Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Republica Moldova fură gazul Transnistriei și îl vinde Ucrainei

O stradă principală în timpul planului de reducere a consumului de energie în centrul orașului Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2022.
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   O stradă principală în timpul planului de reducere a consumului de energie în centrul orașului Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2022.
Cursuri gratuite

Republica Moldova fură gazul destinat Transnistriei și îl vinde Ucrainei la preț de piață, afirmă presa de la Tiraspol,  deși autoritățile de la Chișinău procură gaz de pe alte piețe, în condițiile în care Gazprom a limitat livrările.

ȘTIRE: „Potrivit unor surse diplomatice, gazul rusesc primit (de Republica Moldova) este vândut pe alte piețe.

În total, potrivit unor surse, Moldovagaz ar fi putut ascunde aproximativ 140 de milioane de metri cubi de gaz. De la 1 noiembrie, după ce a fost redusă cantitatea de gaz livrată Transnistriei, aceste volume ar fi putut crește. O parte din gazul furat este adăpostit în depozitele de pe teritoriul Ucrainei, precum și în gazoductul Iași-Chișinău.

Există o presupunere că Moldovagaz vinde gazul Ucrainei la preț de piață, încălcând prevederile contractului moldo-rus care interzice reexportul către state terțe”

NARAȚIUNE: Republica Moldova fură din gazele naturale destinate Transnistriei și le vinde Ucrainei, încălcând contractul cu Gazprom și punând în pericol viața locuitorilor (inclusiv ruși) din regiunea separatistă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova se confruntă cu o complexă criză energetică, aprofundată odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Fiind dependentă de resurse energetice de import și având cetățenii cu cea mai scăzută putere de cumpărare din Europa, majorarea prețurilor la această categorie de produse a afectat Republica Moldova și economic și social. De la începutul anului benzina s-a scumpit cu aproximativ 30%, iar motorina cu 60 la sută, în timp ce tarifele pentru gaze și energie electrică au crescut de câteva ori.

Începând din această toamnă, pe lângă prețuri mari, Republica Moldova se confruntă și cu un deficit de gaze și electricitate. De la 1 octombrie, Gazprom a început să livreze doar 70% din volumul de gaze prevăzut în contract, iar din noiembrie acoperă doar aproximativ jumătate. De la 11 octombrie, Ucraina a sistat exportul de energie electrică. Până atunci Republica Moldova importa aproximativ 30% din consum de pe această piață. De la 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea separatistă din stânga Nistrului, dar care aparține unei companii ruse a suspendat livrările de energie electrică în dreapta Nistrului. Centrala acoperea 70% din necesarul de energie.

Cea mai mare parte a necesarului de energie electrică este asigurat  în prezent de România, dar prețul a crescut, astfel încât din noiembrie au fost majorate din nou tarifele.

După ce autoritățile separatiste din Transnistria au sistat livrarea de energie electrică, Republica Moldova a redus din volumul de gaze pentru stânga Nistrului, iar Tiraspolul s-a plâns la Moscova.

La sfârșitul luni octombrie reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au avut o rundă de discuții concentrate pe subiectul energetic, dar fără prea mari rezultate, după cum a comentat ulterior vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

OBIECTIV: Să inoculeze ideea că guvernarea de la Chișinău face bani pe seama cetățenilor ruși din Transnistria, încălcând prevederile contractului cu Gazprom.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  Chiar dacă Moldovagaz a redus volumul de gaze pentru stânga Nistrului, cantitatea rămasă îi acoperă doar în proporție de 80% necesarul, astfel încât Chișinăul a fost nevoit să procure peste 150 de milioane de metri cubi de gaze, pe care le-a depozitat în România și Ucraina. Este logic, după cum a declarat  a declarat pentru Radio Moldova un oficial din Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, că Republica Moldova nu vinde, din moment ce e nevoită să cumpere.

De asemenea, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că pe de o parte compania nu are dreptul să vândă gaze pe piaţa externă, iar pe de alta cantităţile de gaz pe care Republica Moldova le depozitează în Ucraina nu pot fi folosite de aceasta pentru necesităţile sale. Moldovagaz, în primul rând, nu poate vinde nimănui în afară de piaţa internă, conform contractului cu Gazprom. Gazele care acum sunt stocate în Ucraina, în depozitele subterane, sunt proprietate Energocom şi respectiv vor putea fi folosite în caz de urgenţă, dar toţi operatorii se conduc de regulile europene, care interzic utilizarea cantităţilor de gaze în scopuri proprii”, a explicat Vadim Ceban.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova a redus volumul de gaz pentru regiunea separatistă transnistreană după ce Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de energie electrică.

Tags: Energie , Transnistria , Gazprom
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  novostipmr.com
 • Data publicării:
  04/11/2022
 • Public țintă:
  populația rusofilă din stânga Nistrului
 • Afiliere politică:
  Tiraspol (Kremlin)
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova fură gazul Transnistriei și îl vinde Ucrainei
Alte articole
FAKE NEWS: Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România

FAKE NEWS: Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România

Maia Sandu și Occidentul vor ca moldovenii să fie cetățeni români de rangul doi, potrivit unui politician din Găgăuzia care cere ca, pentru salvarea țării, forțele „pro-moldovenești” să formeze un bloc. Este una dintre narațiunile false reactivate în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

FAKE NEWS: Zelenski face legi pentru a prelungi războiul cu Rusia pe încă 50 de ani

FAKE NEWS: Zelenski face legi pentru a prelungi războiul cu Rusia pe încă 50 de ani

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pregătește o lege care va prelungi războiul cu Rusia încă 50 de ani, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Aceasta a fost publicată de Sorin Roșca Stănescu, fost colaborator al Securității și condamnat penal care a răspândit numeroase dezinformări în spațiul public.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

Presa din Rusia descrie întâlnirea dintre președintele Vladimir Putin și secretarul general ONU António Guterres drept o victorie importantă pentru Moscova în plan internațional. Potrivit narațiunilor false ale presei pro-Kremlin, Putin l-a convins pe Guterres că naziștii din Ucraina au comis crime de război și că „operațiunea specială militară” a Rusiei respectă principiile ONU.

Veridica

08 Nov 2022

Actualizat la: 09 Nov 2022 02:03:10
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022