FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme

Un bărbat inspectează boabele de grâu în timpul recoltării din apropierea satului Dubăsarii Vechi, la aproximativ 50 km est de Chișinău, Moldova, 09 iulie 2022.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU ID: 10876570 Size: 4660px x 3456px File size: 4.7MB Publishing Time: Sat, 09 Jul 2022 19:48:44 GMT   |   Un bărbat inspectează boabele de grâu în timpul recoltării din apropierea satului Dubăsarii Vechi, la aproximativ 50 km est de Chișinău, Moldova, 09 iulie 2022.

Holzstock Festival

Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, iar ajutorul occidental se limitează la arme, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. Cifrele demonstrează contrariul.

ȘTIRE:  Până în prezent, doar producătorii agricoli, cărora nu li se permite să intre pe piețele europene, și Ministerul Apărării au simțit beneficiile integrării europene în Moldova. Toate granturile promise vin în țară sub formă de arme, deși țara are nevoie de echipamente, nu de bombe.

Agricultura este principala ramură a economiei moldovenești. Cu toate acestea, este cea mai puțin pregătită pentru proclamata integrare europeană. Realitatea este că UE nu are nevoie de produsele agricole ale Moldovei, care sunt foarte căutate în CSI. Dar partidul Maiei Sandu încearcă să păcălească economia de piață cu geopolitica.

Sandu a proclamat un curs spre integrarea europeană și a promis granturi și subvenții pentru a pregăti economia națională. Cu toate acestea, în loc de granturi, țara se îneacă în împrumuturi, iar situația din agricultură este neglijată. Ministerul Apărării primește toate subvențiile. Deja 137 de milioane de euro au fost alocate de Fundația Europeană pentru Pace forțelor armate moldovenești, iar obiectivele nu sunt dezvăluite.

Dezvoltarea și granturile promise rămân doar promisiuni preelectorale. Chiar dacă autoritățile vor publica în cele din urmă cifrele privind ajutorul primit, trebuie să ne dăm seama că cea mai mare parte a acestuia a venit în Moldova sub formă de arme. Pomparea armelor face din țara noastră o zonă tampon, care nu asigură investiții în economie.

NARAȚIUNI:  1. Agricultorii moldoveni nu au acces la piața UE. 2. Sprijinul occidental pentru R. Moldova se limitează la asistență militară.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat în 2014 un Acord de asociere, care cuprinde și unul de liber schimb, care a redus sau a eliminat barierele tarifare la mai multe produse, inclusiv agricole.

În ultimii doi ani, Republica Moldova a făcut pași importanți în procesul de aderare la Uniunea Europeană, obținând recent, alături de Ucraina, începerea negocierilor de aderare.

Sondajele atestă o susținere de aproximativ 55-60% pentru aderarea la UE. Cu toate acestea există grupuri în societate care se opun acestui proces, optând pentru un vector estic de dezvoltare. Este vorba în primul rând de minoritățile etnice, care reprezintă aproape 20% din totalul populației Republicii Moldova. Această opțiune este promovată și de unele formațiuni politice pro-ruse, în primul rând grupurile politice controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, dar, chiar dacă mai puțin deschis, și de Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte pro-moscovit, Igor Dodon.

În paralel, presa rusă, dar și cea afiliată pro-rușilor de la Chișinău, distribuie intens un șir de narațiuni îndreptate împotriva Uniunii Europene și a lumii occidentale, în general, a actualei guvernări pro-europene de la Chișinău și de justificare a acțiunilor Moscovei, inclusiv a războiului, pentru a crește euroscepticismul în rândul populației.

În paralel, este promovată intens narațiunea că NATO/Occidentul pregătește Republica Moldova pentru un război împotriva Rusiei și o dotează cu echipamente militare în acest scop.

OBIECTIV: Să inoculeze ideea că apropierea Republicii Moldova de UE este păguboasă și în detrimentul intereselor cetățenilor săi și al mediului de afaceri. Să alimenteze frica societății în privința implicării țării într-un război împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Începând cu anul 2014 și până în 2023 exporturile moldovenești în UE au crescut de peste două ori - de la 1,24 de miliarde de dolari, la 2,65 de miliarde. Valoarea produselor agricole exportate în UE în această perioadă a crescut de la 440 de milioane de dolari la aproape 1,2 miliarde. În același timp, exporturile spre statele CSI al acestor categorii de produse a scăzut de la 360 de milioane de dolari în 2014 la mai puțin de 245 de milioane.

Ponderea țărilor CSI (fără Ucraina), reprezintă doar ceva mai mult de 7% din exporturile moldovenești

Între timp, Bruxelles-ul i-a oferit Republicii Moldova dreptul de a exporta și carne de pasăre pe piața comunitară.

Până în prezent, UE a alocat 137 de milioane de euro în calitate de asistență militară pentru Republica Moldova, care în mare parte încă nu a ajuns, fiind vorba de măsuri de asistență prevăzută pentru perioade de 36-40 de luni. Și este vorba de echipamente non-letale.

Pe de altă parte, doar în ultimii ani Republica Moldova a primit miliarde de euro din partea partenerilor săi occidentali ca sprijin bugetar sau pentru proiecte direcționate. Doar în anul 2022 sprijinul financiar pentru Republica Moldova s-a cifrat la aproape 1,4 miliarde de euro, potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor.

 • Publicație / Media:
  canal de telegram Smugleanka
 • Data publicării:
  02/07/2024
 • Public țintă:
  eurosceptici, agricultori, adepții păstrării statutului de neutralitate
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Agricultorii moldoveni nu au acces la piața UE, iar sprijinul occidental pentru R. Moldova se limitează la asistență militară

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024