FAKE NEWS: Ruşii au capturat o dronă americană de ultimă generaţie

MQ-4C Triton
© U.S. Navy, Public domain, via Wikimedia Commons   |   MQ-4C Triton

Holzstock Festival

Armata rusă a capturat o dronă de spionaj americană deasupra Mării Negre, potrivit bloggerului filorus Dan Diaconu.

Ştirile confirmate doar de propriile dorinţe

ȘTIRE: „Duduie coasta Mării Negre de zumzăiala elicopterelor Blackhawk. Care-i motivul? Cică s-a pierdut o dronă de spionaj MQ-4C Triton. Oficial se spune că vremea rea ar fi fost cauza pierderii, dar neoficial cică e vorba de o „preluare” rusească a respectivei drone. Se bănuiește că operațiunea a fost extrem de bine mascată întrucât drona „a tăcut brusc”, înainte de a înregistra vreo anomalie în jurul său. Așa că melitarii americani merg cu speranță pe ipoteza prăbușirii acesteia în Marea Neagră și o caută în disperare. Căutați, drăguților, Marea Neagră e mare. Dar poate, cine știe, o veți vedea intactă pe la vreo expoziție rusească de arme occidentale capturate.”

NARAȚIUNE: NATO, şi în special SUA, au pierdut superioritatea tehnologică în faţa Rusiei, care face progrese incredibile în materie de tehnică militară.

CONTEXT: Ştirile false legate de operaţiunile militare din zona Mării Negre au fost promovate de Rusia încă de la începutul invaziei din Ucraina. Astfel, la doar câteva zile de la declanşarea războiului, propaganda Moscovei anunţa că armata ucraineană a doborât un avion de vânătoare și un elicopter ale Forțelor Armate Române. De curând, un canal de Telegram pro-Kremlin anunţa că mai multe zboruri în direcția Odesa-Insula Șerpilor au fost efectuate cu aeronavele F-16 transferate Ucrainei de state NATO, care decolaseră de la baza aeriană Fetești, unde ar fi fost antrenaţi piloții ucraineni.

La sfârşitul lunii Martie, o dronă de cercetare de tip Northrop Grumman MQ-4C Triton, cu numărul de înregistrare 169659, aparținând Forțelor Navale ale SUA, a fost dislocată la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia, fiind pentru prima dată când o aeronavă de acest tip sosea în zona Mării Mediterane. MQ-4C Triton este un vehicul aerian fără pilot de mare altitudine și de „rezistență îndelungată” (high endurance), fiind destinat pentru executarea unor operațiuni de tip ISR (intelligence, surveillance, reconnaissance) și de targeting. Drona poate rămâne în aer mai mult de 30 de ore, la altitudini de până la 17.000 de metri și cu viteze de până la 610 kilometri pe oră, putând observa până la șapte milioane de kilometri pătrați de suprafață pe zi. Aceste caracteristici, spun specialiştii, permit ca drona să fie adusă pentru misiuni şi în zona Mării Negre, dar şi în estul Mediteranei, în zona conflictului israeliano-palestinian, regiuni unde operează frecvent toate tipurile de drone aflate la Baza Aeriană Sigonella.

Dan Diaconu, cel care a introdus naraţiunea în spaţiul informaţional românesc, este un blogger filorus, al cărui site este un conglomerat de teorii ale conspirației, fake-news-uri și dezinformări legate de majoritatea temelor în actualitate (pandemie, vaccin anti-COVID, schimbări climatice, conflictul Israel – Hamas, etc.), precum și articole în care Rusia este considerată un stat model și agresiunea sa asupra Ucrainei apreciată. Diaconu ține pe Telegram şi un fel de jurnal de front, în care își informează urmăritorii despre victoriile armatei ruse, lăudând excesiv reușitele acesteia pe câmpul de luptă. Mai mult, atunci când anunță cucerirea și distrugerea din temelii a unei noi localități ucrainene, vorbește despre „eliberarea” acesteia. De-a lungul timpului, Diaconu a promovat mai multe naraţiuni false şi dezinformări ale propagandei ruseşti, precum cele care afirmă că parteneriatele cu SUA duc la faliment, în timp ce înţelegerile cu Rusia asigură prosperitate, sau că liderii ucraineni deţin, în secret, cetăţenia americană.

OBIECTIV: Promovarea narațiunii privind „superioritatea” (aici tehnologică) a Rusiei față de Occident. Amplificarea sentimentelor antiamericane și filoruse, promovarea discursului antioccidental, slăbirea încrederii în NATO, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.

Misiunea dronei americane a fost un succes

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În data de 14 Iunie, potrivit Radar Box, respectiva dronă, având numărul de înregistrare 169659 și indicativul radio BLKCAT6, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella, şi a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, la sud de Burgas, efectând astfel primul său zbor în adâncimea apelor neutre ale Mării Negre. Ulterior, la trei ore de la decolare, drona a aterizat în siguranţă la baza siciliană, durata scurtă a misiunii indicând că aceasta s-a desfăşurat fără incidente.

Traiectul de zbor al dronei americane a fost unul relativ simetric, aceasta executând mai multe treceri de la vest la est, deasupra Mării Negre, la o distanţă de aproximativ 150 de kilometri sud de coastele Peninsulei Crimeea. Ea a fost vizibilă pe radare doar la extremitățile traiectului, în restul timpului zburând, cel mai probabil, cu transponderul de la bord oprit, pentru a evita interceptarea.

Ştirea falsă a fost dezminţită inclusiv de partea rusă, prin Topwar, un binecunoscut site de propagandă de război rusesc, certificat şi validat inclusiv de către Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media (Roskomnadzor), agenția executivă federală rusă responsabilă de monitorizarea, controlul și cenzura mass-media din Rusia. Doar Dan Diaconu nu a dezminţit, încă, informaţia.

Verifică sursele:

 • Publicație / Media:
  PAGINĂ FACEBOOK - DAN DIACONU
 • Data publicării:
  14/06/2024
 • Public țintă:
  ANTIUCRAINENI, FILORUȘI, PUTINIȘTI, ANTIOCCIDENTALI, ANTIEUROPENI, ANTIAMERICANI
 • Amplificare:
  PAGINĂ FACEBOOK - DAN DIACONU
 • Narațiune cheie:
  RUSIA A DEPĂŞIT NATO DIN PUNCT DE VEDERE TEHNOLOGIC.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cezar Manu

Cezar Manu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024