Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România

Moldovenisti
©EPA/DUMITRU DORU  |   Supporters of the 'Motherland - Eurasian Union', Patriots of Moldova and Russian Youth League, protest in front of the EU representative building in Chisinau, Moldova, 20 November 2013.

Maia Sandu și Occidentul vor ca moldovenii să fie cetățeni români de rangul doi, potrivit unui politician din Găgăuzia care cere ca, pentru salvarea țării, forțele „pro-moldovenești” să formeze un bloc. Este una dintre narațiunile false reactivate în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

ŞTIRE: „În prezent în Republica Moldova se formează Platforma publică „Uniunea Populară”. În următoarele zile va avea loc o reuniune de constituire a platformei, a anunțat astăzi, 11 mai, Victor Petrov, fondatorul Cartierului General Anti-Criză, la un brifieng de presă, care a avut loc la Comrat, transmite IPN.

Potrivit lui Petrov, negocierile vor fi inițiate de Consiliul Platformei Publice „Uniunea Populară” cu partide politice pro-moldovenești, cu privire la formarea unui Bloc Patriotic Unit.

„Având o majoritate constituțională, patrioții Moldovei vor putea să formeze un guvern suveran moldovenesc și să înceapă procesul de reînviere a țării, ținând cont de tradițiile sale seculare, să întoarcă studierea istoriei Moldovei, să consolideze statutul limbii moldovenești și a celei ruse, să crească rapid economia,  să îmbunătățească viața cetățenilor și să întoarcă relații calde cu prietenii istorici - Rusia și alte țări ale Uniunii Euroasiatice", a subliniat Victor Petrov.

Potrivit lui Petrov, mișcarea include sute de mii de oameni din UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană, dar și pe întreg teritoriul Moldovei, precum și „patrioți care trăiesc în afara patriei noastre”, dar au aceleași idei.

În opinia lui Victor Petrov [...] „Partidele și politicienii pro-occidentali, cu sprijinul mai multor ambasade, intervin direct în activitățile Curții Constituționale, neglijează fundamentele Constituției, interpretează hotărârile judecătorești în felul lor - toate acestea pun suveranitatea și statalitatea Republica Moldova sub amenințare directă. Sub masca cuvintelor și sloganurilor despre importanța „integrării europene” și „valorilor europene”, suntem conduși în mod sistematic în România, unde ne vom dovedi cu toții oameni „de rangul doi” și, așa cum a spus un diplomat român, „posesorii moldovenismului primitiv” [...]”

NARAŢIUNI: 1. Partidele pro-occidentale pun în pericol statalitatea şi suveranitatea Republicii Moldova, la indicaţia şi cu sprijinul mai multor ambasade. 2. Sub sloganele de „integrare europeană”  moldovenii sunt conduși în România, unde vor deveni cetățeni „de rangul doi”; noul preşedinte, Maia Sandu, va uni Moldova cu România şi o va integra în NATO, cerând retragerea pacificatorilor ruşi.

CONTEXT: În Republica Moldova urmează alegeri parlamentare anticipate, care vor avea loc pe 11 iulie. Parlamentul a fost dizolvat prin decret prezidenţial, din cauză că deputaţii nu au reuşit să  numească un Guvern, după ce fostul premier Ion Chicu şi-a dat demisia.

Parlamentul de la Chişinău a fost dominat de Partidul Socialiștilor, condus de fostul preşedinte Igor Dodon, care avea cel mai mare grup în Legislativ. Deşi deţinea majoritatea împreună cu deputaţii oligarhului fugar Ilan Şor, coaliţia PSRM-Şor a nu a reuşit să-şi promoveze propriul candidat la funcţia de premier. Socialiştii au încercat să împiedice alegerile, întrucât atât partidul cât şi Igor Dodon au scăzut în sondaje.

Odată ce Curtea Constituţională a constatat că sunt îndeplinite circumstanţele de dizolvare a Parlamentului şi a fost stabilită data alegerilor, s-au intensificat atacurile asupra Maiei Sandu, care a pledat pentru un nou parlament, necorupt, care să-i susţină reformele şi lupta împotriva corupţiei.

