Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Apropierea Republicii Moldova de UE va duce la recunoașterea căsătoriilor între homosexuali

gavrilita gay
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Moldovan Prime Minister Natalia Gavrilita (2-L) and cabinet during a swearing in ceremony by President Maia Sandu (L) at the presidential palace in Chisinau, Moldova, 06 August 2021. Moldova's parliament held a special session to grant the vote of confidence to the new government and to approve its program

Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în  fața Occidentului, care îi va impune și legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar și unirea cu România, potrivit unui comentariu publicat de portalul rus politnavigator.net, preluat și în Republica Moldova. Acesta reia, astfel, narațiunile false despre pericolul pe care îl comportă apropierea Republicii Moldova de UE, dar și al dispariției acesteia ca stat, din cauza forțelor pro-occidentale.
 
ȘTIRI: „Echipa Maiei Sandu este gata să facă orice pentru a obține mult-râvnita perspectivă de aderare la UE, inclusiv să pună piața internă și sistemul de justiție sub controlul total al funcționarilor europeni. Armonizarea legislației moldovenești la sistemul de drept al UE înseamnă, printre altele, și recunoașterea căsătoriilor gay și adopția copiilor de către familiile de homosexuali. (...)
O atenție deosebită în programul guvernului Gavriliță este acordată parteneriatului strategic cu România «bazat pe comunitatea de istorie, cultură și limbă». Pentru prima dată într-un program guvernamental al Republicii Moldova se vorbește despre ședințe comune ale guvernelor Moldovei și României. Aceasta nu este altceva decât anexarea soft a Moldovei de către țara vecină”, potrivit publicației ruse politnavigator.net. „Scopul activității acestui guvern este alăturarea Moldovei la blocul antirus de state situate între Marea Baltică și Marea Neagră și, după posibilitate, apropierea unirii cu România”
 
NARAȚIUNI: Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în mâinile Occidentului. 2 Guvernul va îndeplini toate comenzile Occidentului, inclusiv recunoașterea căsătoriilor dintre persoanele de același sex. 3. Republica Moldova se va alia unui front comun, antirusesc, iar guvernarea va permite și va facilita unirea Republicii Moldova cu România
 
CONTEXT/ETOS LOCAL: Parlamentul de la Chișinău a votat vineri, 6 august un nou Guvern, în frunte cu Natalia Gavriliță, o apropiată a președintelui pro-european Maia Sandu. Natalia Gavriliță este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, care a obținut majoritatea voturilor și 63 de mandate din 101 în Parlamentul unicameral de la Chișinău, în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.
 
Campania electorală s-a remarcat prin acuzații din partea stângii politice și a presei loiale, dar și din partea Moscovei, despre presupusa implicare a Occidentului, în special a SUA în alegeri, fiind readuse în spațiul public „sperietorile” despre pericolul unirii Republicii Moldova cu România, a dispariției acesteia ca stat. Cu toate acestea, este prima dată în istoria Republicii Moldova când un partid de dreapta obține singur majoritatea parlamentară.
 
Programul noului Guvern este orientat spre reforme în justiție și anticorupție și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
 
OBIECTIV:  Să mențină în spațiul public subiectele legate de riscurile unirii Republicii Moldova cu România și cele pe care le comportă apropierea de UE și să asocieze nemulțumirile cetățenilor cu spațiul occidental.
 
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Republica Moldova a început să-și armonizeze legislația la cea a Uniunii Europene încă în perioada guvernării comuniste (2001-2009), aceasta fiind printre principalele condiții pentru semnarea Acordului de asociere, liberalizarea regimului de vize și obținerea unor importante programe financiare. Aceasta nu presupune și recunoașterea căsătoriilor dintre persoanele de același sex. Nu există o asemenea condiție nici măcar pentru statele membre ale UE, iar fiecare ia deciziile în acest sens, la nivel intern.
 
Guvernele României și Republicii Moldova au ședințe în comun începând cu anul 2012. Toate s-au finalizat cu inițierea unor proiecte comune concrete, sau sprijin pentru Republica Moldova, precum împrumutul de 150 de milioane de euro convenit în anul 2015. Au fost organizate ședințe comune între guvernul României și cel al Bulgariei, precum și cel al Ungariei. Nicio astfel de ședință n-a fost precedată de unirea statelor respective.
 
Programul Guvernului Gavriliță prevede restabilirea și fortificarea relațiilor bilaterale cu toți partenerii importanți ai Republicii Moldova, inclusiv cu Rusia. Iar comentariile frecvente despre atragerea Republicii Moldova într-o coaliție antiamericană, în condițiile în care aceasta are printre cele mai mici și subfinanțate forțe militare din lume, potrivit studiilor, nu sunt argumentate și au mai degrabă scopul de a provoca panică în societate și a alimenta fricile față de Occident.
 
SÂMBURE DE ADEVĂR: Noul Guvern de la Chișinău consideră integrarea europeană drept o „prioritate cheie” a politicii  externe a Republicii Moldova.
 
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, Blocului comuniștilor și socialiștilor
 
REACȚII OFICIALE: Nu există. 

Verifică sursele:

 • Publicație / Media:
  Politnavigator.net
 • Data publicării:
  05/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Euroscepticii
 • Amplificare:
  Bloknot-moldova.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea de la Chișinău, subordonată Occidentului, legaliza căsătoriile dintre persoanele de același sex și va duce la unirea cu România
Alte articole
FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, reintepretează istoria din perspectiva tezelor kominterniste din vremea URSS-ului și acuză SUA de invazie a Europei până în ziua de azi.

FAKE NEWS: Amenințarea rusă, o invenție pentru a justifica existența NATO

FAKE NEWS: Amenințarea rusă, o invenție pentru a justifica existența NATO

Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o „amenințare rusă” pentru a se putea menține, întrucât aceasta este singura sa rațiune de a exista. Această narațiune falsă este promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik, care preia opinia unui senator rus.

Cornel Ciobanu

09 Aug 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în fața Occidentului, care îi va impune și legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar și unirea cu România, potrivit unui comentariu publicat de portalul rus politnavigator.net, preluat și în Republica Moldova. Acesta reia, astfel, narațiunile false despre pericolul pe care îl comportă apropierea Republicii Moldova de UE, dar și al dispariției acesteia ca stat, din cauza forțelor pro-occidentale.
 • NARAȚIUNI: Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în mâinile Occidentului. 2 Guvernul va îndeplini toate comenzile Occidentului, inclusiv recunoașterea căsătoriilor dintre persoanele de același sex. 3. Republica Moldova se va alia unui front comun, antirusesc, iar guvernarea va permite și va facilita unirea Republicii Moldova cu România .
 • OBIECTIV: Să mențină în spațiul public subiectele legate de riscurile unirii Republicii Moldova cu România și cele pe care le comportă apropierea de UE și să asocieze nemulțumirile cetățenilor cu spațiul occidental.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021