Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

Curtea Constituțională Moldova
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Police officers stay in line during a meeting in front of the Constitutional Court in Chisinau, Moldova, 28 April 2021. Citizens ask for a cancel of the COVID-19 emergency situation and call for early parliamentary elections.

După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.
 
ŞTIRE: Autorităţile moldoveneşti îi PASează stadionul Statelor Unite, scrie Radio Sputnik. Publicaţia sugerează că PAS ar face jocul SUA: „Stadionul Republican din Chişinău, deja şi conform deciziei Curţii Constituţionale, este transmis în totalitate misiunii diplomatice americane. Aceia au pus demult ochii pe acest teren, dar nu le-a mers. Guvernarea anterioară, într-un acces de patriotism a încercat să păstreze această palmă de pământ. Şi a reuşit. Însă, nu a reuşit să păstreze Moldova. De aceea, acum, fiind în opoziţie, nu îi rămâne decât să constate corupţia politică. Este cunoscut faptul că Maia Sandu şi majoritatea ei parlamentară îşi răsplătesc astfel curatorii pentru susţinerea în alegeri. În primul rând învingătorii nu pot fi judecaţi, iar în al doilea rând cine sunt judecătorii? La Curtea Constituţională – numai cetăţeni ai României. Ca şi Sandu. De ce le-ar păsa de un stadion din Chişinău, dacă la ei în România aşa se cuvine – să dea Statelor Unite ceea ce li se ordonă. De exemplu, localitatea Deveselu pentru scutul antirachetă american. [...] Vor aduce aici tot ce este necesar pentru spionaj, astfel Ucraina poate fi supravegheată, Rusia ameninţată, la fel şi Transnistria.
 
NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu şi PAS au cedat stadionul americanilor ca răsplată pentru susţinerea în alegeri; 2. Maia Sandu şi judecătorii Curţii Constituţionale sunt cetăţeni români care execută indicaţiile României; 3. România cedează suveranitatea şi teritoriile saleamericanilor; noul sediu al Ambasadei SUA la Chişinău va fi folosit pentru spionaj împotriva Rusiei.
 
CONTEXT: Naraţiunile vin în contextul în care Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintei Maia Sandu a câştigat alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova, pe 11 iulie 2021. PAS, un partid de orientare proeuropeană, deţine o majoritate confortabilă în noul Parlament de la Chişinău - 63 din cele 101 mandate, iar vineri 6 august este învestit un nou Guvern în frunte cu vicepreşedinta PAS Natalia Gavriliţă.

Naraţiunile precum că Occidentul şi SUA vor să preia controlul asupra Republicii Moldova prin intermediul partidelor proeuropene, al ONG-urilor etc. au fost principala temă de campanie a blocului PSRM-PCRM, susţinut de Federaţia Rusă, promovate prin intermediul presei afiliate socialiştilor, precum şi în mass-media rusească difuzată pe teritoriul Republicii Moldova. 

După alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut, câştigate de Maia Sandu în faţa politicianului prorus Igor Dodon, socialiştii şi aliaţii lor din Parlament au votat mai multe legi controversate şi populiste, care au fost atacate la Curtea Constituţională. Printre acestea se regăseşte şi o lege votată în două lecturi, pe 3 decembrie 2020, de către alianţa PSRM-Şor prin care terenul fostului Stadion Republican din Chişinău, vândut în 2018 Ambasadei SUA, să fie restituit în proprietatea statului. Mai mult, proiectul-fulger, votat la doar o zi de la înregistrarea lui în Parlament, îi permitea lui Ilan Şor să construiască pe acel loc un palat al sporturilor şi un parc de distracţii. Documentul a fost atacat la Curtea Constituţională de deputaţii Platformei DA. Pe 8 decembrie 2020, Curtea Constituţională a suspendat legea respectivă, iar pe 29 iulie 2021 a declarat-o neconstituțională. 