După ce a pierdut preşedinţia şi guvernarea, Igor Dodon riscă să piardă şi controlul asupra viitorului Parlament. În aceste condiţii el a chemat forţele „pro-moldoveneşti” (de stânga, pro-ruse, de fapt) să se unească şi a reuşit deja să facă un bloc electoral cu comuniştii conduşi de fostul său mentor, Vladimir Voronin. Deşi l-a criticat dur pe Dodon după ce acesta a părăsit Partidul Comuniştilor cu o parte din membrii, Voronin a acceptat alianța pentru că „statalitatea” Republicii Moldova ar fi în  pericol.

Naraţiunile privind un Occident care vrea să lichideze statul moldovenesc, subminarea valorilor tradiţionale şi promovarea „agendei” LGBT, conducerea Republicii Moldova de România etc. au fost folosite şi în campania pentru prezidenţiale de anul trecut şi sunt preluate intens şi în această perioadă preelectorală. Multe vin din zona Federaţiei Ruse şi sunt promovate de diverse partide şi organizaţii pro-ruseşti. Una dintre acestea este şi Cartierului General Anti-Criză fondat de Victor Petrov de la Comrat, regiunea găgăuză, care declara şi în campania de anul trecut că nu va admite amestecul Occidentului în alegerile din Republica Moldova.

Regiunea Găgăuză este o unitate teritorial-administrativă autonomă în cadrul Republicii Moldova. Populaţia din această regiune este rusofonă şi majoritatea este conectată la aşa-numita lume rusă.

OBIECTIV: Să alimenteze fobiile privind pericolul distrugerii statului moldovenesc, unirii cu România sau aderării la NATO. Să submineze încrederea în Occident şi în partidele pro-europene. 

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Partenerii occidentali ai Republicii Moldova nu au atentat vreodată la suveranitatea sau integritatea teritorială a statului, dimpotrivă au ajutat şi au susţinut Chişinăul în promovarea statului de drept şi a valorilor democratice, au făcut apel la implementarea reformelor şi eradicare corupţiei pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale cetăţenilor moldoveni.

Unirea cu România sau aderarea la NATO nu au fost puse în discuţie de preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu sau statele occidentale.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  IPN
 • Data publicării:
  14/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul de stânga, pro-rus
 • Amplificare:
  Presa main-stream
 • Narațiune cheie:
  Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România
Alte articole
FAKE NEWS: Pro-europenii din Republica Moldova vor să distrugă Biserica

FAKE NEWS: Pro-europenii din Republica Moldova vor să distrugă Biserica

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău vrea să distrugă Biserica, potrivit sputnik.md. Narațiunea a fost inventată pornind de la măsurile anti-Covid luate de autorități, care includ și limitarea numărului de credincioși din lăcașurile de cult.

FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.

Mariana Vasilache

11 May 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Maia Sandu și Occidentul vor ca moldovenii să fie cetățeni români de rangul doi, potrivit unui politician din Găgăuzia care cere ca, pentru salvarea țării, forțele „pro-moldovenești” să formeze un bloc. Este una dintre narațiunile false reactivate în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.
 • NARAŢIUNI: 1. Partidele pro-occidentale pun în pericol statalitatea şi suveranitatea Republicii Moldova, la indicaţia şi cu sprijinul mai multor ambasade. 2. Sub sloganele de „integrare europeană” moldovenii sunt conduși în România, unde vor deveni cetățeni „de rangul doi”; noul preşedinte, Maia Sandu, va uni Moldova cu România şi o va integra în NATO, cerând retragerea pacificatorilor ruşi.
 • OBIECTIV: Să alimenteze fobiile privind pericolul distrugerii statului moldovenesc, unirii cu România sau aderării la NATO. Să submineze încrederea în Occident şi în partidele pro-europene.
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021