Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

Curtea Constituțională Moldova
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Police officers stay in line during a meeting in front of the Constitutional Court in Chisinau, Moldova, 28 April 2021. Citizens ask for a cancel of the COVID-19 emergency situation and call for early parliamentary elections.

După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.
 
ŞTIRE: Autorităţile moldoveneşti îi PASează stadionul Statelor Unite, scrie Radio Sputnik. Publicaţia sugerează că PAS ar face jocul SUA: „Stadionul Republican din Chişinău, deja şi conform deciziei Curţii Constituţionale, este transmis în totalitate misiunii diplomatice americane. Aceia au pus demult ochii pe acest teren, dar nu le-a mers. Guvernarea anterioară, într-un acces de patriotism a încercat să păstreze această palmă de pământ. Şi a reuşit. Însă, nu a reuşit să păstreze Moldova. De aceea, acum, fiind în opoziţie, nu îi rămâne decât să constate corupţia politică. Este cunoscut faptul că Maia Sandu şi majoritatea ei parlamentară îşi răsplătesc astfel curatorii pentru susţinerea în alegeri. În primul rând învingătorii nu pot fi judecaţi, iar în al doilea rând cine sunt judecătorii? La Curtea Constituţională – numai cetăţeni ai României. Ca şi Sandu. De ce le-ar păsa de un stadion din Chişinău, dacă la ei în România aşa se cuvine – să dea Statelor Unite ceea ce li se ordonă. De exemplu, localitatea Deveselu pentru scutul antirachetă american. [...] Vor aduce aici tot ce este necesar pentru spionaj, astfel Ucraina poate fi supravegheată, Rusia ameninţată, la fel şi Transnistria.
 
NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu şi PAS au cedat stadionul americanilor ca răsplată pentru susţinerea în alegeri; 2. Maia Sandu şi judecătorii Curţii Constituţionale sunt cetăţeni români care execută indicaţiile României; 3. România cedează suveranitatea şi teritoriile saleamericanilor; noul sediu al Ambasadei SUA la Chişinău va fi folosit pentru spionaj împotriva Rusiei.
 
CONTEXT: Naraţiunile vin în contextul în care Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintei Maia Sandu a câştigat alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova, pe 11 iulie 2021. PAS, un partid de orientare proeuropeană, deţine o majoritate confortabilă în noul Parlament de la Chişinău - 63 din cele 101 mandate, iar vineri 6 august este învestit un nou Guvern în frunte cu vicepreşedinta PAS Natalia Gavriliţă.

Naraţiunile precum că Occidentul şi SUA vor să preia controlul asupra Republicii Moldova prin intermediul partidelor proeuropene, al ONG-urilor etc. au fost principala temă de campanie a blocului PSRM-PCRM, susţinut de Federaţia Rusă, promovate prin intermediul presei afiliate socialiştilor, precum şi în mass-media rusească difuzată pe teritoriul Republicii Moldova. 

După alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut, câştigate de Maia Sandu în faţa politicianului prorus Igor Dodon, socialiştii şi aliaţii lor din Parlament au votat mai multe legi controversate şi populiste, care au fost atacate la Curtea Constituţională. Printre acestea se regăseşte şi o lege votată în două lecturi, pe 3 decembrie 2020, de către alianţa PSRM-Şor prin care terenul fostului Stadion Republican din Chişinău, vândut în 2018 Ambasadei SUA, să fie restituit în proprietatea statului. Mai mult, proiectul-fulger, votat la doar o zi de la înregistrarea lui în Parlament, îi permitea lui Ilan Şor să construiască pe acel loc un palat al sporturilor şi un parc de distracţii. Documentul a fost atacat la Curtea Constituţională de deputaţii Platformei DA. Pe 8 decembrie 2020, Curtea Constituţională a suspendat legea respectivă, iar pe 29 iulie 2021 a declarat-o neconstituțională. 