În 2018, deputaţii au votat de două ori o lege cu privire la vânzarea terenului respectiv Guvernului SUA, însă preşedintele Igor Dodon a refuzat de două ori să o promulge. Până la promulgarea legii reexaminate, Igor Dodon a sesizat pe 26 noiembrie 2018 Curtea Constituţională, însă Curtea a declarat atunci inadmisibilă sesizarea preşedintelui. Legea a fost promulgată pe 10 decembrie 2018 de preşedintele interimar Andrian Candu, după ce Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie. Pe 10 decembrie 2020, deputaţii socialişti au depus din nou o sesizare la Curtea Constituţională, în care îi solicită Curţii să verifice constituţionalitatea Legii din 2018 prin care terenul fostului stadion a fost vândut Ambasadei SUA. Pe 21 iulie 2021, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea deputaţilor socialişti. 

Stadionul Republican din Chişinău a fost construit în anii 50 ai secolului trecut. Acesta a fost închis în 2006, pe vremea guvernării comuniste, şi demolat un an mai târziu. Actualul lider al socialiştilor Igor Dodon era în acea perioadă (2006-2009) ministru al Economiei în guvernarea PCRM.
 
OBIECTIV: Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de forțe străine, în special de Statele Unite. Totodată, se încearcă crearea unei imagini dușmănoase a misiunii diplomatice americane de la Chișinău, care ar avea menirea să spioneze și să amenințe Rusia. De asemenea, se încearcă transferul responsabilității către Maia Sandu și PAS pentru distrugerea Stadionului republican și vânzarea acestui teren.
 
DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Terenul fostului Stadion Republican din Chişinău a fost vândut Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova în 2018. În acea perioadă, la guvernare era Partidul Democrat și nu PAS, care încă nu a preluat pe deplin puterea la Chişinău. Nici CurteaConstituţională nu a vândut terenul respectiv, deoarece nu are astfel de împuterniciri. Statul s-a dovedit a fi ineficient în gestionarea stadionului. Terenul de peste 5 ha, aflat în centrul Chişinăului, a fost lăsat intenționat în paragină până în prezent.
 
SÂMBURE DE ADEVĂR: Terenul fostului Stadion Republican din Chişinău a fost vândut Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldov printr-un acord bilateral guvernamental.

Tags: PSRM , Maia Sandu , Ambasada SUA
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  RADIO SPUTNIK
 • Data publicării:
  30/07/2021
 • Public țintă:
  ANTIOCCIDENTALII, EUROSCEPTICII, SUSȚINĂTORII LUI PUTIN
 • Amplificare:
  PSRM
 • Afiliere politică:
  KREMLIN
 • Narațiune cheie:
  MAIA SANDU ŞI PAS AU CEDAT STADIONUL AMERICANILOR PENTRU SUSŢINERE ÎN ALEGERI
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde

Un fost general NATO spune că Occidentul crede că Ucraina va pierde și ar putea să își anuleze contraofensiva, scrie presa pro-Kremlin. Declarația generalului Ben Hodges a fost de fapt modificată.

Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Monitor Fake News Nr. 49: Propagandă à la russe

Monitor Fake News Nr. 49: Propagandă à la russe

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Mariana Vasilache

06 Aug 2021

Actualizat la: 06 Aug 2021 10:35:16
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.
 • NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu şi PAS au cedat stadionul americanilor ca răsplată pentru susţinerea în alegeri; 2. Maia Sandu şi judecătorii Curţii Constituţionale sunt cetăţeni români care execută indicaţiile României; 3. România cedează suveranitatea şi teritoriile sale americanilor; noul sediu al Ambasadei SUA la Chişinău va fi folosit pentru spionaj împotriva Rusiei.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de forțe străine, în special de Statele Unite. Totodată, se încearcă crearea unei imagini dușmănoase a misiunii diplomatice americane de la Chișinău, care ar avea menirea să spioneze și să amenințe Rusia. De asemenea, se încearcă transferul responsabilității către Maia Sandu și PAS pentru distrugerea Stadionului republican și vânzarea acestui teren.
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici

Lucrătorii asiatici colonizează România, potrivit unei narațiuni false care circulă în spațiul public. În realitate, cetăţenii străini sunt aduși pentru a suplini lipsa forţei de muncă din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde

Un fost general NATO spune că Occidentul crede că Ucraina va pierde și ar putea să își anuleze contraofensiva, scrie presa pro-Kremlin. Declarația generalului Ben Hodges a fost de fapt modificată.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 May 2023
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
24 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

Continuarea războiului este în interesul lui Volodimir Zelenski, care îndeplinește ordinele venite din Occident cu scopul de a distruge Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate de presa guvernamentală rusă.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 May 2023