Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

Ucraina Moldova
©  |  
Fals
Adevărat
Festivalul de conferințe

Fostul oficios guvernamental de la Chișinău, Moldova Suverană, susține că Republica Moldova ar trebui să-i ofere Ucrainei teritoriul separatist al Transnistriei în schimbul Bucovinei de Nord și Basarabiei de Sud.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar trebui să ceară în timpul vizitei sale pe care o va întreprinde la Kiev, la 12 ianuarie, un schimb de teritorii cu Ucraina, scrie fostul oficios guvernamental de la Chișinău, Moldova Suverană. Autorul susține că Republica Moldova ar trebui să-i ofere Ucrainei teritoriul separatist al Transnistriei în schimbul Bucovinei de Nord și Basarabiei de Sud, regiuni care au fost încorporate în Ucraina din timpul fostei URSS, în 1940.

„Președinta Sandu are dreptul istoric și legitim să-i ceară lui Zelenski să inițieze, în regim prioritar, toate demersurile politice și juridice de retrocedare către Republica Moldova a Bucovinei de Nord și a Basarabiei de Sud. Aceasta ar trebui să fie misiunea ei istorică în calitate de Președintă a Țării! Are tot dreptul pentru că Ucraina stăpînește samavolnic niște pămînturi care nu i-au aparținut niciodată, care i-au fost făcute cadou temporar de către fosta Putere sovietică. Dacă Ucraina a admis desprinderea din componența fostei URSS și a denunțat-o, atunci ar trebui să-i denunțe și unele acte care au transformat-o într-o Țară imperialistă, acaparatoare de teritorii străine. Acest lucru i-l sugerează și Rusia prin recuperarea legitimă a Peninsulei Crimeea”, potrivit articolului, în care ocuparea Crimeei de Rusia este prezentată drept o acțiune legitimă și în care România este acuzată de „lașitate” pentru că nu a cerut de la Ucraina teritoriile pe care le-a cedat în 1940.

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova trebuie să îi prezinte revendicări Ucrainei pentru teritorii înglobate în componența acesteia de fosta URSS. 2. Republica Moldova poate face schimb de teritorii cu Ucraina - să ofere Transnistria în schimbul Basarabiei de Sud și Bucovinei de Nord. 3. (indirect) Republica Moldova are dreptul la astfel de revendicări întrucât este succesor al Moldovei medievale. 4. Crimeea îi aparține de drept Rusiei iar anexarea sa a fost justificată.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ideea unui schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina nu este nouă. Aceasta a fost vehiculată în unele cazuri, cel puțin în ultimul deceniu, în special de adepți ai unirii Republicii Moldova cu România, precum fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Ion Costaș, sau fostul președinte al României, Traian Băsescu. În acest caz ar fi vorba de gruparea într-un singur stat a majorității teritoriilor anexate de URSS inițial în 1940, ca rezultat al pactului Ribbentrop – Molotov, și ulterior la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Moscova a acordat, atunci, RSS Ucrainene nordul vechii provincii românești a Bucovinei, precum și sudul provinciei Basarabiei. În schimb, nou înființata RSSM a primit o parte din așa-numita Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, pe care tot Moscova o crease în calitate de cap de pod în 1924, rupând o bucată din Ucraina.

Ideea apartenenței sudului Basarabiei și nordului Bucovinei la Republica Moldova vine, însă, și în întâmpinarea teoriilor suveraniste potrivit cărora aceasta este succesoarea de drept a Moldovei medievale (a lui Ștefan cel Mare) așa că are dreptul să revendice teritoriul acesteia – inclusiv Moldova românească.

Teoria revendicării teritoriilor românești din Transnistria, reactivată în pragul vizitei Maiei Sandu la Kiev, pare să fie preluată acum de forțe care, cel mai probabil, încearcă să împiedice o apropiere prea mare dintre Chișinău și Kiev pe care mizează noua președintă a Moldovei și care i-ar conveni și președintelui ucrainean pentru a nu fi în continuare „strâns” între două fronturi.

În timp ce prin promovarea acestei idei, unii lideri unioniști încearcă să-și fortifice capitalul politic, Kremlinul ar fi intersat să „învolbureze apele” în relațiile dintre Chișinău și Kiev.

Este greu de conceput ca Ucraina să ofere două regiuni bogate, inclusiv gurile Dunării în schimbul unui teritoriu care își autoproclamă independența și care este guvernat de facto de Moscova.

