Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Editoriale

Cum a folosit Rusia exercițiul militar „Zapad-2021” pentru a atinge obiective politice

Zapad
©EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV /KREMLIN POOL/SPUTNIK POOL  |   Russian President Vladimir Putin (R) and russian defence Minister sergei Shoigu watch the main stage of the Zapad-2021 joint military drills held by Russia and Belarus, at Mulino training ground in Nizhny Novgorod region, Russia, 13 September 2021.

„Zapad-2021” a fost un exercițiu militar impresionant, la care au participat aproximativ două sute de mii de oameni. 12500 de militari și-au demonstrat abilitățile de luptă în poligonul „Obuz-Lisnovsky” din Belarus, o cincime dintre aceștia fiind ruși. Principalele evenimente organizate în cadrul exercițiilor au avut loc în Rusia, în special la poligonul Mulino, care a fost vizitat de Vladimir Putin.

Este semnificativ faptul că Putin și Lukașenko nu au apărut ca un duet militar-politic la vreunul dintre poligoane. Acest lucru este cu atât mai interesant cu cât începutul exercițiilor din 10 septembrie a fost precedat de o întâlnire de trei ore între Putin și Lukashenko. După întrevederea respectivă s-a anunțat că vor fi aprobate 28 de foi de parcurs pentru crearea Uniunii Statale. Semnarea documentelor privind aprofundarea integrării a fost anunțată pentru toamna acestui an. Aș dori să subliniez că nu vorbim despre o monedă comună și organisme supranaționale, întrucât foile de parcurs relevante pentru acestea nu au fost încă convenite.

Este demn de remarcat faptul că Lukașenko, pe fondul exercițiilor Zapad-2021, a făcut concesii demonstrative Rusiei, pe care le evitase timp de mulți ani. Avioane de luptă rusești au fost mobilizate la baza aeriană de lângă Baranovichi. A fost anunțat un centru comun de antrenament, cu piloții ruși în alertă. La granița de vest a Belarusului, potrivit lui Lukașenko, va fi implementat sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400. El a anunțat, de asemenea, necesitatea acoperirii frontierei cu Ucraina cu sisteme de apărare aeriană, contrazicându-și astfel retorica anterioară.

Cea mai importantă în contextul securității europene este declarația lui Lukashenko privind achizițiile viitoare de armament rusesc – avioane, elicoptere, sisteme de apărare aeriană – în valoare de 1 miliard de dolari. Având în vedere că rezervele de aur și valutare ale Belarusului se ridică la 7,4 miliarde de dolari, o astfel de cheltuială a fondurilor nu pare foarte rațională. Nu putem elimina ipoteza unui transfer de echipamente rusești pe teritoriul Belarusului, probabil însoțite de specialiști militari ruși îmbrăcați în uniforma Forțelor Armate ale Republicii Belarus. Noua versiune a „omuleților verzi” cu însemnele unei armate străine va avea un impact real asupra securității europene.

Seria de exerciții Zapad a început în 2017, acestea mergând, practic, pe urmele jocurilor de război din epoca sovietică. Încă de la început, aceste exerciții au adus în centrul atenției întrebări cu privire la vulnerabilitatea așa-numitului coridor Sawalki – o fâșie de teren polonez prins, pe de o parte, între Belarus și enclava rusă Kaliningrad și, pe de altă parte, între țările NATO din zona continentală și membrii baltici ai Alianței – și despre capacitatea trupelor rusești de pe teritoriul Belarusului de a lovi în state vecine precum Polonia, Lituania și Letonia. Zapad a provocat, de asemenea, o anxietate crescută în Ucraina, care în 2014 a fost victima agresiunii hibride rusești cu utilizarea unei componente militare. Granița de o mie de kilometri dintre Ucraina și Belarus a fost percepută în mass-media ca un posibil nou arc de tensiune. Patru ani mai târziu, aceste întrebări sunt din ce în ce mai relevante și vulnerabilitățile pe care le dezvăluie sunt din ce în ce mai îngrijorătoare și totuși nu s-a întâmplat nimic în această perioadă; NATO nici măcar nu și-a consolidat granița cu Belarusul, așa cum a devenit evident în vara anului 2021, când Minsk a folosit imigranții ilegali pentru a pune presiune asupra vecinilor săi. Alianța pare pur și simplu lipsită de orice planuri semnificative pentru a contracara o posibilă ofensivă hibridă rusă împotriva propriilor membri.

