Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Autoritățile de la Chișinău amenință autonomia Găgăuziei

Irina Vlah, desemnată guvernatoare a autonomiei găgăuze a Moldovei (Bașkan), strânge mâna susținătorilor săi în timpul ceremoniei de inaugurare, în orașul Comrat, la 112 km sud de Chișinău, Moldova, 19 iulie 2019.
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Irina Vlah, desemnată guvernatoare a autonomiei găgăuze a Moldovei (Bașkan), strânge mâna susținătorilor săi în timpul ceremoniei de inaugurare, în orașul Comrat, la 112 km sud de Chișinău, Moldova, 19 iulie 2019.

Autoritățile de la Chișinău amenință că vor lăsa Găgăuzia fără autonomie, potrivit unei narațiuni false publicate de publicația rusă Trud.ru. Aceasta este însoțită de teze specifice propagandei ruse cu privire la Republica Moldova – controlul Occidentului asupra țării, „pericolul” unirii cu România și lupta „falsă” împotriva corupției.

ȘTIRE: „Pe fundalul tărăgănării „operațiunii speciale” din Ucraina, Washingtonul și Bruxellesul împing republicile cândva prietenoase din fosta URSS nu doar să se distanțeze de Moscova, ceea ce au făcut deja, dar și să se debaraseze de opoziția internă care se pronunță pentru anularea sancțiunilor și dialogul cu Moscova. Mica Moldovă nu este o excepția și riscă să se pomenească între două focuri în plină criză economică, provocată de prețurile mari la gaz în Europa. Președintele Maia Sandu îndeplinește ascultătoare recomandările de la casa Albă, făcând presiuni pe opoziție. Iar lupta împotriva corupției îi servește ca pretext.

[...]

Acum au ajuns și la autonomiile naționale.

[...]

În 1994 Găgăuzia era gata să se alipească la Rusia ca să nu devină ostatecă a cursului de reunire cu România, dar a renunțat la această intenție în schimbul statutului de autonomie. Astăzi găgăuzii se opun cursului pro-occidental promovat de Maia Sandu. Ei nu vor să repete experiența de a fi în componența României.

[...]

Președintele Maia Sandu, se pare, a ajuns în Găgăuzia doar pentru a accentua cursul dur al autorităților de „identitate pro-europeană” și pentru a le închida gura celor care se opun sau a nehotărâților. Faptul că Găgăuzia are dreptul constituțional la propria părere, este pur și simplu ignorat. Iar acum Chișinăul amenință că le va lua găgăuzilor statutul de autonomie.”

NARAȚIUNI: 1. Autoritățile de la Chișinău sunt manipulate de Occident. 2. Lupta împotriva corupției este, de fapt, un pretext pentru eliminarea opoziției (pro-ruse). 3. Chișinăul intenționează să priveze Găgăuzia de statutul de autonomie.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Una din tezele principale ale propagandei Kremlinului și ale presei pro-ruse din Republica Moldova, după victoriile Maiei Sandu și partidului său la prezidențialele din 2020 și parlamentarele din 2021, este că guvernarea pro-europeană de la Chișinău este controlată de Occident. Mesajele s-au intensificat după invazia rusă în Ucraina.

Între timp, pe fundalul crizei economice și a inflației crescânde, care a lovit dur Republica Moldova, dar și în contextul în care au fost deschise dosare de finanțare ilicită a principalelor partide de stânga, În Republica Moldova au început acțiuni de protest  împotriva guvernării. Acestea s-au intensificat și în autonomia găgăuză din sudul țării, unde au răsunat inclusiv mesaje separatiste. Președintele Maia Sandu a întreprins o vizită în regiune la începutul luni septembrie, unde a avut o întrevedere cu deputații din regiunea pro-rusă, care i-au reproșat, printre altele, că nu a discutat personal cu Moscova pentru a obține un preț mai mic la gaz.

