Republica Moldova fură gazul destinat Transnistriei și îl vinde Ucrainei la preț de piață, afirmă presa de la Tiraspol, deși autoritățile de la Chișinău procură gaz de pe alte piețe, în condițiile în care Gazprom a limitat livrările.
ȘTIRE: „Potrivit unor surse diplomatice, gazul rusesc primit (de Republica Moldova) este vândut pe alte piețe.
În total, potrivit unor surse, Moldovagaz ar fi putut ascunde aproximativ 140 de milioane de metri cubi de gaz. De la 1 noiembrie, după ce a fost redusă cantitatea de gaz livrată Transnistriei, aceste volume ar fi putut crește. O parte din gazul furat este adăpostit în depozitele de pe teritoriul Ucrainei, precum și în gazoductul Iași-Chișinău.
Există o presupunere că Moldovagaz vinde gazul Ucrainei la preț de piață, încălcând prevederile contractului moldo-rus care interzice reexportul către state terțe”
NARAȚIUNE: Republica Moldova fură din gazele naturale destinate Transnistriei și le vinde Ucrainei, încălcând contractul cu Gazprom și punând în pericol viața locuitorilor (inclusiv ruși) din regiunea separatistă.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova se confruntă cu o complexă criză energetică, aprofundată odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Fiind dependentă de resurse energetice de import și având cetățenii cu cea mai scăzută putere de cumpărare din Europa, majorarea prețurilor la această categorie de produse a afectat Republica Moldova și economic și social. De la începutul anului benzina s-a scumpit cu aproximativ 30%, iar motorina cu 60 la sută, în timp ce tarifele pentru gaze și energie electrică au crescut de câteva ori.
Începând din această toamnă, pe lângă prețuri mari, Republica Moldova se confruntă și cu un deficit de gaze și electricitate. De la 1 octombrie, Gazprom a început să livreze doar 70% din volumul de gaze prevăzut în contract, iar din noiembrie acoperă doar aproximativ jumătate. De la 11 octombrie, Ucraina a sistat exportul de energie electrică. Până atunci Republica Moldova importa aproximativ 30% din consum de pe această piață. De la 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea separatistă din stânga Nistrului, dar care aparține unei companii ruse a suspendat livrările de energie electrică în dreapta Nistrului. Centrala acoperea 70% din necesarul de energie.
Cea mai mare parte a necesarului de energie electrică este asigurat în prezent de România, dar prețul a crescut, astfel încât din noiembrie au fost majorate din nou tarifele.
După ce autoritățile separatiste din Transnistria au sistat livrarea de energie electrică, Republica Moldova a redus din volumul de gaze pentru stânga Nistrului, iar Tiraspolul s-a plâns la Moscova.
La sfârșitul luni octombrie reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au avut o rundă de discuții concentrate pe subiectul energetic, dar fără prea mari rezultate, după cum a comentat ulterior vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
OBIECTIV: Să inoculeze ideea că guvernarea de la Chișinău face bani pe seama cetățenilor ruși din Transnistria, încălcând prevederile contractului cu Gazprom.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Chiar dacă Moldovagaz a redus volumul de gaze pentru stânga Nistrului, cantitatea rămasă îi acoperă doar în proporție de 80% necesarul, astfel încât Chișinăul a fost nevoit să procure peste 150 de milioane de metri cubi de gaze, pe care le-a depozitat în România și Ucraina. Este logic, după cum a declarat a declarat pentru Radio Moldova un oficial din Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, că Republica Moldova nu vinde, din moment ce e nevoită să cumpere.
De asemenea, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că pe de o parte compania nu are dreptul să vândă gaze pe piaţa externă, iar pe de alta cantităţile de gaz pe care Republica Moldova le depozitează în Ucraina nu pot fi folosite de aceasta pentru necesităţile sale. „Moldovagaz, în primul rând, nu poate vinde nimănui în afară de piaţa internă, conform contractului cu Gazprom. Gazele care acum sunt stocate în Ucraina, în depozitele subterane, sunt proprietate Energocom şi respectiv vor putea fi folosite în caz de urgenţă, dar toţi operatorii se conduc de regulile europene, care interzic utilizarea cantităţilor de gaze în scopuri proprii”, a explicat Vadim Ceban.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova a redus volumul de gaz pentru regiunea separatistă transnistreană după ce Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de energie electrică.