Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Maia Sandu e anti-unionistă și repetă comportamentul lui Dodon

MaiaIohannis
©presedinte.md  |   Maia Sandu, Klaus Iohannis
Fals
Adevărat

La sosirea lui Iohannis, Maia Sandu a ținut unioniștii după gard

 „Unioniștii, care au venit la Președinție să îl salute pe șeful statului român, Klaus Iohannis, au fost ținuți după gard.  Susținătorii ideii de unire a Republicii Moldova cu România nu au fost lăsați să intre pe teritoriul reședinței prezidențiale și au urmărit ceremonia de întâmpinare a lui Iohannis printre gratii. 

Amintim că în timpul campaniei electorale, președintele Maia Sandu a promis că imediat ce va deveni șef de stat va scoate gardul de la Președinție. După investire însă, Maia Sandu și-a schimbat poziția, spunând că nu mai este o prioritate”, potrivit unei știri publicate de Accent TV, considerat parte a holdingului mediatic controlat de fostul președinte, Igor Dodon. Textul a fost preluat și de alte instituții media care l-au favorizat pe Igor Dodon în campania electorală precum moldova24.info, breakingnews.md, evenimentul.md.

NARAȚIUNI: Maia Sandu își încalcă promisiunile; Maia Sandu are un comportament nerespectuos față de unioniști (care au susținut-o în turul doi la prezidențiale).

CONTEXT/ETOS LOCAL: Relația autorităților de la Chișinău cu unioniștii, adică adepții unirii Republicii Moldova cu România, a constituit mereu un subiect de dispută în societate și de comentarii în presă începând de la represiunile unor acțiuni unioniste în timpul guvernării comuniste de până la 2009. Guvernările de dreapta din această perioadă au fost mereu acuzate de unioniști că fac prea puțin sau nimic pentru realizarea acestui „deziderat național”, în timp ce stânga politică și reprezentanți ai minorităților naționale le-au acuzat că urmăresc „distrugerea statalității moldovenești”.

Numărul unioniștilor a crescut semnificativ în Republica Moldova în ultimii ani și a ajuns la o treime din populație, potrivit ultimelor sondaje, ceea ce ar trebui să se traducă printr-o pondere politică mai importantă (în mod paradoxal însă, partidele unioniste se află de câțiva ani într-un declin accentuat, lucru arătat de rezultatele slabe obținute de acestea și de candidații susținuți de ele la mai multe alegeri succesive).  Adepții unirii au susținut-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale, aceasta declarând acum aproximativ cinci ani că în cazul unui referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, ar vota pentru.

În campania electorală, dar și înainte de a prelua oficial mandatul de președinte, Maia Sandu a declarat că va dispune scoaterea gardului care îngrădește clădirea prezidențială. Acesta a fost instalat de fostul președinte comunist Vladimir Voronin, după protestele din aprilie 2009. Este însă de menționat că Maia Sandu a preluat oficial mandatul la 24 decembrie (joi), în ajunul Crăciunului, urmat de weekend, iar Klaus Iohannis a efectuat vizita sa la Chișinău la 29 decembrie (marți).

Instituțiile de presă care au scos în evidență că unioniștii „au rămas după gard”, iar Maia Sandu nu și-a respectat promisiunea de a scoate gardul sunt și cele care anterior au criticat inițiativa Maiei Sandu. De altfel, și Igor Dodon s-a pronunțat împotriva acestei idei.

OBIECTIV:  De a o prezenta pe Maia Sandu drept „trădătoare” a propriilor alegători, în cazul de față fiind vorba de unioniști; De a fi prezentată drept o persoană care nu-și îndeplinește promisiunile

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:   Asociația „UNIREA-ODIP” a anunțat o acțiune în timpul vizitei lui Klaus  Iohannis la Chișinău pentru a-i înmâna o scrisoare deschisă. Organizatorii au precizat că urmau să demonstreze vizavi de clădirea prezidențială și nu și-au manifestat intenția de a fi primiți la președinție.

„Marți, 29 decembrie, ora 11:15, unioniștii de la Asociația „UNIREA-ODIP” îl vor întâmpina pe președintele României, Klaus Iohannis cu harta României Mari, însoțită de o scrisoare deschisă adresată șefului statului român. Evenimentul de întâmpinare va avea loc în fața Președinției (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 154). 

Potrivit liderului „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, scrisoarea publică adresată oficialului român va conține un mesaj de recunoștință pentru numeroasele investiții și ajutoare de la București pentru dezvoltarea Republicii Moldova (renovarea grădinițelor, donația de microbuze școlare, renovarea mai multor instituții culturale, lotul semnificativ de ajutoare pentru combaterea pandemiei COVID-19 etc.). Totodată, unioniștii vor veni și cu o serie de revendicări, printre care crearea unui Minister al Reîntregirii, responsabil de relația cu Republica Moldova, dar și anularea interdicției aplicată cetățeanului român, George Simion, actual deputat în Parlamentul României”, se arăta în anunțul organizației. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a declarat drept prioritate demolarea gardului de la Președinție.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, pentru a scoate în evidență eventualele gafe politice ale Maiei Sandu; partidelor declarat unioniste pentru a atrage votul unioniștilor la următoarele alegeri.

Tags: PSRM , Maia Sandu
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Accent TV, moldova24.info, breakingnews.md, evenimentul.md
 • Data publicării:
  29/12/2020
 • Public țintă:
  electoratul unionist
 • Amplificare:
  Instituții de presă afiliate PSRM și lui Igor Dodon; rețele sociale
 • Afiliere politică:
  Igor Dodon, PSRM
 • Narațiune cheie:
  Președintele Maia Sandu și-a încălcat promisiunea de a demola gardul de la Președinție și le-a interzis unioniștilor să intre în curtea instituției.
Alte articole
FAKE NEWS: România, în prag de război din cauza restricțiilor anti-Covid

FAKE NEWS: România, în prag de război din cauza restricțiilor anti-Covid

România, la fel ca și Europa, va ajunge la război din cauza restricțiilor impuse pentru a opri pandemia de coronavirus, se arată într-o narațiune promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik.

FAKE NEWS: Refugiații ucraineni provoacă dezordini în Republica Moldova, iar Kievul vrea să atragă Chișinăul în război

FAKE NEWS: Refugiații ucraineni provoacă dezordini în Republica Moldova, iar Kievul vrea să atragă Chișinăul în război

Refugiații ucraineni au un comportament obraznic față de moldoveni, încearcă să-și impună viziunile politice și încalcă legea, potrivit presei ruse care mai scrie și că autoritățile de la Kiev ar intenționa să implice Republica Moldova în războiul împotriva Rusiei.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

Tătarii din Crimeea susțin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, numit de Kremlin „operațiune specială”, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, tătarii s-au opus agresiunii ruse încă din 2014, când Moscova a ocupat și anexat Crimeea.

Cornel Ciobanu

04 Jan 2021

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022