Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS : Lupta împotriva corupției, pretext pentru a întoarce Moldova contra Rusiei

Moldova
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Elected President of Moldova Maia Sandu attends a protest in front of a government building at the Great National Assembly Square in Chisinau, Moldova, 06 December 2020.

Susține jurnalismul independent

Occidentul vrea ca, sub pretextul luptei anti-corupție, să impună în Republica Moldova o clasă politică gata să întoarcă țara împotriva Rusiei.

ȘTIRE: „Occidentul, sub pretextul luptei împotriva corupției, așteaptă ca Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în primul rînd să se răfuiască cu rivalii săi politici pentru a asigura orientarea anti-rusească a țării. Această opinie a fost exprimată de către jurnalista, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ludmila Belcencova, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova, informează Noi.md. "Occidentul cere de la președinte, sub pretextul combaterii corupției, să lupte cu oponenții săi politici și așteaptă un singur lucru: ca Moldova să fie în același rînd cu Ucraina și alte țări neprietenoase cu Rusia, ca Moldova să aibă o orientare anti-rusă", a spus ea […]”
NARAȚIUNE: Lupta împotriva corupției este doar un pretext pentru eliminarea politicienilor care nu vor ca Republica Moldova să fie folosită de Occident împotriva Rusiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a clădit cariera politică și a reușit să câștige competiția electorală pentru prima poziție în stat cu ajutorul unui discurs anti-corupție. Președintele are, însă, puține pârghii la dispoziție pentru a putea să își impună agenda, dat fiind că puterea executivă este deținută de un guvern numit de Parlament. Principalul motiv pentru care s-a considerat că este nevoie de alegeri parlamentare anticipate a fost acela că fosta configurație a legislativului – dominat de socialiști și partide ale unor oligarhi care au fugit din țară pentru a nu plăti pentru infracțiunile comise – nu reflectă voința electoratului, care a optat pentru Maia Sandu și, implicit, pentru agenda sa. Oficial, Maia Sandu nu se poate implica în campania electorală, dar sprijină fățiș formațiunea pe care a condus-o până să devină președinte, PAS, iar aceasta din urmă și-a asumat clar agenda președintelui. Dată fiind această asociere strânsă între Maia Sandu și PAS, discreditarea primei scade șansele celui de-al doilea.

Pe de altă parte, Republica Moldova este una dintre cele mai corupte țări europene, o piesă esențială în așa-numitul laundromat rusesc (sau „mecanismul moldovenesc”) din primii ani ai deceniului trecut, prin care a fost spălată o sumă de cel puțin 20 de miliarde de dolari. De asemenea, cam în aceeași perioadă, o sumă de aproximativ un miliard de dolari a dispărut din principalele trei bănci ale țării. Corupția endemică menține Moldova într-o zonă gri, dat fiind că țării îi lipsește credibilitatea în ochii politicienilor și investitorilor occidentali. Un nivel așa de ridicat al corupției subminează orice demers de integrare europeană, ceea ce coincide cu obiectivele Moscovei. În afară de Rusia, rețelele infracționale din spațiul CSI și sistemul corupt (cu ramificații în zona economicului, politicului și justiției) din Republica Moldova sunt direct interesate ca lupta anti-corupție să nu ia avânt.

Faptul că lupta împotriva corupției reprezintă o îngrijorare serioasă pentru anumite cercuri este și înmulțirea narațiunilor împotriva acesteia; Veridica a scris recent despre fake news pe o temă similară lansat de brațul propagandistic al Kremlinului, Sputnik.

OBIECTIV: Subminarea formațiunilor care au o agendă electorală anticorupție. Decredibilizarea luptei împotriva corupției, în vederea menținerii Republicii Moldova într-o zonă gri.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Partenerii occidentali ai Republicii Moldova (UE, Statele Unite) cer consolidarea statului de drept, reforma în justiție și combaterea corupției, însă nu s-a pus vreodată problema unor liste negre cu persoane care trebuie arestate; din contră, consolidarea statului de drept implică, printre altele, chiar eliminarea unor decizii arbitrare în justiție și scoaterea acesteia de sub influența politicului sau a economicului. Un stat de drept implică predictibilitate și garanția că investițiile private sunt sigure iar eventuala asistență acordată de diferite state Republicii Moldova nu este deturnată.

Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

 • Publicație / Media:
  noi.md
 • Public țintă:
  Electoratul de stânga, pentru mobilizare, cel de dreapta, pentru descurajare
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Lupta împotriva corupției, pretext pentru a întoarce Moldova contra Rusiei

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cătălin Gomboș

Cătălin Gomboș
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Occidentul vrea ca, sub pretextul luptei anti-corupție, să impună în Republica Moldova o clasă politică gata să întoarcă țara împotriva Rusiei.
 • OBIECTIV: Subminarea formațiunilor care au o agendă electorală anticorupție. Decredibilizarea luptei împotriva corupției, în vederea menținerii Republicii Moldova într-o zonă gri.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021