Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Canalul Crimeea
©Aleksander Kaasik, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org  |  

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând unilateral Canalul Crimeii de Nord care aproviziona cu apă peninsula – scrie presa rusă, criticând autoritățile ucrainene. Kievul a întrerupt într-adevăr  alimentarea cu apă a peninsulei după anexarea acesteia de către Rusia, dar afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord, construit în perioada sovietică, are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

ȘTIRE: "Șeful comisiei de diplomație populară și relații interetnice a parlamentului din Crimeea, Yuri Gempel, l-a invitat ​​pe comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, să viziteze peninsula, pentru a-i arăta consecințele blocadei apei, organizate de  Kiev […].

„Vom arăta un canal gol și rezervoare fără apă. Comunitatea mondială ar trebui să fie conștientă de consecințele politicii barbare a Ucrainei, care a întrerupt alimentarea cu apă a peninsulei prin Canalul Crimeii de Nord ", a declarat Gempel pentru RIA Novosti.

Potrivit acestuia, comunitatea internațională ar trebui să evalueze acțiunile autorităților de la Kiev, care doresc să facă rău și să distrugă poporul din Crimeea pentru alegerea sa democratică și dorința de a trăi în patria lor istorică – Rusia  […].

După reunificarea Crimeei cu Rusia, alimentarea cu apă a fost complet întreruptă unilateral. Problema aprovizionării cu apă a fost rezolvată datorită extragerii apei din surse subterane, precum și din rezervoarele naturale, dar în ultimul an resursele au devenit tot mai puține în urma cantității reduse de precipitații.

Guvernul a pregătit deja un plan cuprinzător pentru a asigura alimentarea cu apă a peninsulei. Aproximativ 50 de miliarde de ruble vor fi alocate pentru punerea sa în aplicare. În același timp, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că autoritățile ucrainene „vor găsi cu siguranță” compania internațională care va participa la acest proiect pentru a preveni implementarea lui.

Șeful comisiei de diplomație populară și relații interetnice a parlamentului din Crimeea, Yuri Gempel, a declarat că dorința Kievului de a nu permite construcția instalațiilor necesare pentru aprovizionarea cu apă a Crimeii este dictată  de „natura distructivă și malefică” a autorităților ucrainene."

NARAȚIUNI: 1. Kievul îi pedepsește pe locuitorii Crimeii pentru că aceștia au votat în mod democratic să se reunească cu Rusia. 2. Ucraina va descuraja orice inițiative a Moscovei de a rezolva problema asigurării cu apă potabilă a peninsulei.

CONTEXT / ETOS LOCAL:  Crimeea a fost alipită Rusiei în martie 2014 în urma unui referendum, desfășurat fără observatori internaționali și sub presiunea armatei ruse, în care 95,6% dintre participanți (prezența a fost circa 35%)au fost în favoarea aderării la Federația Rusă. Referendumul a fost organizat după ce forțele ruse, a căror prezență în Crimeea după prăbușirea URSS a fost constată, au capturat întreaga peninsulă în urma unei operațiuni militare ne-asumate inițial (invazia așa-numiților „omuleți verzi”). Alipirea a reprezentat, practic, după toate normele dreptului internațional, o anexare. Aceasta a fost urmată de insurecția separatiștilor pro-ruși (cu sprijinul Moscovei) în regiunea Donbass din estul Ucrainei, unde conflictul armat continuă şi în prezent, în pofida numeroaselor armistiții și s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform datelor ONU.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina în legătură cu problemele apărute în Crimeea după 2014. În pofida promisiunilor din ultimii ani, Moscova nu a reușit să asigure peninsula cu apă și nici nu a luat decizia să oprească obiectivele industriale. Presa rusă își propune să creeze o imagine a Ucrainei de stat barbar, care persecută populația Crimeii, ceea ce ar determina o reacție de respingere totală a proiectelor și platformelor de recuperare a acestei peninsule, lansate de Ucraina.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ucraina nu a blocat aprovizionarea cu apă a peninsulei pentru a pedepsi populația. Pierzând controlul asupra teritoriului și industriei, aprovizionarea cu apă a peninsulei ar însemna susținerea ocupației faptice a teritoriului de către Ucraina. Kievul a demonstrat la diverse reuniuni că populația poate fi asigurată cu apă din resurse locale, iar canalul Crimeii de Nord a fost construit în perioada sovietică pentru a transporta apă în special obiectivelor industriale din peninsulă. În plus, Kievul atrage atenția că, potrivit dreptului internațional, responsabil de situația umanitară este statul agresor, adică Rusia.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Populația civilă din Crimeea este afectată de penuria de apă întrucât Rusia nu a întrerupt activitatea obiectivelor industriale existente, astfel încât apa existentă trebuie împărțită cu acestea.

REACȚII OFICIALE: MAE al Ucrainei a menționat de nenumărate ori că deblocarea Canalului Crimeii de Nord va avea loc doar după recuperarea peninsulei.

Tags: Ucraina, Rusia

 • Publicație / Media:
  Vzglead.ru, RIA Novosti, Lenta.ru, News-24.ru
 • Data publicării:
  27/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititori din Ucraina, Rusia, Republica Moldova și din fostele statele CSI
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina este un stat barbar, care persecută populația civilă din Crimeea
Alte articole
FAKE NEWS: Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația

FAKE NEWS: Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația

Noua guvernare prooccidentală de la Chişinău îşi doreşte relaţii bune cu Rusia deoarece aceasta este cel mai important partener economic al Republicii Moldova, se arată într-un comentariu publicat de portavocea Kremlinului, Sputnik. Occidentul ar fi incapabil să susțină Moldova, care are nevoie de Rusia pentru a supraviețui, se mai afirmă în comentariul care continuă seria de narațiuni false lansate în campania electorală.

FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

Noua lideră de la Chișinău, Maia Sandu, va face jocurile Occidentului, inclusiv ale României, și va căuta să suprime influența rusă în Republica Moldova, fapt care se va răsfrânge automat asupra vorbitorilor de limbă rusă și cu precădere asupra minorității ruse din acest stat.

Marin Gherman

02 Feb 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • NARAȚIUNI: 1. Kievul îi pedepsește pe locuitorii Crimeii pentru că aceștia au votat în mod democratic să se reunească cu Rusia. 2. Ucraina va descuraja orice inițiative a Moscovei de a rezolva problema asigurării cu apă potabilă a peninsulei.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina în legătură cu problemele apărute în Crimeea după 2014. În pofida promisiunilor din ultimii ani, Moscova nu a reușit să asigure peninsula cu apă și nici nu a luat decizia să oprească obiectivele industriale. Presa rusă își propune să creeze o imagine a Ucrainei de stat barbar, care persecută populația Crimeii, ceea ce ar determina o reacție de respingere totală a proiectelor și platformelor de recuperare a acestei peninsule, lansate de Ucraina.
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021