FAKE NEWS: Maia Sandu e anti-unionistă și repetă comportamentul lui Dodon

MaiaIohannis
© presedinte.md   |   Maia Sandu, Klaus Iohannis
Fals
Adevărat

Daruieste Viata

La sosirea lui Iohannis, Maia Sandu a ținut unioniștii după gard

 „Unioniștii, care au venit la Președinție să îl salute pe șeful statului român, Klaus Iohannis, au fost ținuți după gard.  Susținătorii ideii de unire a Republicii Moldova cu România nu au fost lăsați să intre pe teritoriul reședinței prezidențiale și au urmărit ceremonia de întâmpinare a lui Iohannis printre gratii. 

Amintim că în timpul campaniei electorale, președintele Maia Sandu a promis că imediat ce va deveni șef de stat va scoate gardul de la Președinție. După investire însă, Maia Sandu și-a schimbat poziția, spunând că nu mai este o prioritate”, potrivit unei știri publicate de Accent TV, considerat parte a holdingului mediatic controlat de fostul președinte, Igor Dodon. Textul a fost preluat și de alte instituții media care l-au favorizat pe Igor Dodon în campania electorală precum moldova24.info, breakingnews.md, evenimentul.md.

NARAȚIUNI: Maia Sandu își încalcă promisiunile; Maia Sandu are un comportament nerespectuos față de unioniști (care au susținut-o în turul doi la prezidențiale).

CONTEXT/ETOS LOCAL: Relația autorităților de la Chișinău cu unioniștii, adică adepții unirii Republicii Moldova cu România, a constituit mereu un subiect de dispută în societate și de comentarii în presă începând de la represiunile unor acțiuni unioniste în timpul guvernării comuniste de până la 2009. Guvernările de dreapta din această perioadă au fost mereu acuzate de unioniști că fac prea puțin sau nimic pentru realizarea acestui „deziderat național”, în timp ce stânga politică și reprezentanți ai minorităților naționale le-au acuzat că urmăresc „distrugerea statalității moldovenești”.

Numărul unioniștilor a crescut semnificativ în Republica Moldova în ultimii ani și a ajuns la o treime din populație, potrivit ultimelor sondaje, ceea ce ar trebui să se traducă printr-o pondere politică mai importantă (în mod paradoxal însă, partidele unioniste se află de câțiva ani într-un declin accentuat, lucru arătat de rezultatele slabe obținute de acestea și de candidații susținuți de ele la mai multe alegeri succesive).  Adepții unirii au susținut-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale, aceasta declarând acum aproximativ cinci ani că în cazul unui referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, ar vota pentru.

În campania electorală, dar și înainte de a prelua oficial mandatul de președinte, Maia Sandu a declarat că va dispune scoaterea gardului care îngrădește clădirea prezidențială. Acesta a fost instalat de fostul președinte comunist Vladimir Voronin, după protestele din aprilie 2009. Este însă de menționat că Maia Sandu a preluat oficial mandatul la 24 decembrie (joi), în ajunul Crăciunului, urmat de weekend, iar Klaus Iohannis a efectuat vizita sa la Chișinău la 29 decembrie (marți).

Instituțiile de presă care au scos în evidență că unioniștii „au rămas după gard”, iar Maia Sandu nu și-a respectat promisiunea de a scoate gardul sunt și cele care anterior au criticat inițiativa Maiei Sandu. De altfel, și Igor Dodon s-a pronunțat împotriva acestei idei.

OBIECTIV:  De a o prezenta pe Maia Sandu drept „trădătoare” a propriilor alegători, în cazul de față fiind vorba de unioniști; De a fi prezentată drept o persoană care nu-și îndeplinește promisiunile

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:   Asociația „UNIREA-ODIP” a anunțat o acțiune în timpul vizitei lui Klaus  Iohannis la Chișinău pentru a-i înmâna o scrisoare deschisă. Organizatorii au precizat că urmau să demonstreze vizavi de clădirea prezidențială și nu și-au manifestat intenția de a fi primiți la președinție.

„Marți, 29 decembrie, ora 11:15, unioniștii de la Asociația „UNIREA-ODIP” îl vor întâmpina pe președintele României, Klaus Iohannis cu harta României Mari, însoțită de o scrisoare deschisă adresată șefului statului român. Evenimentul de întâmpinare va avea loc în fața Președinției (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 154). 

Potrivit liderului „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, scrisoarea publică adresată oficialului român va conține un mesaj de recunoștință pentru numeroasele investiții și ajutoare de la București pentru dezvoltarea Republicii Moldova (renovarea grădinițelor, donația de microbuze școlare, renovarea mai multor instituții culturale, lotul semnificativ de ajutoare pentru combaterea pandemiei COVID-19 etc.). Totodată, unioniștii vor veni și cu o serie de revendicări, printre care crearea unui Minister al Reîntregirii, responsabil de relația cu Republica Moldova, dar și anularea interdicției aplicată cetățeanului român, George Simion, actual deputat în Parlamentul României”, se arăta în anunțul organizației. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a declarat drept prioritate demolarea gardului de la Președinție.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, pentru a scoate în evidență eventualele gafe politice ale Maiei Sandu; partidelor declarat unioniste pentru a atrage votul unioniștilor la următoarele alegeri.

 • Publicație / Media:
  Accent TV, moldova24.info, breakingnews.md, evenimentul.md
 • Data publicării:
  29/12/2020
 • Public țintă:
  electoratul unionist
 • Amplificare:
  Instituții de presă afiliate PSRM și lui Igor Dodon; rețele sociale
 • Afiliere politică:
  Igor Dodon, PSRM
 • Narațiune cheie:
  Președintele Maia Sandu și-a încălcat promisiunea de a demola gardul de la Președinție și le-a interzis unioniștilor să intre în curtea instituției.
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023