăm seama cum vom ajunge.

Va fi cea mai gravă epidemie care a apărut pe Pământ. Oamenii care sunt fericiţi astăzi că şi-au făcut vaccinul, mâine vor fi foarte nefericiţi pentru că nici măcar nu vor avea timp să se pocăiască pentru ceea ce au făcut împotriva lui Dumnezeu.

După vaccinare, o perioadă mică de timp, şi în combinaţie cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la peşti. Nu va exista nicio explicaţie cu privire la originea acestei noi boli mortale, a noii epidemii, care va afecta şi sistemul imunitar.

Nu există un nume pentru această boală, oamenii se vor umple de solzi şi cancere de sânge care vor fi transmise către întregul corp uman. Corpul se va umple cu răni din care va curge lichid, va fi înfricoşătoare această boală", a spus Părintele Zenovie în predica de la slujbă, într-un video apărut pe YouTube și preluat de Antena3.ro.

NARAȚIUNI: 1. Vaccinul va determina la boli grave pentru cei care s-au vaccinat. 2. Persoanele vaccinate vor răspunde în fața lui Dumnezeu și trebuie să-și aștepte pedeapsa divină.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Video-ul a fost filmat recent și postat pe rețele de socializare, în contextul în care mai mulți preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, duc o campanie de negare și chiar de propagandă împotriva vaccinării anti-COVID 19.

Declarațiile Părintelui Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, au fost făcute în timpul unei slujbe recente.

BOR a reacționat și a respins afirmațiile starețului și a condamnat un astfel de discurs ce suprapune planul medical cu cel spiritual ca pe o contradicție.

Biserica Ortodoxă și celelalte culte religioase din România sprijină actul curat de informare cu privire la vaccinare (act care nu e o campanie a Bisericii, ci o reacție a bunului-simț) și îndeamnă la formarea unei opțiuni personale la adăpost de dezinformare.

Faptul ca există persoane, inclusiv clerici precum acest părinte stareț, care, departe de lumea reală a informației medicale, nu împărtășesc această poziție normală, rațională, poziție care nu are si nu poate avea nicio conotație religioasă sau teologică, spune multe despre gradul de adecvare la realitate al acestora.

Amestecarea apocaliptică a vaccinării cu credința și teologia, confundarea aberantă a planurilor, punerea in opoziție a credinței cu rațiunea, a Tainelor Bisericii cu actele medicale, toate acestea si multe alte confuzii alimentate și preluate delirant de (pe) site-uri conspiraționiste care dezinformează programatic, nu se intersectează niciodată cu realismul creștin și cu atitudinea echilibrată a Bisericii. Cred că, din fericire, impactul lor este si va rămâne minor in societate”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, în urma acestui incident.

De altfel, Veridica.ro a scris că astfel de manifestări ale anti-vaxerrilor au loc pe un fundal în care populația duce lipsă de gândire critică (inclusiv românii) și are un apetit crescut pentru teoriile conspirației pe fondul unei educații precare și al lipsei de înțelegere a unor fenomene mai complexe.

OBIECTIV: De a se opune vaccinării medicale împotriva COVID-19, sub pretextul unor pretinse boli grave pe care le-ar dezvolta cei care aleg să se vaccineze.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Majoritatea studiilor medicale la nivel mondial arată reacții adverse puține, comparativ cu totalul celor vaccinați. De asemenea, acestea vin sub forme ușoare, suportabile și pe termen foarte scurt.

Spre exemplu, datele Guvernului britanic arată că, de la începutul pandemiei și până spre finele lunii mai, în Marea Britanie muriseră de coronavirus 127.772 persoane. De menționat este că Marea Britanie este lider în Europa la capitolul vaccinare din procentul total al populației, iar marea majoritate a britanicilor au fost vaccinați cu serul de la AstraZeneca.

Un studiu oficial arată că vaccinarea cu cele trei vaccinuri aprobate în țară – AstraZeneca, Pfizer și Moderna – a redus cu 81% rata mortalității de COVID-19.

Se estimează că 10.400 de decese au fost evitate ca urmare a vaccinării anti- COVID-19 în cadrul programului desfășurat până sfârșitul lunii martie 2021. Această analiză se bazează pe efectele directe ale vaccinării asupra mortalității. Există dovezi crescânde că ambele vaccinuri utilizate în Anglia previn infecția și transmisia. Aceste descoperiri oferă dovezi suplimentare că programul de vaccinare COVID-19 are deja un impact semnificativ asupra coronavirus”, se arată în studiul menționat.

Pentru toate cele trei tipuri de vaccin, autorii studiilor din Marea Britanie menționează că circa unul din zece pacienți vaccinați au dezvoltat reacții adverse. Din categoria reacțiilor adverse fac parte: durere la locul injectării, oboseală, cefalee, mialgie (dureri musculare), frisoane, artralgie (dureri articulare) și febră.

Acest raport de actualizare a siguranței se bazează pe analiza detaliată a datelor de până la 26 mai 2021. Până la această dată în Marea Britanie, au fost administrate 14 milioane de prime doze de vaccin Pfizer / BioNTech și 24,3 milioane de prime doze de vaccin AstraZeneca și aproximativ 10,6 milioane și 13,4 milioane de doze secunde de vaccin Pfizer / BioNTech și, respectiv, AstraZeneca. S-au administrat acum aproximativ 0,4 milioane de prime doze de vaccin COVID-19 Moderna.

Începând cu 26 mai 2021, pentru Marea Britanie, au fost raportate 64.450 de „cartonașe galbene”
[reacții adverse semnalate de pacienți n.red.] pentru vaccinul Pfizer / BioNTech, 188.589 pentru vaccinul COVID-19 AstraZeneca, 2.469 pentru vaccinul COVID-19 Moderna și 716 au fost raportate acolo unde marca vaccinului nu a fost specificată.

Pentru vaccinul Pfizer / BioNTech, AstraZeneca și Moderna, rata generală de raportare
a fost de aproximativ între 3 și 7 de astfel de „cartonașe galbene” la 1.000 de doze administrate.

Un sondaj din februarie 2021 confirmă că și românii sunt mai degrabă dispuși să se vaccineze, decât să fie expuși infectării cu COVID-19, dar în același timp sunt înclinați în procent destul de mare, chiar și în mediile urbane, să creadă în teoriile conspirației pe acest subiect.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Mișcării anti-vaxxerilor, propagandei ruse și cercurilor conservatoare care sprijină puternic acest curent.

 • Publicație / Media:
  Antena3.ro
 • Data publicării:
  08/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  anti-vaxxeri
 • Amplificare:
  stiripesurse.ro
 • Afiliere politică:
  nu este cazul
 • Narațiune cheie:
  Vaccinul va determina la boli grave pentru cei care s-au vaccinat, iar persoanele vaccinate vor răspunde în fața lui Dumnezeu și trebuie să-și aștepte pedeapsa divină.
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasadei, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații. Este o narațiune falsă, menită să justifice faptul că locul lui Dodon pe cursa aeriană către Moscova a fost rezervat de ambasada Rusiei la Chișinău.

Timp de citire: 5 min
 • Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.
 • Video-ul a fost filmat recent și postat pe rețele de socializare, în contextul în care mai mulți preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie duc o campanie de negare și chiar de propagandă împotriva vaccinării anti-COVID 19.
 • BOR a reacționat și a respins afirmațiile starețului și a condamnat un astfel de discurs ce suprapune planul medical cu cel spiritual ca pe o contradicție.
 • CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Mișcării anti-vaxxerilor, propagandei ruse și cercurilor conservatoare care sprijină puternic acest curent.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021