Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

Crimeea
Fals
Adevărat

După ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, Ucraina, susținută de zeci de state, a obținut de mai multe ori rezoluții ale Adunării Generale a ONU prin care a fost condamnată încălcarea integrității sale teritoriale, care contravine dreptului internațional. Presa din Rusia sau cea pro-rusă din Ucraina a publicat informații despre „eșecurile” diplomației ucrainene,  care ar fi tot mai puțin susținută la ONU, iar rezoluțiile de condamnare a anexării peninsulei ucrainene de către Rusia sunt numite „anti-Crimeea”.

ȘTIRE: Ucraina nu se mai bucură de susținerea ONU în problema Crimeii

„Rezoluțiile promovate de Ucraina la ONU împotriva Crimeii sunt susținute în fiecare an de tot mai puține state-membre ale acestei organizații internaționale.

Potrivit corespondentului „Novyi deni” despre aceasta a declarat la postul de televiziune Rusia 1 cetățeanul DNR, istoricul și politologul rus Vladimir Kornilov. El susține că pe an ce trece Kievul tot mai activ promovează tema Crimeii, însă regimul de la Kiev nu se bucură de susținere. Noua rezoluție anti-Crimeea a fost votată de cel mai mic număr de state ONU începând cu anul 2014. „Astăzi Ucraina, ca și în fiecare an, în mod tradițional a scos în prim plan rezoluția sa privind condamnarea militarizării Crimeii de către Rusia. Văd că în fiecare an aceste rezoluții îndreptate împotriva Crimeii sunt votate de tot mai puține state și persoane. Reamintesc că în 2014 rezoluția ucraineană a fost votată de 100 de state, urmând 70 […] astăzi doar 62. Tot mai puține state în fiecare an”, a spus Vladimir Kornilov.”

NARAȚIUNI: 1.Ucraina nu se mai bucură de susținerea ONU în problema Crimeii. 2. Problema statutului Crimeii este promovată special de „regimul de la Kiev”. 3. Inițiativele Ucrainei în plan internațional au un caracter anti-Crimeea.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Începând cu 2014, comunitatea internațională a condamnat anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea. Ucraina a inițiat o serie de rezoluții ale Adunării Generale a ONU, care au fost votate de statele membre, iar UE, SUA ș.a. au introdus sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu încălcarea dreptului internațional. Pe de altă parte, Moscova susține că s-a ghidat de dreptul istoric și cel internațional, acceptând unirea benevolă a Crimeii cu Rusia, drept rezultat al unui referendum. Acesta nu a fost însă recunoscut de comunitatea internațional și s-a desfășurat în contextul în care peninsula fusese deja ocupată de „omuleții verzi”. În ultimii ani, Rusia își dorește să elimine din dezbaterile internaționale problema Crimeii, însă Ucraina o readuce cu regularitate în agenda internațională. Kremlinul încearcă să le demonstreze locuitorilor peninsulei, cititorilor ucraineni și ruși că comunitatea internațională a început să se împace cu gândul că Crimeea va fi parte componentă a Rusiei pentru totdeauna, iar Ucraina nu mai este susținută în plan extern.

OBIECTIV: Diseminarea de știri despre „regimul de la Kiev”, care nu mai reușește ca odinioară să convingă comunitatea internațională că este necesar să mențină sancțiunile la adresa Rusiei. Se încearcă, totodată, să se demonstreze că rezoluțiile ONU sunt îndreptate împotriva locuitorilor Crimeii, ceea ce ar putea provoca o distanțare și mai pronunțată a populației locale de statul ucrainean. Știrea de mai sus este comentată de un politolog care este cetățean al autoproclamatei Republici Populare Donețk (un obiectiv secundar fiind înrădăcinarea în mentalul colectiv a noțiunii de „cetățean DNR” ) și semnată de un jurnalist din Crimeea.  

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Informația despre tot mai puținele state ONU, care susțin Ucraina în privința problemei Crimeii nu corespunde cu adevărul. În fiecare an rezoluțiile privind Crimeea se referă la teme diferite: în ultimii 2 ani se discută tot mai apăsat despre militarizarea peninsulei, amplasarea de armament nuclear și primejdiile de securitate pentru statele din regiune. Narațiunea în cauză prezintă cititorului o realitate deformată în baza unei comparații nereprezentative și a unei generalizări false – „Ucraina nu se mai bucură de susținerea ONU în problema Crimeii”. Se creează impresia că în fiecare an se pune la vot aceeași rezoluție. De fapt, textul rezoluțiilor a devenit tot mai dur la adresa Rusiei începând cu 2014. În realitate, rezoluția a fost votată nu de 62, ci de 63 de state. Dacă în 2019, împotriva rezoluției au votat alături de Rusia 19 state, atunci în 2020 – doar 17 (Armenia, Belarus, Cambogia, China, Cuba, Coreea de Nord, Iran, Siria ș.a.). Are loc o descreștere a susținătorilor Rusiei în problema Crimeii, situație intenționat „neobservată” de presa rusă și cea pro-rusă. Narațiunile presei ruse includ o comparație a voturilor pe ani privind rezoluții diferite și probleme diferite: condamnarea anexării, problema drepturilor omului, represiuni asupra populației tătare, militarizarea Crimeii, urmăriri ale jurnaliștilor. Comparația este prezentată intenționat în așa mod pentru a demonstra că aceste procese de la ONU înseamnă o eventuală recunoaștere diplomatică în viitor a ocupării peninsulei. Rezoluția din 2020 citează alte 7 documente ONU, care au fost încălcate de Rusia, ocupând teritoriul ucrainean. Sunt ignorate de presa rusă unele elemente noi ale rezoluției ONU din 2020, cum ar fi apelul către Rusia de a nu extinde proiectul de militarizare a Crimeii, inclusiv prin păstrarea armamentului nuclear, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității regionale și globale. Rezoluția nu este îndreptată împotriva locuitorilor Crimeii, ci are ca scop să condamne militarizarea peninsulei și să prevină în viitor cazurile de încălcarea a drepturilor omului.

 SÂMBURE DE ADEVĂR: Rezoluția ONU din decembrie 2020 a fost susținută de 63 de state, fiind precizat faptul că Crimeea este ocupată temporar prin încălcarea dreptului internațional. Se observă, totuși, o anumită oboseală a comunității internaționale față de această problemă. Cu adevărat are loc o descreștere a numărului celor ce susțin cu fermitate pozițiile Ucrainei, dar cifrele depind în primul rând de conținutul rezoluțiilor. Cu cât acestea au devenit mai dure la adresa Rusiei, cu atât mai multe state au ocupat o poziție neutră.

REACȚII OFICIALE: După adoptarea rezoluției, reprezentatul Ucrainei la ONU, Sehii Kisliția, a precizat că „Rusia pierde din susținerea internațională, or împotriva rezoluției au votat cu 2 state mai puțin ca în anul trecut. Noi nu avem o susținere mai mică, însă nu contează cifrele, ci conținutul documentului”.

Tags: Ucraina
Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  newdaynews.ru
 • Data publicării:
  08/12/2020
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii din Crimeea anexată, Ucraina și Rusia. Publicul din statele CSI.
 • Amplificare:
  TASS, svpressa.ru, news-front.info, presa rusă, presa pro-rusă din Ucraina, portalurile de știri din Crimeea, rețelele de socializare.
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Comunitatea internațională nu mai susține Ucraina în problema Crimeii
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.

FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.

Marin Gherman

01 Jan 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 5 min
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021