Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
©EPA-EFE/JAMES ROSS  |   Suporterii tenismenului sârb Novak Djokovic sosesc în afara biroului avocatului lui Novak Djokovic, Nick Wood, în Melbourne, Australia, 10 ianuarie 2022.

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

ȘTIRI: „Noi, Românii, în ciuda unor derapaje temporare și a unor iluzii vinovate pe care le-au avut vremelnicii conducători ai României, am apreciat, admirat și iubit Neamul viteaz și mândru al Sârbilor, renăscut mereu din cenușă precum o Pasăre Phoenix a Balcanilor spre ciuda marilor și teribililor săi dușmani care l-ar fi vrut îngenunchiat definitiv!

Cazul” marelui sportiv sârb nu este despre „chestiuni tehnice”, despre pașaport, despre testare și vaccinare. Nu. Este vorba despre „boala” gravă care a cuprins mințile diriguitorilor blestemați ai lumii, este vorba despre mankurtizarea tot mai accentuată a gloatei mondiale și despre imensul pericol ca lumea, cele mai multe țări, să devină o uriașă „colonie penitenciară”.

Novak este „vinovat” pentru că este un OM liber, și creștin și ortodox și trăitor în Balcani, pe deasupra! Novak mai este „vinovat” și pentru că atitudinea lui extrem de curajoasă, încăpățânat-demnă, este un exemplu pentru cei care încă mai au vagi urme de dragoste de oameni, de dor de libertate, de credință în Dumnezeu și de patriotism!

Și mai este vorba și despre noi, românii – o populație blândă, acomodată rapid cu sclavia, obedientă și aflată în pragul stingerii identitare...” (Activenews

„Dan Tomozei aduce la cunoștința publicului din România gestul de onoare făcut de președintele Serbiei care i-a luat apărarea tenismenului Novak Djokovic în disputa acestuia cu Australia din cauză că nu e vaccinat.

[…]

”DA! Așa se apără un lider mondial, un model de conduită și modestie, în ciuda valorii și resurselor financiar-materiale!”, scrie Tomozei pe contul său de Facebook.

El îi laudă pe președintele Serbiei pentru că a ieșit public pentru a lua apărarea liderului mondial ATP, Novak Djokovic, tratat inacceptabil de autoritățile din Australia!” (sputnik.md)

NARAȚIUNI: 1. Novak Djokovic a învins dictatura sanitară. 2. Novak Djokovic a fost persecutat de autoritățile australiene pentru că e ortodox din Balcani. 3. Oculta mondială încearcă să controleze populația prin intermediul măsurilor anti-Covid și să îi transforme pe oameni în prizonieri blocați în propriile case. 4. Serbia este o țară demnă, care deși a fost pe nedrept ținta persecuțiilor occidentale, nu a putut fi îngenunchiată. 5. România a trădat Serbia, un prieten loial, în 1999, când a permis ca avioanele NATO să îi survoleze teritoriul.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Novak Djokovic, un adept declarat al medicinei naturiste, a spus clar încă din 2020 că nu este de acord cu obligativitatea vaccinării, iar ulterior a refuzat să spună public dacă s-a vaccinat anti-Covid sau nu (s-a aflat între timp că nu). Pentru a primi viză de Australia, numărul 1 mondial a obținut o scutire medicală care i-a fost acordată după ce a probat că ar fi fost infectat cu SARS-CoV-2 în luna decembrie. Australia este una din țările cu cele mai draconice politici de restricții anti-Covid, orașul Melbourne, de pildă, fiind pus în carantină, în total, de la debutul pandemiei, aproape 9 luni. Știrea că Djokovici a primit viză a generat proteste ale populației, pe fondul nemulțumirilor privind un regim preferențial acordat unor VIP-uri. Odată sosit în Australia, Djokovic a fost anunțat că va fi deportat și pus într-un hotel-închisoare până la plecare, însă câteva zile mai târziu un judecător a constatat că jucătorul sârb îndeplinise toate formalitățile necesare, astfel încât revocarea vizei era ilegală.

Decizia inițială de a-i revoca viza a fost văzută și drept un act politic, parte a unei dispute între premierul Scott Morrison și guvernul local al statului Victoria. În Serbia, unde scandalul a generat un val de indignare, cauza lui Djokovic a fost preluată și de naționaliști, care au reluat teze mai vechi privind persecutarea sârbilor de către Occident, și au intervenit chiar și președintele și primul ministru. Foarte virulentă a fost familia jucătorului, care l-a comparat inițial cu Isus Christos și, ulterior, cu un Spartacus al lumii noi și un simbol „al lumii libere, al naţiunilor şi popoarelor sărace şi defavorizate”.

Scandalul Djokovic a făcut furori și în rândul mișcării anti-vacciniste și corona-sceptice, care a interpretat acest caz în termeni de luptă politică – pe de-o parte cei care încearcă să îngrădească libertățile fundamentale prin măsuri sanitare, pe de altă parte cei care se opun în numele libertății.

