Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

veteran
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Romanian retired army Colonel, Easanu Ioan, 97, stands still while attending the activity of wrapping gifts for war veterans from Bucharest and the Republic of Moldova, two days before Veterans Day, at the National Military Circle palace, in Bucharest, Romania, 27 April 2021. The event, organized by the Ministry of Defense and non-governmental organizations and volunteers that care for war veterans is part of the 'Together With Veterans' campaign.

 „În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

ȘTIRE: „În orașul Fălești din Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor români, ca eroi eliberatori. La eveniment au participat consulul general al României la Bălti, administrația locală, reprezentanți ai parlamentului și istorici [...] Ocupația Moldovei de România fascistă a fost cea mai sângeroasă din istoria țării. Românii au nimicit sute de mii de oameni în Moldova, au împușcat, au spânzurat, au schilodit locuitorii indiferent de naționalitate, a fost distrus codul cultural al populației  [...]. Românii au apărut câteva secole mai târziu decât moldovenii. La sfârșitul sec. XIX. Din moldoveni”

NARAȚIUNI: 1. Militarii români au exterminat în masă populația locală de pe teritoriul actualei Republica Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 2. Românii și moldovenii sunt două națiuni diferite. 3. Românii provin din moldoveni (și limba română provine din limba moldovenească). 4 Crește pericolul unei revanșe a fascismului în Republica Moldova (mai ales după victoria dreptei la alegeri)

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunile privind armata română și existența a două popoare distincte au fost utilizate de propaganda sovietică, iar apoi preluate de cercuri de influență din Rusia și Republica Moldova după proclamarea independenței acesteia, în 1991.

În istoriografia , literatura și cinematografia sovietică, ostașii români care au luptat în al Doilea Război Mondial au fost prezentați ca fasciști care exterminat populația locală, această narațiune fiind o continuare a uneia similare apărut imediat după 1918 despre „jandarmul român” și abuzurile comise de acesta împotriva populației locale după unirea Basarabiei cu România.

Istoriografia sovietică, îmbrățișată și în prezent de unii istorici și oameni politici, a promovat și existența a două popoare diferite. Moldovenii și limba „moldovenească” sunt considerați ca precursori ai românilor și limbii române. Susținătorii acestor narațiuni îi prezintă pe moldoveni drept urmași ai lui Ștefan cel Mare și îi consideră pe clasici ai literaturii române precum Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri drept scriitori moldoveni.

În Republica Moldova au fost renovate sau construite mai multe cimitire sau monumente dedicate ostașilor români care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, acțiuni care au fost criticate sau li s-au opus anumiți politicieni sau autorități locale, așa cum s-a întâmplat și în cazul cimitirului de la Fălești.  

OBIECTIV: Să readucă în prim plan discuțiile despre identitatea populației majoritare din Republica Moldova. Să promoveze ideea despre dezvoltarea unor cercuri pro-fasciste în Republica Moldova (mai ales în contextul victoriei dreptei pro-europene la ultimele alegeri).

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Justificarea României pentru a intra în cel de-Al Doilea Război Mondial nu a fost invadarea unui teritoriu străin ci eliberarea unui teritoriu românesc ocupat de URSS ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov; de aceea, campania până la Nistru a beneficiat de o largă susținere populară iar forțele române au fost primite ca eliberatoare, mai ales că în perioada în care Basarabia fusese ocupată de sovietici aceștia organizeseră deja primele persecuții la scară largă și avusese loc un val de deportări. Populația Basarabiei, în ansamblul său, nu a fost ținta vreunei campanii de exterminare sau a crimelor de război. Astfel de crime, comise din ordinul statului român, au existat, însă au vizat, la fel ca și în restul României – și, de altfel, ca în toate teritoriile controlate de naziști și aliații acestora – populația evreiască.

Renovarea unui cimitir al ostașilor români este, de fapt, o acțiune de comemorare a celor care au murit în război, iar astfel de programe au majoritatea statelor care au participat la conflagrația mondială. Societatea din Republica Moldova este intolerantă față de dreapta politică radicală, dovadă fiind și scorul mic pe care l-a obținut Alianța pentru Unirea Românilor la scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie.

Narațiunile sovietice despre existența a două popoare distincte – moldovenesc și român – nu sunt susținute de documentele istorice care atestă formarea poporului și a limbii române pe teritoriul fostului regat al Daciei în urma cuceririi acesteia de Imperiul Roman. Promovarea narațiunii despre două popoare și limbi diferite s-a făcut inițial pentru a motiva demersurile Moscovei privind retrocedarea Basarabiei după unirea cu România din 1918, iar apoi pentru a explica astfel și existența celor două țări care împărtășesc aceeași cultură și limbă - România și Republica Moldova. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au existat abuzuri și crime comise atât de Armata Română, cât și de cea sovietică.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE:  Moscovei, pentru a menține în prim-plan  subiectele de identitate, care divizează societatea; Blocului comuniștilor și socialiștilor pentru a menține frica în societate, în special printre minoritățile naționale, în privința pericolului fascismului și românizării Republicii Moldova.

Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului
 • Publicație / Media:
  arctus.livejournal.com, rossaprimavera.ru
 • Data publicării:
  18/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Minoritățile naționale, euroscepticii, votanții de stânga
 • Amplificare:
  poslednie-news.ru, regnum.ru, 91111.ru, eadaily.com
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Republica Moldova este tolerat cultul fascismului
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.

FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.

Cornel Ciobanu

20 Sep 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 4 min
 • „În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.
 • NARAȚIUNI: 1. Militarii români au exterminat în masă populația locală de pe teritoriul actualei Republica Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 2. Românii și moldovenii sunt două națiuni diferite. 3. Românii provin din moldoveni (și limba română provine din limba moldovenească). 4 Crește pericolul unei revanșe a fascismului în Republica Moldova (mai ales după victoria dreptei la alegeri)
 • OBIECTIV: Să readucă în prim plan discuțiile despre identitatea populației majoritare din Republica Moldova. Să promoveze ideea despre dezvoltarea unor cercuri pro-fasciste în Republica Moldova (mai ales în contextul victoriei dreptei pro-europene la ultimele alegeri).
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații

Senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, dar care nu mai face din acest partid, a afirmat că vaccinurile împotriva coronavirusului au ca efect advers sterilitatea pe trei generații.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
07 Oct 2021