„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.
ȘTIRE: „În orașul Fălești din Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor români, ca eroi eliberatori. La eveniment au participat consulul general al României la Bălti, administrația locală, reprezentanți ai parlamentului și istorici [...] Ocupația Moldovei de România fascistă a fost cea mai sângeroasă din istoria țării. Românii au nimicit sute de mii de oameni în Moldova, au împușcat, au spânzurat, au schilodit locuitorii indiferent de naționalitate, a fost distrus codul cultural al populației [...]. Românii au apărut câteva secole mai târziu decât moldovenii. La sfârșitul sec. XIX. Din moldoveni”
NARAȚIUNI: 1. Militarii români au exterminat în masă populația locală de pe teritoriul actualei Republica Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 2. Românii și moldovenii sunt două națiuni diferite. 3. Românii provin din moldoveni (și limba română provine din limba moldovenească). 4 Crește pericolul unei revanșe a fascismului în Republica Moldova (mai ales după victoria dreptei la alegeri)
CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunile privind armata română și existența a două popoare distincte au fost utilizate de propaganda sovietică, iar apoi preluate de cercuri de influență din Rusia și Republica Moldova după proclamarea independenței acesteia, în 1991.
În istoriografia , literatura și cinematografia sovietică, ostașii români care au luptat în al Doilea Război Mondial au fost prezentați ca fasciști care exterminat populația locală, această narațiune fiind o continuare a uneia similare apărut imediat după 1918 despre „jandarmul român” și abuzurile comise de acesta împotriva populației locale după unirea Basarabiei cu România.
Istoriografia sovietică, îmbrățișată și în prezent de unii istorici și oameni politici, a promovat și existența a două popoare diferite. Moldovenii și limba „moldovenească” sunt considerați ca precursori ai românilor și limbii române. Susținătorii acestor narațiuni îi prezintă pe moldoveni drept urmași ai lui Ștefan cel Mare și îi consideră pe clasici ai literaturii române precum Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri drept scriitori moldoveni.
În Republica Moldova au fost renovate sau construite mai multe cimitire sau monumente dedicate ostașilor români care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, acțiuni care au fost criticate sau li s-au opus anumiți politicieni sau autorități locale, așa cum s-a întâmplat și în cazul cimitirului de la Fălești.
OBIECTIV: Să readucă în prim plan discuțiile despre identitatea populației majoritare din Republica Moldova. Să promoveze ideea despre dezvoltarea unor cercuri pro-fasciste în Republica Moldova (mai ales în contextul victoriei dreptei pro-europene la ultimele alegeri).
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Justificarea României pentru a intra în cel de-Al Doilea Război Mondial nu a fost invadarea unui teritoriu străin ci eliberarea unui teritoriu românesc ocupat de URSS ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov; de aceea, campania până la Nistru a beneficiat de o largă susținere populară iar forțele române au fost primite ca eliberatoare, mai ales că în perioada în care Basarabia fusese ocupată de sovietici aceștia organizeseră deja primele persecuții la scară largă și avusese loc un val de deportări. Populația Basarabiei, în ansamblul său, nu a fost ținta vreunei campanii de exterminare sau a crimelor de război. Astfel de crime, comise din ordinul statului român, au existat, însă au vizat, la fel ca și în restul României – și, de altfel, ca în toate teritoriile controlate de naziști și aliații acestora – populația evreiască.
Renovarea unui cimitir al ostașilor români este, de fapt, o acțiune de comemorare a celor care au murit în război, iar astfel de programe au majoritatea statelor care au participat la conflagrația mondială. Societatea din Republica Moldova este intolerantă față de dreapta politică radicală, dovadă fiind și scorul mic pe care l-a obținut Alianța pentru Unirea Românilor la scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie.
Narațiunile sovietice despre existența a două popoare distincte – moldovenesc și român – nu sunt susținute de documentele istorice care atestă formarea poporului și a limbii române pe teritoriul fostului regat al Daciei în urma cuceririi acesteia de Imperiul Roman. Promovarea narațiunii despre două popoare și limbi diferite s-a făcut inițial pentru a motiva demersurile Moscovei privind retrocedarea Basarabiei după unirea cu România din 1918, iar apoi pentru a explica astfel și existența celor două țări care împărtășesc aceeași cultură și limbă - România și Republica Moldova.
SÂMBURE DE ADEVĂR: În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au existat abuzuri și crime comise atât de Armata Română, cât și de cea sovietică.
CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, pentru a menține în prim-plan subiectele de identitate, care divizează societatea; Blocului comuniștilor și socialiștilor pentru a menține frica în societate, în special printre minoritățile naționale, în privința pericolului fascismului și românizării Republicii Moldova.