În 2018, deputaţii au votat de două ori o lege cu privire la vânzarea terenului respectiv Guvernului SUA, însă preşedintele Igor Dodon a refuzat de două ori să o promulge. Până la promulgarea legii reexaminate, Igor Dodon a sesizat pe 26 noiembrie 2018 Curtea Constituţională, însă Curtea a declarat atunci inadmisibilă sesizarea preşedintelui. Legea a fost promulgată pe 10 decembrie 2018 de preşedintele interimar Andrian Candu, după ce Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie. Pe 10 decembrie 2020, deputaţii socialişti au depus din nou o sesizare la Curtea Constituţională, în care îi solicită Curţii să verifice constituţionalitatea Legii din 2018 prin care terenul fostului stadion a fost vândut Ambasadei SUA. Pe 21 iulie 2021, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea deputaţilor socialişti. 

Stadionul Republican din Chişinău a fost construit în anii 50 ai secolului trecut. Acesta a fost închis în 2006, pe vremea guvernării comuniste, şi demolat un an mai târziu. Actualul lider al socialiştilor Igor Dodon era în acea perioadă (2006-2009) ministru al Economiei în guvernarea PCRM.
 
OBIECTIV: Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de forțe străine, în special de Statele Unite. Totodată, se încearcă crearea unei imagini dușmănoase a misiunii diplomatice americane de la Chișinău, care ar avea menirea să spioneze și să amenințe Rusia. De asemenea, se încearcă transferul responsabilității către Maia Sandu și PAS pentru distrugerea Stadionului republican și vânzarea acestui teren.
 
DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Terenul fostului Stadion Republican din Chişinău a fost vândut Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova în 2018. În acea perioadă, la guvernare era Partidul Democrat și nu PAS, care încă nu a preluat pe deplin puterea la Chişinău. Nici CurteaConstituţională nu a vândut terenul respectiv, deoarece nu are astfel de împuterniciri. Statul s-a dovedit a fi ineficient în gestionarea stadionului. Terenul de peste 5 ha, aflat în centrul Chişinăului, a fost lăsat intenționat în paragină până în prezent.
 
SÂMBURE DE ADEVĂR: Terenul fostului Stadion Republican din Chişinău a fost vândut Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldov printr-un acord bilateral guvernamental.

 • Publicație / Media:
  RADIO SPUTNIK
 • Data publicării:
  30/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  ANTIOCCIDENTALII, EUROSCEPTICII, SUSȚINĂTORII LUI PUTIN
 • Amplificare:
  PSRM
 • Afiliere politică:
  KREMLIN
 • Narațiune cheie:
  MAIA SANDU ŞI PAS AU CEDAT STADIONUL AMERICANILOR PENTRU SUSŢINERE ÎN ALEGERI
Alte articole
FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

Mișcarea pro-democratică din Belarus este, de fapt, un instrument prin care Occidentul caută să submineze independența țării. Este o formulă pe care Vestul a folosit-o deja cu succes atunci când și-a subordonat statele baltice. Aceste idei sunt promovate de un politician pro-rus din Belarus și se înscriu în linia narațiunilor despre forțele pro-democratice și pro-occidentale pe care Moscova le promovează de ani de zile.

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.

FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

Mariana Vasilache

06 Aug 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.
 • NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu şi PAS au cedat stadionul americanilor ca răsplată pentru susţinerea în alegeri; 2. Maia Sandu şi judecătorii Curţii Constituţionale sunt cetăţeni români care execută indicaţiile României; 3. România cedează suveranitatea şi teritoriile sale americanilor; noul sediu al Ambasadei SUA la Chişinău va fi folosit pentru spionaj împotriva Rusiei.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de forțe străine, în special de Statele Unite. Totodată, se încearcă crearea unei imagini dușmănoase a misiunii diplomatice americane de la Chișinău, care ar avea menirea să spioneze și să amenințe Rusia. De asemenea, se încearcă transferul responsabilității către Maia Sandu și PAS pentru distrugerea Stadionului republican și vânzarea acestui teren.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021