Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News: Occidentul forțează colonia sa, România, să renunțe la afaceri profitabile cu China

Fake News: Occidentul forțează colonia sa, România, să renunțe la afaceri profitabile cu China
©EPA/Parker Song / POOL  |   Președintele chinez Xi Jinping în timpul unei întâlniri cu premierul român Victor Ponta la Sala Mare a Poporului din Beijing, China, 02 septembrie 2014.

România renunță la șansa de a se dezvolta cu bani chinezi, pentru că așa îi impune Occidentul. Între timp, alte state au doar de câștigat, potrivit unei narațiuni false promovate de Sputnik.  

ȘTIRE: „Mirel Palada ironizează situația de colonie a României, arătând că, în timp ce țările din preajmă se dezvoltă cu investiții chinezești, ”voi aveți voie doar urși”.

El prezintă într-o postare pe facebook inaugurarea unei căi ferate între capitalele a două țări balcanice, Serbia (Belgrad) și Ungaria (Budapesta), cu bani puși de chinezi și care se continuă spre Bulgaria (Sofia, Varna) și spre Grecia (Salonic, Atena).

Și Palada explică, fără să ascundă nimic și fără să își facă iluzii, că chinezii își văd interesele: vor să lege Pireu, portul grecesc aferent capitalei Atena, de miezul Europei: Budapesta și de acolo Viena și restul.

Ce e la Pireu? Un port cumpărat de chinezi. Un cap de pod în Europa, parte a proiectului lor strategic Drumul Mătăsii, prin care să-și aducă mărfurile mai convenabil încoace. Pireu. Varna. Piese de șah și de go pe tabla geostrategică a învârtitului banilor globali. Bani mulți […] Dar, continuă el, ce au făcut grecii și ungurii? Și-au văzut și ei interesele, chiar dacă fac parte din Uniunea Europeană, au rezistat ordinelor Führerului german, adevăratul hegemon al Europei, care și-ar fi dorit ca statele satelit să nu iasă din cuvântul său și să nu folosească și alți bani decât cei dați de coana Europa[…] Românii merită tot ce mai bun. Vreți autostrăzi? O să aveți o laie autostrăzi. Marș, mă, cu pretențiile voastre tupeiste. La trotinetă cu voi. Vreți o țară ca afară? Doar dacă plecați afară, fraierilor, să fiți acolo slugi ale celor din țara lor: Italia, Spania, Germania, Anglia. Vreți bunăstare? Nu e voie. N-avem.    ”

NARAȚIUNI: 1. România este o colonie a Occidentului, care o împiedică să facă afaceri ce i-ar putea fi profitabile cu China. 2. Occidentul e ipocrit și câștigă bani din schimburile cu China, în timp ce împiedică alte state să facă același lucru. 3. Investițiile chineze ar fi extrem de avantajoase pentru România și i-ar permite să își pună pe picioare infrastructura. 4. Investițiile chineze le-au adus beneficii mari statelor din regiune.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Investițiile făcute de China în zona Balcanilor în sectorul de dezvoltare a infrastructurii au provocat diverse reacții. Pe de o parte, acestea au fost lăudate, dar în general aceste investiții au creat datorii imense pe care aceste state le vor plăti pe mulți ani înainte.  

Cea mai mare priză la investițiile chineze a avut Serbia, stat care pe de o parte vrea relații privilegiate cu Rusia și China, dar în același timp, declarativ, spune că vrea să se integreze și în Uniunea Europeană. Muntenegrul a ajuns aproape în pragul falimentului din cauza unei autostrăzi a cărei construcție a încredințat-o companiilor chineze.

Astfel de investiții chineze au prins în general în state cu un pronunțat grad de corupție în rândul autorităților din zona Balcanilor. Sub sloganul dezvoltării, China urmărește să reconstruiască Drumul Mătăsii pentru a avea cât mai mult acces la piețele europene și să își verse capitalul enorm acumulat în investiții prin care să controleze politic statele beneficiare de astfel de „ajutoare” din partea ei.

Guvernele pro-occidentale ale României de după guvernarea Ponta și Dragnea au blocat succesiv potențialele investiții chineze pe care le-au adus cei doi în România. Ultimele din această zonă sunt cele de reactoarele Centralei Nucleare de la Cernavodă din 2019. Atunci, România a rupt o înțelegere prealabilă cu China pentru retehnologizarea reactoarelor și au semnat un nou acord cu SUA.

