Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

MH17
©EPA/KOEN VAN WEEL  |   A military officer plays the trumpet as remains of Dutch victims of the MH17 plane crash arrive at Eindhoven Airport in Eindhoven, The Netherlands, 07 February 2015, where the identification process takes place of the victims of the Malaysia Airlines Boeing 777.

Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.

ȘTIRI: „Potrivit doamnei Zaharova, talibanii care au acaparat Afganistanul (organizație interzisă în Rusia) depun mai multe eforturi pentru securitatea aviației civile, decât inamicii lui Viktor Ianukovici care au organizat lovitura de stat în 2014! Atunci Kievul nu a interzis zborurile deasupra teritoriului său […] cu toate că armata ucraineană ataca orașele cu artilerie, organizând acțiuni militare de anvergură împotriva propriului popor”, scrie Gazeta.ru, prezentând punctul de vedere al MAE al Rusiei.

„Rezultatul a fot tragic – deasupra Ucrainei a avut loc catastrofa aeronavei Malaysia Airlines”, precizează RIA Novosti, care dă vina pe Ucraina pentru doborârea zborului.

„Este vorba de un articol semnat de jurnaliștii olandezi în presa națională, care inițial demonstra o empatie atipică față de regimul de la Kiev și aventurile acestuia. Însă timpul le aranjează pe toate”, potrivit Rubaltic.ru, citând-o pe Maria Zaharova.

NARAȚIUNI:  1. Ucraina este de vină pentru doborârea zborului MH17 în 2014. 2. În 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar regimul de la Kiev este susținut de presa occidentală 

CONTEXT / ETOS LOCAL: Pe 17 iulie 2014 pe teritoriul controlat de separatiști în regiunea Donețk, estul Ucrainei, a fost doborât avionul Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur. 298 de oameni aflați la bord au fost uciși. Majoritatea celor morți erau cetățeni ai Olandei. Potrivit investigației internaționale, realizată de o echipă compusă din experți din mai multe state  (Olanda, Ucraina, Australia, Belgia, Malaezia), avionul a fost doborât de o rachetă Buk, de fabricaţie rusească, care aparţinea Brigăzii 53 de apărare aeriană din cadrul forţelor armate ruse din Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Rusia nu a recunoscut că ar fi avut vreo legătură cu aceste evenimente, dar nici cu mercenarii finanțați de ea în Donbass, lansând diverse narațiuni false despre doborârea avionului. Reprezentanții Moscovei acuză Ucraina de implicare în doborârea aparatului și de falsificarea probelor, fapt neconfirmat de investigația internațională.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina pentru doborârea aparatului și de a deculpabiliza Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, articolul apărut în ziarul olandez De Telegraf nu face nicio referire la vina Ucrainei în cazul doborârii zborului MH17. Conținutul acestui articol a fost denaturat de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova pentru a demonstra publicului rusofon că Rusia nu are nicio vină.  Unica referire la Ucraina în acel articol are loc contextual, autorii susținând că după doborârea zborului MH17 europenii trebuie să fie mult mai atenți în timpul planificării călătoriilor, în special deasupra unor zone de conflict. Situația din Afganistan este analizată fără să se facă vreo comparație cu Ucraina. În schimb, această comparație a fost realizată de Maria Zaharova în scop politic, cu referiri false la articolul din „De Telegraf” pentru a-și ilustra poziția. Mai mult decât atât, autorii olandezi scriu că închiderea spațiului aerian al Afganistanului creează probleme companiilor aviatice, menționând că o astfel de decizie este una rar întâlnită chiar și în cazul zonelor de conflict – teză care vine în contradicție cu declarația Mariei Zaharova despre Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a MAE al Rusiei numește conducerea ucraineană „regimul de la Kiev”, venit la putere în urma unei „lovituri de stat”, ceea ce implică o nerecunoaștere a legitimității acestuia. Pe de altă parte, regimul taliban din Afganistan este numit „forțele noi”! În realitate, în Ucraina în 2014 nu a avut loc o lovitură de stat. După ce președintele Viktor Ianukovici, în urma presiunilor Moscovei, a renunțat în ultimul moment să semneze Acordul de asociere cu UE și a fugit în Rusia, au avut loc alegeri parlamentare și prezidențiale, recunoscute de comunitatea internațională. În același timp, Rusia a anexat Crimeea și a inițiat conflictul din Donbass, susținând cu bani și armament mișcarea separatistă.

Referitor la vina Ucrainei în tragedia MH17 – subiect promovat în spațiul media de Rusia –, conform probelor prezentate la procesul ce se desfăşoară în Olanda, avionul a fost doborât de o rachetă rusească Buk, adusă de pe teritoriul Rusiei, care a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii separatişti proruşi din Donbass.

Merită menționat faptul că în Occident a fost discutată și decizia Ucrainei de a nu închide spațiul aerian în 2014. Potrivit unei analize oficiale, postate pe pagina Parlamentului Țărilor de Jos, Ucraina nu conștientiza la acel moment posibilitatea apariției unui astfel de risc, determinat de aducerea unei rachete din Rusia. Documentul precizează că nici Rusia nu și-a închis spațiul său aerian din apropierea frontierei cu Ucraina. Se mai arată și că nu există politici unitare privind închiderea spațiilor aeriene în zone de conflict, deciziile, după 1990, fiind luate de la un caz la altul.

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI, GAZETA.RU, RUBALTIC.RU
 • Data publicării:
  28/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Ucraina, Rusia și fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Lifer.ru, Otima.ru, rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu a început o campanie anti-ortodoxă în Republica Moldova

FAKE NEWS: Maia Sandu a început o campanie anti-ortodoxă în Republica Moldova

O inițiativă a unui activist privind reducerea privilegiilor acordate Bisericii și limitarea amestecului acesteia în politică, este prezentată drept un asalt al guvernului de la Chișinău asupra acestei instituții. Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, în mare parte subordonată Rusiei, s-a implicat deseori în campaniile electorale, de obicei de partea stângii și împotriva pro-europenilor, iar despre necesitatea interzicerii acestor acțiuni se vorbește de ani de zile.

FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

Marin Gherman

31 Aug 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 4 min
 • Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina este de vină pentru doborârea zborului MH17 în 2014. 2. În 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar regimul de la Kiev este susținut de presa occidentală.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina pentru doborârea aparatului și de a deculpabiliza Rusia.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021