Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Ziua Victoriei, Chișinău, 9 mai 2022
©Mădălin Necșuțu  |   Ziua Victoriei, Chișinău, 9 mai 2022

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.  

ȘTIRE: „În Moldova a fost marcată la scară largă ziua de 9 mai, în pofida interzicerii simbolurilor Victoriei de către conducerea proeuropeană a țării. Sărbătoarea a avut loc în toate orașele, dar cea mai numeroasă manifestare a fost la Chișinău. Locuitorii Capitalei au desfășurat marșul „Regimentului nemuritor”, au organizat o coloană auto cu drapelele victoriei și până când s-a lăsat noaptea au dus flori la focul veșnic în memoria eroilor căzuți în Marele război pentru apărarea patriei. 9 mai a demonstrat că între autoritățile actuale și majoritatea cetățenilor s-a format o prăpastie ideologică care poate duce în curând la proteste populare.

Sărbătoarea Zilei Victoriei din acest an a demonstrat pe deplin tendința observată anterior, dar care acum a devenit și mai impertinentă și cinică. Dacă anterior se putea observa o exagerare treptată a meritului statelor occidentale în învingerea celui de al treilea Reich, în prezent deja se văd încercări de a identifica Rusia cu regimul nazist.

În prezent, puterea în Moldova o dețin politicienii care nu-și ascund susținerea față de Kiev, în pofida faptului că statutul de neutralitate al țării este stipulat în constituție. Ziua Victoriei a fost piatra de încercare care a arătat în ce măsură au reușit numeroasele ONG-uri, care se ascund sub sintagma „societatea civilă”, să schimbe mentalitatea poporului.

Trebuie să spunem că moldovenii au trecut cu cinste această încercare. Mai mult, putem susține că marșul Victoriei în Moldova a fost cel mare din ultimii ani. Pentru aceasta trebuie să-i spunem mulțumesc puterii, care a făcut totul pentru a împiedica sărbătoarea poporului.

[…]

Ziua Victoriei în Moldova a subliniat ruptura și prăpastia care separă puterea de majoritatea populației.

Această fractură în sferele ideologică și geopolitică, precum și starea economică a populației pot crea premise reale pentru proteste în masă. Cei care ați ieșit la sărbătoarea Ziua Victoriei, sunteți gata să ieșiți la proteste împotriva actualei guvernări? Se creează impresia că răspunsul la această întrebare va fi tot mai hotărât”.

NARAȚIUNI: 1. Guvernarea proeuropeană nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova; 2. Între populației Republicii Moldova și guvernarea proeuropeană există o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive; 3 Conducerea proeuropeană a încercat să împiedice sărbătoarea de 9 mai.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să prezinte o scădere a susținerii guvernării de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile folosite de ruși în acest război.

CONTEXT: Sărbătoarea de 9 mai este o tradiție sovietică, care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945 și în care este glorificată armata sovietică. Manifestările sunt organizate în fiecare an de partidele prorusești din Republica Moldova, iar la ele participă reprezentanți și simpatizanți ai partidelor, veterani, oameni în vârstă, în mare parte vorbitori de limbă rusă. Anul acesta, în frunte cu liderii socialiști și comuniști, foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon, manifestanții au mărșăluit din centrul Chișinăului până la memorialul eroilor sovietici, fluturând drapele roșii și cu cântece sovietice de război. Mulți dintre manifestanți, în special politicieni, au purtat în piept panglica bicoloră negru-oranj, unul dintre simbolurile războiului ruso-ucrainean interzise recent în R. Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În Al Doilea Război Mondial au luptat și au murit și mulți basarabeni, unii înrolați în Armata Sovietică, alții în Armata Română, sau în ambele armate. În timp ce pentru o parte din societatea moldovenească, nostalgică după timpurile sovietice, în general bătrâni, veterani ai Armatei sovietice, rusofoni, persoane care au ocupat poziții bune în perioada sovietică, această dată reprezintă o sărbătoare, pentru altă parte a societății, de orientare proeuropeană, inclusiv proromânească, pe 9 mai este Ziua Europei. Guvernarea de la Chișinău a marcat pe 9 mai Ziua Europei și a păcii, comemorând victimele celui de Al Doilea Război Mondial, nu a interzis manifestările opoziției, doar simbolurile asociate războiului din Ucraina.

Afirmația privind prăpastia dintre societatea moldovenească și guvernarea proeuropeană este un speculativă. Partidul PAS aflat la guvernare și președinta Maia Sandu au fost susținuți prin vot de populația din Republica Moldova, obținând majoritate și la alegerile prezidențiale din 2020 și la cele parlamentare din 2021. Erodarea încrederii în guvernarea PAS reprezintă un fenomen normal, de care sunt afectate cele mai multe formațiuni aflate la putere. Situația economică este cea care afectează cel mai mult modul în care este privită o guvernare, iar cea a PAS a fost deja afectată de crize multiple – pandemia, criza gazelor, războiul din Ucraina vecină și valul de refugiați generat de acesta.

Manifestările de 9 mai nu au avut o amploare, la Chișinău sau la nivel național, care să sugereze o mobilizare masivă a populației în favoarea acestei sărbători; a fost mai degrabă o acțiune relativ modestă ca amploare a partidelor de opoziție, care au adus inclusiv simpatizanți ai lor din afara Chișinăului.

În ceea ce privește narațiunea că autoritățile de la Chișinău nu respectă principiul neutralității Republicii Moldova stabilit în Constituție, aceasta este falsă. Articolul 11 prevede că Republica Moldova este stat neutru și nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său, însă, nu interzice condamnarea războaielor sau altor acțiuni militare. Autoritățile din Republica Moldova au condamnat războiul din Ucraina, iar țara găzduiește în prezent aproape 100 de mii de refugiați ucraineni. Pe de altă parte, acest principiu al neutralității al Republicii Moldova este încălcat de Federația Rusă, care menține ilegal trupe ruse în zona transnistreană.

Tags: Republica Moldova , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi
 • Publicație / Media:
  RUBALTIC.RU
 • Data publicării:
  11/05/2022
 • Public țintă:
  PUBLICUL DIN FOSTELE REPUBLICI SOVIETICE
 • Amplificare:
  KP.MD
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  ÎNTRE GUVERNAREA PROEUROPEANĂ ȘI SOCIETATEA REPUBLICII MOLDOVA ESTE O PRĂPASTIE IDEOLOGICĂ ȘI GEOPOLITICĂ
Alte articole
FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

Poliția română a reținut abuziv o jurnalistă pentru că a mers la un protest pentru a scrie despre el.

FAKE NEWS: Administrația Biden face „lista neagră” a liderilor religioși mondiali opozanți ai agendei LGBT

FAKE NEWS: Administrația Biden face „lista neagră” a liderilor religioși mondiali opozanți ai agendei LGBT

Cercurile conservatoare din SUA scriu că noul președinte democrat al SUA, Joe Biden, ar fi semnat un ordin executiv care va promova homosexualitatea ca element central al politicii externe a SUA și, mai mult, vor fi întocmite „liste negre” cu liderii religioși mondiale care se opun fenomenului LGBT. Ar fi vizate și organizații ultra-conservatoare americane care au legături cu România.

FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

Mariana Vasilache

14 May 2022
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei

Conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse a fost condamnată la moarte pe teritoriul Ucrainei. Narațiunea de propaganda, care a fost distribuită de presa din Rusia, denaturează conținutul unei decizii a Direcției principale de spionaj a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 May 2022