OBIECTIV: 1. Să dinamiteze relațiile Chișinău/Kiev în ajunul întrevederii dintre președinții celor două state. 2. Să aducă pe agenda bilaterală subiecte artificiale și conflictuale care să împiedice dezvoltarea unor relații temeinice care ar slăbi influența Kremlinului în regiune. 3. Să reanimeze așa-numiții moldovenești care consideră și Moldova din dreapta Prutului drept parte a Republicii Moldova „lăsată urmașilor de Ștefan cel Mare”. 4. Să justifice ocuparea Crimeei de către Rusia și, într-un context mai larg, să alimenteze teoria despre „Ucraina - stat artificial”

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Republica Moldova nu are niciun temei juridic să-i ceară Ucrainei să-i cedeze teritorii pe care i le-a atribuit fosta administrație sovietică în anul 1940; acele teritorii au fost capturate de la România. Pe de altă parte, chiar dacă, din punct de vedere istoric cele trei județe din sud au ținut de Basarabia, acest lucru nu este în niciun caz valabil și pentru nordul Bucovinei. Chiar și sovieticii și ucrainenii au admis acest lucru, desemnând două minorități distincte pe teritoriul Ucrainei – moldoveni în sudul Basarabiei și români în nordul Bucovinei.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Moscova a stabilit în mod arbitrar hotarele dintre fosta RSSM și RSSU fără a ține cont de realitățile istorice, factorul lingvistic sau popular.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Apariția unor subiecte conflictuale precum pretenții teritoriale între Chișinău și Kiev  îi servește Moscovei, antrenată tacit într-un conflict armat cu Ucraina. În plus, un atare subiect, ar justifica anexarea Crimeei de către Rusia.

REACȚII OFICIALE: Nu au fost

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Transnistria
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  Moldova Suverană
 • Data publicării:
  02/01/2021
 • Public țintă:
  Moldoveniști, adepți ai „Moldovei Mari” de pe timpul lui Ștefan cel Mare
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Chișinăul are dreptul să-i propună Ucrainei schimb de teritorii, întrucât granițele au fost trasate arbitrat în timpul fostei URSS
Alte articole
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău interzice presa rusă la indicația Occidentului

FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău interzice presa rusă la indicația Occidentului

Guvernarea de la Chișinău impune sancțiuni presei ruse la indicația Occidentului, scrie rubaltic.ru, o sursă media din Rusia, afiliată Kremlinului, blocată recent în Republica Moldova. Aceasta reia narațiuni mai vechi ale propagandei ruse și pro-ruse, apărute pentru a submina eforturile Chișinăului de proteja spațiul informațional de campaniile de dezinformare menite să submineze guvernarea pro-europeană, campanii cu atât mai periculoase pentru securitate în condițiile în care Rusia pare angrenată într-un război hibrid împotriva Republicii Moldova.

FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, iar o armadă de tancuri NATO de pe teritoriul României, să ajungă în Crimeea

FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, iar o armadă de tancuri NATO de pe teritoriul României, să ajungă în Crimeea

Ucraina și Republica Moldova s-ar pregăti de o operațiune militară împotriva Transnistriei iar în ajutor va veni și o „armadă” de tancuri care staționează în România, scrie publicația rusă politnavigator, care face referire la afirmațiile unor așa-ziși experți ruși. La doar trei zile după publicarea narațiunii false în presă, aceasta a fost reluată oficial, într-o formă ușor modificată, de ministerul rus al Apărării.

Monitor Fake News Nr. 43: Propaganda rusă continuă să se folosească de copii și laudă crimele de război

Monitor Fake News Nr. 43: Propaganda rusă continuă să se folosească de copii și laudă crimele de război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Cornel Ciobanu

11 Jan 2021

Actualizat la: 11 Jan 2021 09:24:18
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Fostul oficios guvernamental de la Chișinău, Moldova Suverană, scrie că Republica Moldova ar trebui să-i ofere Ucrainei teritoriul separatist al Transnistriei în schimbul Bucovinei de Nord și Basarabiei de Sud, regiuni care au fost încorporate în Ucraina din timpul fostei URSS, în 1940.
 • Ideea unui schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina a fost vehiculată de adepți ai unirii Republicii Moldova cu România, dar vine și în întâmpinarea teoriilor suveraniste potrivit cărora aceasta este succesoarea de drept a Moldovei medievale (a lui Ștefan cel Mare) așa că are dreptul să revendice teritoriul acesteia – inclusiv Moldova românească.
 • Republica Moldova nu are niciun temei juridic să-i ceară Ucrainei să-i cedeze teritorii pe care i le-a atribuit fosta administrație sovietică în anul 1940; acele teritorii au fost capturate de la România. Pe de altă parte, chiar dacă, din punct de vedere istoric cele trei județe din sud au ținut de Basarabia, acest lucru nu este în niciun caz valabil și pentru nordul Bucovinei.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

Marin Gherman
Marin Gherman
15 Mar 2023