Dacă vorbim despre factori hibrizi în jurul exercițiilor „Zapad”, merită să facem o retrospectivă. La 24 august 2017, ofițerii FSB l-au răpit și deportat pe Pavel Hryb, în ​​vârstă de 19 ani, în Ucraina, din Gomel, Belarus. Un cetățean al Ucrainei a fost răpit pe teritoriul unui stat vecin pentru a strica relațiile ucraineano-bieloruse. El a fost acuzat în Rusia de pregătirea unui act terorist împotriva unei școli. Hryb a fost eliberat la schimb în septembrie 2019 și a revenit în Ucraina.

Astăzi, relațiile dintre Belarus și Ucraina sunt semnificativ deteriorate ca urmare a evenimentelor care au avut loc după alegerile prezidențiale din 2020. În același timp, Kievul continuă să evite impunerea de sancțiuni sectoriale împotriva Belarusului, similare cu cele impuse de țările UE.

Exercițiul „Zapad-2021” a fost precedat de o altă situație excepțională – aterizarea forțată la Minsk, la 23 mai 2021, a unei aeronave RyanAir care se deplasa de la Atena la Vilnius. Scopul utilizării hibride a regulilor de securitate ICAO în interesul autorităților din Belarus a fost capturarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevich, co-fondator al canalului Telegram NEXTA. Rezultatul a fost nu numai satisfacerea ego-ului lui Alexander Lukashenko, ci și deteriorarea accentuată a relațiilor Belarusului cu UE și Statele Unite. În acest context, Rusia pare să fie cam singurul aliat al Belarusului.

Astfel, Zapad 2021 a avut un scop multifuncțional – a fost o demonstrație de forță pentru adversarii percepuți ai Rusiei, NATO, în special în regiunea baltică și Ucraina. În al doilea rând, a ajutat Moscova să-și avanseze obiectivele în Belarus.

Momentul desfășurării exercițiilor Zapad-2021 (10-15 septembrie) demonstrează că era important pentru Kremlin să asigure întoarcerea personalului militar la bazele lor permanente pentru a participa la alegerile pentru Duma de Stat. Formarea și confirmarea legitimității sale de către Occident pare o prioritate pentru Putin. El preferă să folosească forța pentru a intimida Occidentul mai degrabă decât agresiunea directă. Și interesul său, printre altele, constă în apariția la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a unor membri nou aleși în Duma rusă,  ale căror biografii includ crime de război în Donbass.

Astăzi, instrumentul folosit pentru întărirea poziției Kremlinului este prețul gazului natural, care bate recorduri pe piețele europene. Kremlinul le prezintă spectrul unei ierni reci cetățenilor europeni, sperând că aceștia vor începe să facă presiuni asupra guvernelor lor pentru a pune în funcțiune gazoductul NordStream2 cât mai curând posibil. Aș dori să menționez că finalizarea construcției celei de-a doua etape a proiectului ruso-german este însoțită de o campanie informațională masivă. Pe lângă utilizarea știrilor false la scară globală și discreditarea Ucrainei, Putin mizează pe agresiunea hibridă. Din păcate, reacția comunității mondiale după 2014 demonstrează că liderul de la Kremlin a jucat cartea câștigătoare într-o situație în care resursele Rusiei sunt limitate.

Carte recomandata
Alte articole
Ucraina, tot mai îngrijorată de mobilizarea armatei ruse la granița sa

Ucraina, tot mai îngrijorată de mobilizarea armatei ruse la granița sa

Rusia continuă să mobilizeze trupe la granița cu Ucraina, iar acestea au depășit deja nivelul atins în 2014, anul anexării Crimeii și al declanșării războiului din Donbass. Mobilizarea este dublată de o masivă campanie de dezinformare care prezintă Ucraina ca pe un agresor care ucide civilii în Donbass și pregătește o ofensivă în acea regiune.

Rusia – Belarus: traiectoria absorbției

Rusia – Belarus: traiectoria absorbției

Incidentul în care o aeronavă Ryanair a fost forțată să aterizeze, iar Roman Protasevici și Sofia Sapega, care se aflau la bord, au fost reținuți, a forțat Uniunea Europeană și Statele Unite să adopte o atitudine mai fermă împotriva Belarusului. În același timp, însă, Rusia e pe cale de a absorbi această țară în toamna lui 2021.