OBIECTIV: Să inducă ideea că Republica Moldova este condusă de un regim rusofob, justificând astfel presiunile sau chiar o eventuală intervenție militară a Rusiei. Să incite minoritățile naționale vorbitoare de limba rusă, în special în Găgăuzia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Autoritățile de la Chișinău au condamnat invazia rusă în Ucraina, dar nu s-au alăturat oficial sancțiunilor impuse de Occident. Prețurile, în special cele la resurse energetice, au crescut la nivel internațional, una dintre principalele cauze fiind războiul Rusiei în Ucraina. Republica Moldova este mai vulnerabilă șocurilor economice externe, având o economie mică, deschisă și fiind practic în totalitate dependentă de resursele energetice de import.

Regiunea găgăuză, unde majoritatea populației este vorbitoare de limba rusă și rusofilă, din sudul Republicii Moldova a obținut statutul de autonomie în 1994, iar nimeni din conducerea țării nu a făcut vreo declarație despre posibilitatea/necesitatea retragerii acestui statut. La fel cum nu se discută la nivel oficial, nici la Chișinău, nici la București, despre posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România.

O mare parte dintre dosarele deschise în ultimul timp pe numele unor politicieni din opoziție se referă la acțiuni comise în anii precedenți, unele dintre acestea au fost deschise anterior, dar investigațiile au trenat. În special sunt vizați reprezentanți ai Partidului Șor, condus de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare de proporții din 2014 și fostul președinte Igor Dodon. Acesta figurează în câteva dosare de corupție, finanțare ilegală a partidului, trădare de patrie.

Și afirmația că „Găgăuzia are dreptul constituțional la propria părere” este un fals. Constituția Republicii Moldova nu conține astfel de prevederi. Este adevărat însă că o lege specială privind statutul autonomiei prevede că „în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent, poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă”.

De fapt, nu este prima dată când se încearcă prezentarea dosarele de corupție drept luptă a guvernării pro-europene împotriva oponenților politici.

Tags: Republica Moldova , Maia Sandu , unirea Republicii Moldova cu România
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  trud.ru
 • Data publicării:
  09/09/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii, minoritățile naționale
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Chișinăul, la indicația Occidentului, intenționează să priveze Găgăuzia pro-rusă de statutul de autonomie
Alte articole
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război

La Kiev a avut loc un protest în masă față de război, organizat de soțiile și mamele militarilor ucraineni uciși în lupte, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei guvernamentale ruse. În realitate, în capitala Ucrainei s-a desfășurat un miting al soțiilor și mamelor militarilor din captivitate, care i-au cerut președintelui să realizeze un nou schimb de prizonieri.

FAKE NEWS: Bruxelles-ul și-a dat girul pentru anexarea Republicii Moldova de România

FAKE NEWS: Bruxelles-ul și-a dat girul pentru anexarea Republicii Moldova de România

Uniunea Europeană și-a dat girul pentru anexarea Republicii Moldova de către România, iar guvernarea-marionetă de la Chișinău acceptă acest lucru, potrivit unei știri false care reia una din narațiunile promovate de propaganda rusă și de vocile pro-moscovite din Republica Moldova. În realitate, Bruxelles-ul nu s-a pronunțat vreodată în favoarea uniri, considerând Republica Moldova un stat independent, căruia i-a oferit statutul de țară candidată la aderare.

Veridica

12 Sep 2022

Actualizat la: 13 Sep 2022 09:16:41
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Autoritățile de la Chișinău amenință că vor lăsa Găgăuzia fără autonomie, potrivit unei narațiuni false publicate de publicația rusă Trud.ru. Aceasta este însoțită de teze specifice propagandei ruse cu privire la Republica Moldova – controlul Occidentului asupra țării, „pericolul” unirii cu România și lupta „falsă” împotriva corupției.
 • NARAȚIUNI: 1. Autoritățile de la Chișinău sunt manipulate de Occident. 2. Lupta împotriva corupției este, de fapt, un pretext pentru eliminarea opoziției (pro-ruse). 3. Chișinăul intenționează să priveze Găgăuzia de statutul de autonomie.
 • OBIECTIV: Să inducă ideea că Republica Moldova este condusă de un regim rusofob, justificând astfel presiunile sau chiar o eventuală intervenție militară a Rusiei. Să incite minoritățile naționale vorbitoare de limba rusă, în special în Găgăuzia.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023