FAKE NEWS: Ucraina rusofobă preferă coronavirusul în locul vaccinului Sputnik V

Sputnik
© sputnikvaccine.com   |  
Fals
Adevărat

Holzstock Festival

ȘTIRE: Medvedciuc: Refuzul guvernului de a produce un vaccin împotriva coronavirusului este penal

„Refuzul autorităților actuale din Kyiv de a produce vaccinul rusesc la laboratoriile sale împotriva coronavirusului „Sputnik V” este penal. Acest lucru a fost afirmat în timpul unui briefing de către președintele consiliului politic al partidului pro-rus „Platforma de opoziție - pentru viață”, deputatul Viktor Medvedciuc.

„Avem o compania BioLik (Kharkiv) care o poate face (pentru a face un vaccin, - ed.). În această situație, refuzul de a produce vaccinului Sputnik V este un act penal. Pentru că asta înseamnă producerea acestui vaccin pe teritoriul Ucrainei. În primul rând, statul ar deține controlul: este o întreprindere ucraineană, indiferent de cine o deține, iar toate procesele pot fi sub controlul organelor de supraveghere ucrainene. Locuri de muncă, impozite, deduceri - totul merge la bugetul de stat. A refuza acest înseamnă că autoritățile se pun cu adevărat împotriva intereselor oamenilor în lupta împotriva coronavirusului", a spus politicianul.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina trebuie să accepte să producă vaccinul rusesc, întrucât aceasta ar fi profitabilă și ar contribui la lupta reală împotriva COVID-19. 2. Autoritățile din Kiev nu permit Sputnik V doar pentru că este vaccinul rusesc.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Relațiile Ucrainei cu Federația Rusă au rămas încordate după invadarea și anexarea Crimeii și ca urmare a sprijinului acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei. Pe fondul războiului din estul Ucrainei și a actelor Rusiei, imaginea acesteia a avut serios de suferit în Ucraina, iar formațiunile politice pro-ruse, care înainte de război reprezentau o forță politică semnificativă, au pierdut mult din forță și din electorat.

Deputatul ucrainean care promovează vaccinul rusesc, Victor Medvedeciuc, este considerat un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, iar soția sa, Oxana Marcenco, este proprietara unei companii petroliere din Rusia. După una dintre multe întâlniri cu consilieri din Kremlin, Medvedciuc a zis ca s-a vaccinat cu Sputnik V și că Ucraina poate produce vaccinul rusesc în laboratoarele sale.

Autoritățile de la Kiev au transmis, însă, deja că nu iau în calcul folosirea vaccinului Sputnik V pentru imunizarea populației și că țara va primi 8 milioane de doze, pentru 20% din populație, prin mecanismul internațional COVAX, care a fost lansat de organizațiile internaționale, inclusiv OMS. Totodată, Ucraina continuă negocierile cu producătorii de vaccin validați de OMS. Sputnik V a ridicat semne de întrebare în cadrul comunității științifice internațională din cauza lipsei de transparență a producătorilor ruși. Aceștia au pus, ulterior, la dispoziție datele vaccinului, însă încă nu au terminat faza a treia de testare, chiar dacă  administrarea serului în rândul populației a început. Ca o notă amuzantă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a spus la un moment dat unui jurnalist că președinte Rusiei nu se poate vaccina cu Sputnik V.

Presiunile privind acceptarea Sputnik V au mai inclus și promovarea unor narațiuni potrivit cărora refuzul Kievului denotă rusofobie și guvernul ucrainean este gata să accepte moartea propriilor cetățeni doar pentru a evita orice contact cu Rusia, sau că vaccinurile care vor veni din altă parte sunt de o slabă calitate.

OBIECTIV: Discursul asupra vaccinării a devenit un instrument politic pentru Kremlin, care caută să promoveze Rusia și forța acesteia atât ca putere în domeniul științific, cât și ca țară care este capabilă să își ajute aliații. În cazul specific al Ucrainei, se caută ca prin acest vaccin să se legitimeze partidul pro-rus și politicienii apropiați de Moscova. Totodată, se caută acreditarea ideii că vaccinurile pe care le va primi Kievul sunt dintre cele destinate țărilor din lumea a treia.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Deputații nu iau decizii cu privire la procesul de achiziție pentru medicamente. Negocierile privind producerea vaccinurile reprezintă o atribuție a guvernului și a Ministerului Sănătății. Acesta din urmă a explicat că Ucraina va accepta vaccinurile pe care le recomandă Organizația Mondială a Sănătății, la care s-au respectat toate etapele de testare și sunt sigure pentru populație. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Ucraina nu va accepta Sputnik V.

 • Publicație / Media:
  zik.ua
 • Data publicării:
  15/12/2020
 • Public țintă:
  publicul ucrainean
 • Amplificare:
  rusvesna.su, novosti-ukraina.info
 • Afiliere politică:
  ZIK aparține asociatului lui Medvedciuc din același partid, „Platforma de opoziție - pentru viață”.
 • Narațiune cheie:
  Ucraina trebuie sa accepte să producă vaccinul rusesc

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marianna Prysiazhniuk

Marianna Prysiazhniuk
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Big Pharma ţine secret un tratament pentru cancer
FAKE NEWS: Big Pharma ţine secret un tratament pentru cancer

Big Pharma îmbolnăveşte omenirea, în timp ce îi refuză accesul la tratamente împotriva cancerului, potrivit unui cunoscut site conspiraţionist, filorus.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Jul 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  

Militarii ucraineni și mercenarii străini au violat femei și au jefuit civili în regiunea Harkov, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Jul 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024