A treia oară-i cu noroc : O Bulgarie indecisă se încumetă la o nouă rundă de alegeri

A treia oară-i cu noroc : O Bulgarie indecisă se încumetă la o nouă rundă de alegeri

Dorința de a-i detrona pe Boyko Borissov și al său GERB nu a fost de ajuns : „Există un astfel de popor”, noul partid care a câștigat cele mai recente alegeri din Bulgaria, a mai luat un viraj periculos marți, revocându-și propriile numiri de miniștri, pe fondul unor controverse în creștere.

Yevhen Mahda

30 Sep 2021
Yevhen Mahda

Timp de citire: 5 min
  • Exercițiul ruso-belarus „Zapad-2021” a devenit obiectul unei atenții sporite din partea vecinilor celor două țări. Dar acest eveniment de pe harta politico-militară a Europei a fost folosit de Kremlin pentru a distrage atenția.
  • Este demn de remarcat faptul că Lukașenko, pe fondul exercițiilor Zapad-2021, a făcut concesii demonstrative Rusiei, pe care le evitase timp de mulți ani. Avioane de luptă rusești au fost mobilizate la baza aeriană de lângă Baranovichi. A fost anunțat un centru comun de antrenament, cu piloții ruși în alertă. La granița de vest a Belarusului, potrivit lui Lukașenko, va fi implementat sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400. El a anunțat, de asemenea, necesitatea acoperirii frontierei cu Ucraina cu sisteme de apărare aeriană, contrazicându-și astfel retorica anterioară.
  • Seria de exerciții Zapad a început în 2017, acestea mergând, practic, pe urmele jocurilor de război din epoca sovietică. Încă de la început, aceste exerciții au adus în centrul atenției întrebări cu privire la vulnerabilitatea așa-numitului coridor Sawalki – o fâșie de teren polonez prins, pe de o parte, între Belarus și enclava rusă Kaliningrad și, pe de altă parte, între țările NATO din zona continentală și membrii baltici ai Alianței – și despre capacitatea trupelor rusești de pe teritoriul Belarusului de a lovi în state vecine precum Polonia, Lituania și Letonia. Zapad a provocat, de asemenea, o anxietate crescută în Ucraina, care în 2014 a fost victima agresiunii hibride rusești cu utilizarea unei componente militare.
  • Zapad 2021 a avut un scop multifuncțional – a fost o demonstrație de forță pentru adversarii percepuți ai Rusiei, NATO, în special în regiunea baltică și Ucraina. În al doilea rând, a ajutat Moscova să-și avanseze obiectivele în Belarus.
Surprize în Republica Cehă: Împreună cu Pirații, fără comuniști și populiști
Surprize în Republica Cehă: Împreună cu Pirații, fără comuniști și populiști

Recentele alegeri parlamentare au redesenat harta politică a Republicii Cehe. Actualul prim-ministru, Andrej Babiš, a pierdut puterea, guvernarea va fi asigurată cel mai probabil de o coaliție de cinci partide, iar partidele tradiționale de stânga nu au reușit să intre în Parlament. Situația de după alegeri este și mai tare complicată de faptul că Președintele Miloš Zeman este foarte bolnav și, conform informațiilor furnizate de spitalul în care se află, se află în incapacitatea de a-și exercita atribuțiile. Președinția păstrează însă tăcerea cu privire la starea lui Zeman.

Michael Švec
Michael Švec
21 Oct 2021
Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău
Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău

Mitropolia Moldovei este unul din instrumentele pe care Rusia le are la dispoziție pentru a-și păstra influența la Chișinău. De la sprijinirea politicienilor pro-ruși în campanii electorale la blocarea unor legi care ar apropia Moldova de Europa, Mitropolia a arătat constant că religia nu este, nici pe departe, singura sa preocupare.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
20 Oct 2021
Bulgaria și Dosarele Pandora: nimic șocant într-o țară obișnuită cu corupția
Bulgaria și Dosarele Pandora: nimic șocant într-o țară obișnuită cu corupția

Dosarele Pandora nu au adus surprize foarte mari în Bulgaria, o țară obișnuită cu scandalurile de corupție. E de văzut și cât de mare va fi impactul lor; deocamdată, unul dintre cei care apar în dezvăluiri, controversatul oligarh Delyan Peevski, în loc să se ascundă s-a întors din Dubai în Bulgaria și și-a anunțat revenirea pe scena politică.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
19 Oct 2021
Semne rele dinspre Orient
Semne rele dinspre Orient

Evenimente în Irak, Liban și două țări europene au arătat, săptămâna aceasta, că încă trebuie să fim atenți la Orientul Mijlociu.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
16 Oct 2021