Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

veteran
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Romanian retired army Colonel, Easanu Ioan, 97, stands still while attending the activity of wrapping gifts for war veterans from Bucharest and the Republic of Moldova, two days before Veterans Day, at the National Military Circle palace, in Bucharest, Romania, 27 April 2021. The event, organized by the Ministry of Defense and non-governmental organizations and volunteers that care for war veterans is part of the 'Together With Veterans' campaign.

 „În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

ȘTIRE: „În orașul Fălești din Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor români, ca eroi eliberatori. La eveniment au participat consulul general al României la Bălti, administrația locală, reprezentanți ai parlamentului și istorici [...] Ocupația Moldovei de România fascistă a fost cea mai sângeroasă din istoria țării. Românii au nimicit sute de mii de oameni în Moldova, au împușcat, au spânzurat, au schilodit locuitorii indiferent de naționalitate, a fost distrus codul cultural al populației  [...]. Românii au apărut câteva secole mai târziu decât moldovenii. La sfârșitul sec. XIX. Din moldoveni”

NARAȚIUNI: 1. Militarii români au exterminat în masă populația locală de pe teritoriul actualei Republica Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 2. Românii și moldovenii sunt două națiuni diferite. 3. Românii provin din moldoveni (și limba română provine din limba moldovenească). 4 Crește pericolul unei revanșe a fascismului în Republica Moldova (mai ales după victoria dreptei la alegeri)

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunile privind armata română și existența a două popoare distincte au fost utilizate de propaganda sovietică, iar apoi preluate de cercuri de influență din Rusia și Republica Moldova după proclamarea independenței acesteia, în 1991.

În istoriografia , literatura și cinematografia sovietică, ostașii români care au luptat în al Doilea Război Mondial au fost prezentați ca fasciști care exterminat populația locală, această narațiune fiind o continuare a uneia similare apărut imediat după 1918 despre „jandarmul român” și abuzurile comise de acesta împotriva populației locale după unirea Basarabiei cu România.

Istoriografia sovietică, îmbrățișată și în prezent de unii istorici și oameni politici, a promovat și existența a două popoare diferite. Moldovenii și limba „moldovenească” sunt considerați ca precursori ai românilor și limbii române. Susținătorii acestor narațiuni îi prezintă pe moldoveni drept urmași ai lui Ștefan cel Mare și îi consideră pe clasici ai literaturii române precum Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri drept scriitori moldoveni.

În Republica Moldova au fost renovate sau construite mai multe cimitire sau monumente dedicate ostașilor români care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, acțiuni care au fost criticate sau li s-au opus anumiți politicieni sau autorități locale, așa cum s-a întâmplat și în cazul cimitirului de la Fălești.  

OBIECTIV: Să readucă în prim plan discuțiile despre identitatea populației majoritare din Republica Moldova. Să promoveze ideea despre dezvoltarea unor cercuri pro-fasciste în Republica Moldova (mai ales în contextul victoriei dreptei pro-europene la ultimele alegeri).

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Justificarea României pentru a intra în cel de-Al Doilea Război Mondial nu a fost invadarea unui teritoriu străin ci eliberarea unui teritoriu românesc ocupat de URSS ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov; de aceea, campania până la Nistru a beneficiat de o largă susținere populară iar forțele române au fost primite ca eliberatoare, mai ales că în perioada în care Basarabia fusese ocupată de sovietici aceștia organizeseră deja primele persecuții la scară largă și avusese loc un val de deportări. Populația Basarabiei, în ansamblul său, nu a fost ținta vreunei campanii de exterminare sau a crimelor de război. Astfel de crime, comise din ordinul statului român, au existat, însă au vizat, la fel ca și în restul României – și, de altfel, ca în toate teritoriile controlate de naziști și aliații acestora – populația evreiască.

Renovarea unui cimitir al ostașilor români este, de fapt, o acțiune de comemorare a celor care au murit în război, iar astfel de programe au majoritatea statelor care au participat la conflagrația mondială. Societatea din Republica Moldova este intolerantă față de dreapta politică radicală, dovadă fiind și scorul mic pe care l-a obținut Alianța pentru Unirea Românilor la scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie.

Narațiunile sovietice despre existența a două popoare distincte – moldovenesc și român – nu sunt susținute de documentele istorice care atestă formarea poporului și a limbii române pe teritoriul fostului regat al Daciei în urma cuceririi acesteia de Imperiul Roman. Promovarea narațiunii despre două popoare și limbi diferite s-a făcut inițial pentru a motiva demersurile Moscovei privind retrocedarea Basarabiei după unirea cu România din 1918, iar apoi pentru a explica astfel și existența celor două țări care împărtășesc aceeași cultură și limbă - România și Republica Moldova. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au existat abuzuri și crime comise atât de Armata Română, cât și de cea sovietică.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE:  Moscovei, pentru a menține în prim-plan  subiectele de identitate, care divizează societatea; Blocului comuniștilor și socialiștilor pentru a menține frica în societate, în special printre minoritățile naționale, în privința pericolului fascismului și românizării Republicii Moldova.

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  arctus.livejournal.com, rossaprimavera.ru
 • Data publicării:
  18/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Minoritățile naționale, euroscepticii, votanții de stânga
 • Amplificare:
  poslednie-news.ru, regnum.ru, 91111.ru, eadaily.com
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Republica Moldova este tolerat cultul fascismului
Alte articole
FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

Maia Sandu este un agent al forțelor externe care se comportă ca un virus creat pentru a distruge statul moldovenesc și a uni cu România teritoriile de dincolo de Prut. Se acreditează și ideea că lidera de la Chișinău ar fi responsabilă de criza politică pe care au creat-o, de fapt, socialiștii

Fals
Adevărat
Cornel Ciobanu

20 Sep 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 4 min
 • „În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.
 • NARAȚIUNI: 1. Militarii români au exterminat în masă populația locală de pe teritoriul actualei Republica Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 2. Românii și moldovenii sunt două națiuni diferite. 3. Românii provin din moldoveni (și limba română provine din limba moldovenească). 4 Crește pericolul unei revanșe a fascismului în Republica Moldova (mai ales după victoria dreptei la alegeri)
 • OBIECTIV: Să readucă în prim plan discuțiile despre identitatea populației majoritare din Republica Moldova. Să promoveze ideea despre dezvoltarea unor cercuri pro-fasciste în Republica Moldova (mai ales în contextul victoriei dreptei pro-europene la ultimele alegeri).
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021