Mirel Palada, fost consilier al lui Victor Ponta, este un promotor al Chinei în România la fel ca fostul său șef, premier și lider al PSD.

Narațiunea că România ar fi o colonie în fața Occidentului este una dintre tezele principale ale propagandei ruse explicate atât de Veridica.ro, cât și de emisiunea „Breaking Fake News” difuzat de TVR Moldova.

OBIECTIV: Promovarea ideii că afacerile cu China vor putea dezvolta România, dar că autoritățile de la București dau cu piciorul unor astfel de oportunități.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând, există un exemplu cât se poate de clar în cazul Muntenegrului care a accesat împrumuturi chinezești pentru construcția unei autostrăzi extrem de costisitoare în 2014. Suma împrumutată a ajuns la circa un miliard de dolari, o datorie care a dus statul la un pas de incapacitate de plată.

Muntenegru a plătit aproape 20 de milioane de euro pentru fiecare kilometru din cei 44 în total, ajungând se fie unul dintre cele mai mari prețuri din lume pentru un kilometri de autostrada.

În iulie 2021, din cauza incapacității de plată și cu o datorie externă de  4,33 de miliarde de euro sau 103% din PIB, UE a ajutat Muntenegru să contracteze suma de 27,79 milioane de euro de patru bănci internaționale europene pentru a rambursa datoria către China.

Există chiar și un concept în relațiile internaționale pentru ceea ce face China – „debt-trap diplomacy”, diplomația capcanei datoriilor, prin care unele state încearcă să obțină pârghii politice prin împrumuturi și investiții care la prima vedere par avantajoase, dar de fapt transformă în captive țările care cad în această capcană.

Inițiativa „Centura și Drumul” nu reprezintă decât promovarea interesele economice și geopolitice ale Chinei în regiune. Experții spun că modelul promovat pentru dezvoltarea infrastructurii din zonă este unul bazat pe corupție și expansiune agresivă.

De altfel, China și-a manifestat un interes crescut pentru a prelua diverse afaceri în Europa lovite de criza pandemică. Nu în ultimul rând, China vrea să își extindă influența în zona Balcanilor și a rutelor terestre și navale din regiunea Balcanilor pentru a concura comercial mai puternic cu UE și SUA în regiune.

Nimeni nu i-a interzis României, sau oricui altcuiva, să aibă relații comerciale cu Beijingul; China este un partener comercial extrem de important pentru UE, din care România face parte, și SUA, cu care este aliată. Au fost trase însă semnale de alarmă cu privire la practicile comerciale ale Chinei (inclusiv furturi de tehnologie, inundarea pieței etc.), și dependența de aceasta. Un capitol aparte îl reprezintă implementarea tehnologiei 5G, din cauza importanței sale strategice și pe fondul suspiciunilor că poate fi folosită pentru spionaj de către Beijing prin intermediul companiilor sale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: România a refuzat să facă afaceri cu China pe zona de dezvoltare a infrastructurii.

Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  07/12/2021
 • Public țintă:
  Eurosceptici și cei cu viziuni filo-chineze
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul forțează colonia sa, România, să renunțe la afaceri profitabile cu China
Alte articole
FAKE NEWS: Foametea va veni și în România, iar magazinele raționalizează produsele

FAKE NEWS: Foametea va veni și în România, iar magazinele raționalizează produsele

România va fi afectată de o penurie severă de alimente, iar primele semne ale unei foamete la nivel global au început să apară, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea a fost construită pornind de la un afiș lipit pe vitrina unui magazin.

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Mădălin Necșuțu

08 Dec 2021

Actualizat la: 27 Jun 2022 15:25:02
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
 • România renunță la șansa de a se dezvolta cu bani chinezi, pentru că așa îi impune Occidentul. Între timp, alte state au doar de câștigat, potrivit unei narațiuni false promovate de Sputnik.
 • NARAȚIUNI: 1. România este o colonie a Occidentului, care o împiedică să facă afaceri ce i-ar putea fi profitabile cu China. 2. Occidentul e ipocrit și câștigă bani din schimburile cu China, în timp ce împiedică alte state să facă același lucru. 3. Investițiile chineze ar fi extrem de avantajoase pentru România și i-ar permite să își pună pe picioare infrastructura. 4. Investițiile chineze le-au adus beneficii mari statelor din regiune.
 • OBIECTIV: Promovarea ideii că afacerile cu China vor putea dezvolta România, dar că autoritățile de la București dau cu piciorul unor astfel de oportunități.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022