Scandalul Djokovici nu a luat însă sfârșit odată cu decizia instanței ca jucătorul să fie eliberat. Acesta a admis, ulterior, că în cele două săptămâni dinainte de a ajunge în Australia a călătorit, deși pe declarația făcută pentru a intra în țară scrisese contrariul; Djokovici afirmă însă că documentul a fost completat de echipa sa. Pe de altă parte, tenismenul a ieșit în public, inclusiv fără mască, după data de 16 decembrie, când s-a testat PCR. Tenismanul spune că pe 17, când s-a întâlnit cu jucători juniori de tenis nu știa că e infectat – deși rezultatul ieșise pe 16 seara – dar a recunoscut că, deși știa că are Covid, a acordat în data de 18 un interviu. În plus, o anchetă Der Spiegel ridică semne de întrebare cu privire la testul PCR și veridicitatea acestuia. Ministrul australian pentru imigranți încă poate să revoce viza lui Djokovic, care dacă a mințit riscă să aibă probleme suplimentare atât în Australia cât și în Serbia (dacă se dovedește că a răspândit, cu bună știință Covidul); până la ora redactării acestui material, cazul Djokovic nu fusese încă tranșat.

OBIECTIV: Subminarea eforturilor de combatere a pandemiei de Covid-19. Legitimarea opoziției față de vaccinare prin mutarea discuției din zona științifică în zona politică.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Novak Djokovic nu a încercat să modifice în vreun fel politicile sanitare ale Australiei; jucătorul sârb s-a folosit de prevederile legale existente, a obținut o scutire medicală și în baza acelei scutiri a primit inițial viza de intrare în Australia. Echipa de avocați a lui Djokovici a atacat în instanță faptul că autoritățile australiene au încălcat propriile reguli. Nu există vreo probă că deciziile autorităților australiene au fost influențate de naționalitatea sau religia lui Novak Djokovic. Însuși faptul că instanța a decis în favoarea lui Djokovic arată că autoritățile nu pot acționa discreționar, așa cum afirmă anti-vacciniștii și adepții teoriilor conspirației.

În ceea ce privește Serbia și narațiunile suveraniste legate de aceasta (ale naționaliștilor sârbi și ale admiratorilor țării), este de notat că politicile naționaliste radicale s-au dovedit extrem de păguboase pentru Serbia. Au fost una dintre cauzele principale ale războaielor iugoslave și ale izolării Belgradului. De la forța dominantă a Iugoslaviei, Serbia a ajuns unul dintre cele mai slab dezvoltate state din Balcanii de Vest, în spatele altor țări ex-iugoslave care s-au dovedit a fi mult mai serioase în ceea ce privește democratizarea și reformele (Slovenia și Croația sunt membre UE și NATO de ani de zile, Macedonia de Nord și Muntenegru au arătat că sunt decise să urmeze aceeași cale). Politicile naționaliste și tendințele autoritare ale regimului Vucic, precum și asocierea acestuia cu Rusia și China, fac și mai îndepărtate perspectivele integrării euro-atlantice care ar putea oferi atât o securitate reală, cât și șansa la prosperitate.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Revocarea vizei lui Novak Djokovic are, cel mai probabil, legătură cu faptul că nu s-a vaccinat și a fost o decizie politică dat fiind că jucătorul avea documentația necesară, după cum a probat și instanța.

Propaganda de Razboi
 • Publicație / Media:
  activenews.ro, sputnik.md
 • Data publicării:
  10/01/2022
 • Public țintă:
  Anti-vacciniști, corona-sceptici, publicul obosit de restricțiile anti-Covid, suveraniști, anti-occidentali
 • Amplificare:
  Rețele de socializare, pagini web care publică teorii conspiraționiste sau anti-vaccin
 • Narațiune cheie:
  Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
Alte articole
FAKE NEWS: România a trimis echipamente și militari în Ucraina și va fi abandonată de NATO

FAKE NEWS: România a trimis echipamente și militari în Ucraina și va fi abandonată de NATO

România a fost atrasă într-o cursă de aliații săi din NATO pentru a trimite echipamentele militare, militari și instructori în Ucraina, dar când Rusia va începe războiul cu această țară Bucureștiul va fi abandonat, potrivit unei narațiuni false publicate de Evenimentul Zilei.

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Sputnik scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

Narațiunile se înscriu în cele prin care se încearcă subminarea încrederii românilor în NATO și se pun sub semnul întrebării angajamentele asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Cătălin Gomboș

13 Jan 2022
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
 • Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.
 • NARAȚIUNI: 1. Novak Djokovic a învins dictatura sanitară. 2. Novak Djokovic a fost persecutat de autoritățile australiene pentru că e ortodox din Balcani. 3. Oculta mondială încearcă să controleze populația prin intermediul măsurilor anti-Covid și să îi transforme pe oameni în prizonieri blocați în propriile case. 4. Serbia este o țară demnă, care deși a fost pe nedrept ținta persecuțiilor occidentale, nu a putut fi îngenunchiată.
 • OBIECTIV: Subminarea eforturilor de combatere a pandemiei de Covid-19. Legitimarea opoziției față de vaccinare prin mutarea discuției din zona științifică în zona politică.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 May 2022
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022